6 kindvriendelijke veggietips
Je wil (meer) vegetarisch eten met je kinderen, maar groenten zijn niet hun grootste vrienden? Wij zochten en vonden enkele leuke en kindvriendelijke veggietips om je kinderen toch evenwichtige vegetarische voeding aan te bieden.
Deze tips kun je uitproberen!
1. Met de handen en dippen maar
Maak van groenten kleine snacks die je kinderen met hun handjes kunnen eten. Zo worden ze plots wel aantrekkelijk. Snij groenten in reepjes, stoom ze zachtjes en serveer ze eventueel met een dipsausje. En experimenteer met leuk uitziende groenten zoals babywortelen, babymaïs, kerstomaten, het hart van bloemkolen of broccoli.
2. Het oog wil ook wat
Ga creatief aan de slag met de inhoud van de brooddoos. Gebruik enkele koekjesvormen om brood, groenten en fruit hipper te maken. Of maak wortelfrietjes of komkommerfrietjes voor bij de boterham. Steek afwisselend groenten en stukjes belegde boterham op spiesjes. Sushiboterhammen doen het ook goed. Beleg een boterham, snijd er de korsten af en rol hem op zoals je met sushi zou doen. Steek er tenslotte een tandenstoker door.
3. Je hoeft niet alle groenten te koken
Wanneer je kinderen gekookte groenten afwijzen, zullen ze vaak de rauwe of gestoofde versie van dezelfde groente wel lusten. En, niet onbelangrijk, door groenten te stomen, worden de smaak en de voedingsstoffen ervan beter bewaard.
4. Blijf proberen
Geef je kinderen regelmatig iets nieuws om te eten. Als ze weigeren, probeer het dan enkele weken later opnieuw, eventueel in een andere vorm en altijd in combinatie met al gekende en ‘goedgekeurde’ voedingsmiddelen. Maak er geen punt van als je kind een nieuw product niet lekker vindt of het niet wil proeven. Hoe meer (negatieve) aandacht je besteedt aan de afwijzing van voedsel, hoe langer die afwijzing zal duren. Hou de maaltijden vooral gezellig en oefen in zeker geen dwang uit. Hou er ook rekening mee dat elk kind periodes van voorkeur doormaakt. De ene dag zijn is je zoon of dochter misschien dol op prinsessenbonen en spaghetti, een paar maanden later moeten ze daar misschien niets meer van weten.
5. Betrek je kinderen van bij het begin
Laat je kinderen meehelpen bij de (voor)bereiding van de maaltijd. Ook de jongsten, die misschien nog niet zo handig zijn, kunnen ook al helpen door bijvoorbeeld schoongemaakte groenten in de sla te gooien of rozijnen aan het cakebeslag toe te voegen. En laat ze mee inkopen doen. Laat hen kiezen wat ze willen eten en klaarmaken, vergelijk prijzen, leer hen het verschil tussen rijpe en overrijpe groenten enz.
Ook een eigen moestuintje kan wonderen doen. Geef kinderen hun eigen bedje met gemakkelijk te kweken groenten en fruit (radijsjes, waterkers, sla, bonen, wortels, aardbeien enz.). Ze zullen trots zijn en met plezier eten van hun zelfgekweekte oogst. Je kan moestuintjes op kindermaat aanleggen worden in de zandbak, een plastic zwembadje of zelfs in potjes op het balkon. Binnenshuis kan je een kiemset voor alfalfazaad, radijszaad, tarwe of gerst installeren. Kiemen bevatten veel vitaminen en mineralen en sommige bevatten ook een hoger gehalte essentiële aminozuren dan het graan zelf. Succes verzekerd binnen enkele dagen!
6. Vertel erover
Wek de interesse van je kinderen in nieuw voedsel op door erover te vertellen. Vertel hen bijvoorbeeld dat Chinese kinderen heel vaak tofu eten en serveer een Chinese roerbakschotel met eetstokjes.
Bron: www.gezondheid.be
Extra tip!
Bij Lidl vind je steeds meer vegetarische én veganistische producten. Ze zijn overheerlijk en voor je ’t weet smul je dagelijks van hun vegetarische of veganistische alternatieven.
Meer eettips?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!