Zwanger? Dít moet je allemaal doen de komende 9 maanden

Naast het uitkijken naar de geboorte van je kleine spruit moet je ook nog een heleboel dingen in orde brengen. Voor first time mommy's is dat niet altijd simpel, dus geven wij je een overzichtje van wat je de komende 9 maanden allemaal moet regelen.

1ste maand

Je hebt een positieve zwangerschapstest afgenomen, het nog eens laten checken bij de gynaecoloog en jawel, je bent zwanger! Maar hoe moet het nu verder?

 • Hou het nog even geheim
  Zodra je je zwangerschap bekendmaakt, gaat iedereen je sowieso anders bekijken en er een mening over hebben. Daar bedoelen we uiteraard niets negatiefs mee, maar geniet eerst samen met je partner van jullie geheimpje en begin alvast te dromen over jullie kleine wonder.
 • Pas je levensstijl en eetpatroon aan
  We hoeven je vast niet meer te vertellen dat roken en alcohol drinken tijdens de zwangerschap not done zijn. Drugs zijn uiteraard ook uit den boze en als je medicatie neemt, ga je best even langs bij de dokter om te controleren of je de medicijnen verder mag blijven nemen. Wat wél een aanrader is: foliumzuur! Op het gebied van voeding zijn er ook heel wat dingen om rekening mee te houden. Rauwe vis, vlees en eieren schrap je best van het menu en introduceer veel verse groenten en fruit. Matig ook het gebruik van zout, vet en suiker.

2de maand

 • Zoek een verloskundige
  Meestal ga je rond 6 à 8 weken voor het eerst langs bij een verloskundige, de persoon die je zal begeleiden tijdens je zwangerschap en bevalling. Tijdens het eerste gesprek stelt de verloskundige vragen en geeft je een hele hoop info. Daarnaast wordt er ook een afspraak gemaakt voor een zwangerschapscontrole, een soort medisch onderzoek. Die afspraak vindt meestal plaats rond 9 weken zwangerschap.
 • Hou een dagboek bij
  Een zwangerschapsdagboek is een erg leuke herinnering voor later. Schrijf erin hoe je je voelt, namen die je in je hoofd hebt, plannen die je hebt voor de baby en ga zo maar door. Ook leuk: maak filmpjes of foto’s om de groei van je buik bij te houden.

3de maand

 • De eerste echo
  De eerste echo vindt meestal plaats tussen de 11 à 14 weken. Op dat moment wordt de duur van de zwangerschap bepaald, of het gaat om een meerling en of er een chromosomale afwijking is.
 • Breng je ziekenfonds op de hoogte
  Door je ziekenfonds tijdig op de hoogte te brengen van je zwangerschap, kan je worden begeleid doorheen deze periode. Zij helpen je met allerlei formaliteiten, zorgen dat je beschermd bent wat betreft je loopbaan en vaak krijg je allerlei cadeautjes of andere voordelen.
 • Zwangerschapskleding aankopen
  Je buikje begint al goed te groeien, dus wordt het hoog tijd om je zwangerschapsgarderobe in orde te brengen. Geen zin om veel geld uit te geven?Dankzij deze tips hoef je geen fortuin te spenderen.

4de maand

 • Maak je zwangerschap bekend
  Nu is eindelijk het moment aangebroken om vrienden en familie te vertellen dat jullie een kindje verwachten. Ga je het gewoon vertellen of ga je er een enorme verrassing van maken? Er bestaan een hele hoop leuke manieren om dat aan te pakken.
 • Breng je werkgever op de hoogte
  Op dit moment kun je je werkgever al op de hoogte brengen van je zwangerschap. Zo kunnen jullie tijdig je zwangerschapsverlof en andere praktische zaken regelen. Ben je zelfstandige? Dan kun je je sociaal verzekeringsfonds op de hoogte brengen.
 • Werk en gezin combineren
  Het is ook een goed idee om al op tijd na te denken over hoe jullie je verdere carrière zien. Ga je minder uren werken of ga je stoppen? En indien jullie allebei blijven werken, hoe ga je de opvang regelen? Als je voor een kinderopvang kiest, dan is het verstandig om dat nú al te regelen, want het gebeurt de kinderopvang is vaak al volzet tegen dat je ze nodig hebt.

