Zzzz: de slaapontwikkeling van je baby onder de loep
Hoeveel slaap heeft jouw spruit nodig? En hoelang mag je kleintje overdag dutten? Is bedtijd een moment geworden waar je tegenop kijkt? Dan wil je daar vast zo snel mogelijk een oplossing voor vinden. Ontdek hier onze tips en antwoorden op al jouw prangende vragen over de slaapontwikkeling van je baby.
Slapen= verwerken van informatie
De hersenen van de baby zijn ook tijdens de slaap erg actief. Want wanneer hij wakker is, komt er heel wat informatie op hem af die hij tijdens de slaap verwerkt en in z’n geheugen opslaat.
De verschillende slaapfasen:
In de slaapontwikkeling van je baby maken we een onderscheid tussen de rustige slaap en de actieve remslaap. De rustige slaap splitsen we op in drie stadia:
- het indommelen
- de lichte slaap
- de diepe slaap
Na die diepe slaap volgt de actieve remslaap of droomslaap, een cruciale fase omdat net dan al de belevenissen van de dag opgenomen worden. Tot hij zes à negen maanden oud is neemt die droomslaap tot zo’n 50% van zijn totale slaap in beslag. Pas daarna vertoont je kind een volwassen slaappatroon met een overgewicht aan rustige slaap.
Hoelang slaapt een baby?
0 tot 2 maanden:
- 10-19 uur slaap per 24 uur
- slaapperiodes van 2-5 uur bij flesvoeding en 1-3 uur bij borstvoeding
- waakperiodes van 1-2 uur
- geen dag- en nachtritme
2 tot 12 maanden:
- 12-13 uur slaap per 24 uur
- dutjes overdag van zo’n 3-4 uur
- dag- en nachtritme: 9-10 uur
Tip: je kunt je baby helpen een dag- en nachtritme te ontwikkelen door het verschil tussen dag en nacht duidelijk te maken. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de kamer goed donker te houden en geen felle lichten te gebruiken tijdens de nachtvoedingen.
Waarom dutjes nodig zijn
De duur en diepte van de slaap worden bepaald door een aantal slaapverwekkende hormonen. Baby’s en jonge kinderen hebben meer van die slaapverwerkers aan boord en hebben daarom ook overdag nood aan een paar dutjes. Tussen de 3 en 5 jaar zal die nood aan powernaps stilaan verdwijnen.
Vanaf wanneer slaapt mijn baby door?
Ongeveer 70% van de baby’s slaapt rond 6 maanden ’s nachts zo’n 8 uur aan een stuk door. Let wel: de periodes van diepe slaap zijn op die leeftijd korter dan bij volwassenen. Je baby verkeert dus vaker in ondiepe slaap of wordt wakker gedurende de nacht.
PS Schiet niet in paniek als je spruit nog niet doorslaapt. Elk kind heeft namelijk zijn eigen ritme. Het komt heus wel goed hoor mama, alles op z’n tijd!
Bron: Prof. dr. Christine Vanhole UZ Leuven. ‘Mijn baby’. Uitgeverij: Lannoo.
Meer over de slaapontwikkeling van je baby:
- 4 tips tegen extreme vermoeidheid bij kersverse mama’s
- Wintertijd: slaaptips voor je baby
- Slaap zacht: met deze slaapzakken en dekentjes komt jouw baby tot rust
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!