© Getty Images

Oeps, een natte broek! Hoe reageer je op een ongelukje?

Hoe goed je je ook ingelezen hebt in de tips van Kind & Gezin rond zindelijkheid, ongelukjes horen er nu eenmaal bij. Hoe reageer je er het best op?

Een natuurlijk proces

De ene ouder begrijpt de hele hetze niet. Na een weekje was jouw dochter of zoon er toch volledig mee weg? Andere ouders zeulen dan weer drie propere outfits mee naar elk tuinfeest om er uiteindelijk vijf nodig te hebben.

Het advies? Ga je kind vooral niet vergelijken. Zoals bij zoveel stapjes die je dochter of zoon zet, is zindelijkheid een heel persoonlijk rijpingsproces.

Bij de ene loopt het alsof het niets is. De andere heeft regelmatig een ongelukje of vindt het lange tijd eng om kaka op het potje te doen. Alle scenario’s zijn mogelijk én normaal.

Hoe reageer je op een ongelukje?

Heeft je kind een ongelukje? Blijf dan altijd lief voor je kind. Je kleuter vindt het zelf ook niet fijn. Straffen of boos worden legt nog meer druk en spanning op je peuter. Dat maakt zindelijk worden nog moeilijker.

‘Kom even hier, dan trekken we een propere broek aan. Volgende keer gaan we pipi en kaka op potje proberen doen, he?’ Meer woorden hoef je er eigenlijk niet aan vuil te maken.

Doet je kind het de volgende keer wel goed? Positief bekrachtigen mag, maar geef ook niet al té veel applaus als het goed gaat.

Kinderen hebben haarfijne voelsprieten. Als ze voelen dat jij dit wel héél belangrijk vindt, geeft ook dat extra druk. Eigenlijk is belonen met stickers of lekkers niet nodig: het kan onnodige druk veroorzaken.

Oorzaken van ongelukjes aanpakken

Ga wel op zoek naar oorzaken van een ongelukje. Ben je nog maar enkele weken gestart met zindelijkheid? Let er dan op dat je je kind (ook op drukke dagen) na elk dutje, drankje of hapje op het potje zet.

Andere oorzaken kunnen zijn:

  • vermoeidheid
  • stress bij jou en/of bij je kind
  • een veranderende thuissituatie zoals de geboorte van een broertje of zusje
  • een enge ervaring met het toilet, zoals verloren lopen of bang zijn van de omgeving

Bewaak in die omstandigheden de routine en laat je kind altijd merken dat je alle vertrouwen in hem of haar hebt. Het kan hem of haar er snel bovenop helpen bij een terugval in zindelijkheid.

Blijven de ongelukjes komen? Raadpleeg in dat geval je huisarts. Soms is er een medische oorzaak, zoals een blaasontsteking.

Meer voor potjestrainers:

“Als je wil starten met zindelijkheid, is het goed de signalen van je kind te herkennen”
Ondersteuning op maat belangrijk in het zindelijkheidsproces

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content