5de maand

 • Zwangerschapscursus
  Wist je dat er een heleboel zwangerschapscursussen bestaan? Ze zijn erg nuttig als voorbereiding op de bevalling, om contact te maken met de baby in je buik of om te relaxen tijdens je zwangerschap.
 • Is het een jongen of een meisje?
  Vanaf ongeveer 16 weken is het geslacht van de baby met redelijke zekerheid te zeggen. Meestal vraagt de gynaecoloog tijdens de 20 weken echo of je het geslacht wil weten.

6de maand

 • De babykamer
  Begin alvast na te denken waar de baby gaat slapen en wat er nog aan zijn slaapkamer moet gebeuren. Schilderen, behangen, nieuwe vloer,… Je kan er beter nu aan beginnen, want een dikke buik maakt het er niet gemakkelijker op. Aarzel natuurlijk niet om manlief in te schakelen voor de zware klusjes!
 • Kind erkennen indien je niet bent getrouwd
  Ben je niet getrouwd, dan moet de vader van het kind zich laten registreren bij het gemeentehuis. Hiervoor moeten beide ouders aanwezig zijn en je hebt een attest van de gynaecoloog nodig. Vaders die hun kindje hebben erkend tijdens de zwangerschap kunnen dit na de geboorte alleen gaan aangeven bij de gemeente. Als dat niet is gebeurd, moeten beide ouders naar het gemeentehuis binnen 15 dagen na de geboorte.
 • Kraamgeld en kraamzorg
  Vanaf de zesde maand kun je bij je ziekenfonds kraamgeld aanvragen. Dat is een eenmalige premie die je van het kinderbijslagfonds krijgt naar aanleiding van de geboorte van je baby. Ook kraamzorg vraag je best tijdig aan. Kraamverzorg(st)ers ondersteunen je na de bevalling bij de zorg voor de baby en nemen lichte huishoudelijke taken op zich.

7de maand

 • De babyuitzet
  Je hebt een hoop spullen nodig voor je baby, dus is het handig om alvast je geboortelijst en babyuitzet neer te pennen. Door een lijst te maken zie je niets over het hoofd en het helpt ook om je budget binnen de perken te houden (soms dan toch).
 • Peter en meter
  Een peter en meter kiezen voor je kind is een oude traditie die nu nog erg vaak wordt toegepast. Het is niet verplicht om peetouders aan te duiden, maar wel erg leuk!
 • De naam voor je baby
  Dit is misschien wel het allermoeilijkste aan kinderen krijgen: een naam kiezen. Er bestaan miljoenen voornamen en dat maakt het er niet gemakkelijker op. Gelukkig hebben wij een handige babynamen tool om ideetjes op te doen of zoek inspiratie op onze site. Succes!
 • Moederschapsrust aanvragen
  Bezorg je werkgever ten laatste 8 weken voor de geplande bevallingsdatum een attest met deze datum. Zodra je werkgever dit ontvangt, bent je beschermd tegen ontslag (je doet dit dus best zo vroeg mogelijk). Bezorg je ziekenfonds ook een medisch attest met de vermoedelijke bevallingsdatum en de startdatum van je moederschapsrust. Het ziekenfonds zal je dan papieren opsturen die jij en je werkgever moeten invullen om recht te hebben op een uitkering tijdens je moederschapsrust.

8ste maand

 • Geboortekaartjes en doopsuiker
  We nemen even onze woorden terug, want het uitzoeken van geboortekaartjes en doopsuiker is, naast het kiezen van een voornaam, ook niet zo simpel! Laat je alvast inspireren door deze mooie geboortekaartjes en lees onze tips voor het uitkiezen van doopsuiker.
 • Materniteitskoffertje
  Heb je nog geen koffertje gemaakt voor je ziekenhuisbevalling? Dan begin je er best nu mee. Wij hebben een handige checklist zodat je zeker niets vergeet.
 • Regel opvang voor de andere kinderen
  Heb je nog andere kinderen? Zorg dan tijdig voor opvang: (schoon)ouders, broer of zus, vrienden,…

9de maand

 • Bereid je huis voor op de komst van de baby
  Eens je met de baby thuiskomt, zal je je handen vol hebben. Zet daarom nog even de puntjes op de i in huis zodat je naar niets anders hoeft te kijken: Doe extra boodschappen, ruim alles grondig op, haal voldoende luiers in huis,…

Bronnen: CM, Partena, Kind & Gezin

Lees ook:

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here