Deze muziekspelletjes kun je gewoon thuis doen

Door -
muziekspelletjes voor thuis
©GettyImages
Dat kinderen van muziek houden, moeten we je vast niet vertellen. Toch hoeven ze niet meteen naar de muziekschool om hun muzikale ei kwijt te kunnen. Deze spelletjes, die elk een ander aspect van muziek belichten, kun je gewoon thuis spelen.

MUZIEKBINGO

Dit spel kun je makkelijk aanpassen aan het niveau van de kinderen. Begin met het geluid van enkele gekende instrumenten te laten horen en geef er een beetje uitleg bij. Je kunt een geluidsfragment via je smartphone of computer beluisteren of misschien heb je zelfs een instrument in huis? Geef de kinderen nu verschillende zelfgemaakte bingo-kaarten waar de instrumenten op te zien zijn. Laat opnieuw de geluidsfragmenten horen. Herkennen ze het instrument, dan mogen ze er een kruisje bij plaatsen of er een pionnetje op plaatsen. Wie het eerst een vol rijtje heeft, roept ‘BINGO’ en is de winnaar.

KNUTSEL JE EIGEN MUZIEKINSTRUMENT

REGENMAKER

Supermakkelijk! Je hebt enkel een lege chipskoker nodig en een beetje rijst of bonen die zorgen voor het geluid. Heb je geen chipskoker in huis? Dan kun je ook een kartonnen keukenrolkoker gebruiken die je langs beide kanten kunt afsluiten. Vul de koker met een beetje rijst, macaroni, bonen of spliterwten. Wat je maar kunt vinden en geluid maakt als je ‘t heen en weer beweegt! Versier de koker helemaal zoals jij ‘m mooi vindt.

KAZOO

Dit is ook een fluitje van een cent. Je hebt enkel het kokertje van een wc- of keukenrol nodig, een beetje bakpapier en een elastiekje. Knip een rondje uit het bakpapier en bevestig het bovenaan rond je koker met de elastiek. Blazen is niet voldoende, je moet ook je stem gebruiken. Hoe klinkt jouw kazoo?
Tip: Toeter gezellig mee op het toeterlied van Bart Peeters

MARACAS

Wat heb je nodig?
* plastic eieren
* pareltjes, maar het kan ook met rijst
* (plastic) lepels
* vrolijke washi tape

Hoe ga je te werk?
Vul de plastic eieren met enkele pareltjes of wat rijst. Net genoeg zodat ze een fijn geluid maken als je ermee schudt. Versier je ei met washi tape. Het mooiste resultaat krijg je door de stroken verticaal te kleven. Neem nu twee (plastic) lepels, stop je ei ertussen en maak het goed vast met washi tape. Als je wilt, kun je de stelen van de lepels ook aan elkaar vasttapen voor een betere grip. Zo, je maracas zijn klaar. Shaken maar!

RITMES KLAPPEN MET CLAPPER

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Clapper is een gratis muzikaal spelletje dat je op de iPad of iPhone kunt spelen en dat perfect is om ritmes aan te leren. Je kunt alleen oefenen, maar het wordt nog leuker als je samen met je broer of zus of een vriendje klapt. In de jungle spelen jullie samen met de aapjes van Clapper. Je moet toestemming geven aan de camera, waardoor de app ziet of je bijvoorbeeld recht of diagonaal klapt en met één of twee handen.
De app is geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar. Jongere kinderen krijgen best wat hulp.

Download Clapper in de Appstore

BODYPERCUSSIE

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Heb jij al gehoord van bodypercussie? Het is een leuke manier om ritmes te maken zonder gebruik van instrumenten. Je gebruikt enkel je lichaam: je klapt in je handen, stampt met je voeten, knipt met je vingers of slaat op je dijen.
Tip: Je vindt nog meerdere leuke voorbeelden op YouTube.

DOE DE STOPDANS

Dansen mag natuurlijk niet ontbreken in het rijtje met muziekspelletjes. Zijn bovenstaande ideeën nog wat moeilijk voor jouw kleine hartendief, dan is dit vast een topper! De stopdans is geschikt voor alle leeftijden, dus doe gezellig mee met je kleintje! Het principe is heel simpel: je zet de muziek op en elke deelnemer begint vrij te dansen. Stopt de muziek, dan moet iedereen stokstijf blijven staan. Wie beweegt, is uit. Zo ga je door tot er een winnaar overblijft. Kies leuke muziek die aangepast is aan de leeftijd van de kinderen.
Tip: geef de kinderen een bepaalde opdracht: dans zoals een eend bijvoorbeeld!

NOG MEER LEUKE SPELIDEEËN:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here