Een baby en peuter in huis? Ga op zoek naar een ritme dat werkt
Als je al een peuter hebt rondlopen en je bent zwanger van een tweede, dan vraag je je misschien af hoe je dat allemaal gaat combineren. Een baby en peuter in huis, het is een uitdaging. Gelukkig komt het helemaal goed zodra je een ritme hebt gevonden dat voor jullie werkt.
Ritme met baby en peuter: wat werkt voor jou?
Voor de baby er is
Vaak zitten ouders met de handen in het haar eens de nieuwe baby er is. De peuter vindt het opeens niet leuk om al die aandacht te moeten delen met een zusje of een broertje, waardoor een ritme vinden niet eenvoudig is. Helemaal voorkomen kun je dit niet, maar het loont alleszins de moeite om je peuter zo goed mogelijk voor te bereiden op de komst van de baby.
Betrek de oudste bij de voorbereidingen. Ga samen spulletjes kopen voor de baby en laat je peuter helpen bij de inrichting van de babykamer. Vertel dat grote broer of zus zijn heel belangrijk is en dat mama en papa wel wat hulp kunnen gebruiken met een baby’tje in huis. Er zijn tal van boekjes op de markt die je samen met je kindje kunt lezen.
Joepie, een broertje of zusje
Hoe goed je ook je best hebt gedaan om je peuter op de komst van de baby voor te bereiden, het is altijd even afwachten om te zien hoe de oudste reageert. In het beste geval is je peuter dol op zijn broertje of zusje en weet hij nog perfect waarvoor alle spulletjes dienen die jullie samen hebben gekocht.
Door je peuter van in het begin te betrekken bij de verzorging van de baby, leert hij ook het ritme kennen én is de kans groot dat hij minder snel jaloers is op de aandacht die de kleine uk krijgt.
Strak ritme of op verzoek
Er zijn ouders die zweren bij een vast ritme van voeden en dutjes, maar steeds meer mensen kiezen ervoor om het ritme van de baby te volgen. Met een peuter in huis lijkt dat een hele uitdaging, maar vaak is dat gewoon het makkelijkst. Voeden op verzoek, waar je je op dat moment ook bevindt, en dutjes doen wanneer je baby moe wordt.
Het ritme bevindt zich dan in de opeenvolging van handelingen en activiteiten met je baby, eerder dan je vastpinnen op vaste tijden. Na het voeden ververs je de luier, waarna het tijd is om te spelen of samen een boekje te lezen. Je peuter leert dat mama druk bezig is met de baby tijdens het voeden, maar dat hij mag helpen met het verluieren en aankleden bijvoorbeeld.
Is de baby wakker, dan is het zaak om een spelletje of boekje te vinden waar beide kindjes iets aan hebben, of waar de allerkleinste gewoon naar kan kijken vanuit zijn wipstoeltje. Doet de baby een dutje, dan is dat hét moment voor qualitytime met de oudste. Heb je het geluk dat je peuter ook nog slaapt in de namiddag, dan is het tijd om aan jezelf te denken.
Blijf flexibel
Met een baby en een peuter in huis blijft flexibiliteit het codewoord, hoe hard je ook werkt aan voorspelbaarheid of naar een ritme streeft.
Vergeet ook niet dat er een aantal dingen bestaan die het leven met een baby en peuter in huis een stuk makkelijker maken. Zo heb je met een draagdoek of -zak je baby veilig dicht bij jou en nog steeds je handen vrij voor je nieuwsgierige peuter. En het is zeker geen schande om de baby even in het wipstoeltje te zetten als je oudste je dringend nodig heeft.
Benieuwd naar nog meer handige must-haves als je een baby en peuter in huis hebt? Wij hebben ze voor je opgelijst.
Tot slot zijn er altijd de schermpjes nog. Neen, het is niet educatief verantwoord om je kindje uren voor de televisie te zetten, maar de oudste af en toe naar een filmpje laten kijken terwijl jij de baby voedt is zeker toegestaan.
Bronnen: mommytobe.nl, tipsvoorbabys.nl
Meer tips voor jonge ouders:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!