Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!
Proberen niet te roepen tegen je kind? Vermijd deze valkuilen
Het laatste wat je in je opvoeding wilt, is roepen tegen je kind. En toch komt er soms een moment waarop je niet weet wat je fout doet, maar je kind werkt je zodanig op je zenuwen dat alles wat je opkropte er toch uitkomt. Helaas met meer decibels dan je wilde. Niet roepen tegen je kind? Vermijd dan deze valkuilen.
Grenzen stellen zonder decibels: het kan!
Je geduld bewaren en rustig blijven is niet altijd even simpel wanneer je kind zich misdraagt of een driftbui heeft. Alle opvoedboeken en een cursus positief ouderschap ten spijt. Want als puntje bij paaltje komt, is het soms moeilijk om die inzichten in de praktijk om te zetten. Je instinct neemt dan helaas over: je gaat roepen tegen je kind. Geen enkel mens is perfect, maar als je aandacht hebt voor deze vier valkuilen, is het gemakkelijker om grenzen te stellen zonder decibels.
Valkuil 1: te veel op je geduld vertrouwen
“Volledig vertrouwen op je eigen vermogen om geduldig te zijn en te blijven is helaas geen goed idee. Of we het nu willen of niet, geduld is eindig”, zegt Spaans neuropsycholoog Álvaro Bilbao. Ga er dus niet van uit dat je eindeloos geduldig kunt zijn of leren zijn. Op een keer valt die druppel die de emmer doet overlopen. Veel effectiever is het om op een conflict oplossende manier naar de situatie te kijken.
Valkuil 2: niet roepen verwarren met toegeeflijk zijn
Kinderen hebben liefde en affectie nodig, maar ze hebben het ook nodig dat je duidelijk afkeurt wat ze níet mogen. Als we proberen onze kinderen altijd liefdevol en positief te benaderen en hun driftbuien te vermijden, verlies je onvermijdelijk je geduld. Onthoud dus dat kinderen op meer dan één moment onze ‘nee’ als antwoord nodig hebben.
Valkuil 3: verwachten dat je kind meteen luistert
Nog een veelgemaakte fout: we denken dat als we op een rustige, beheerste manier duidelijk maken wat we van onze kinderen verwachten, dat ze zich meteen en van de eerste keer voorbeeldig zullen gedragen. Dat is helaas zelden of nooit het geval.
Autoriteit vergaar je door consequent en op een eerlijke en respectvolle manier die grenzen te stellen. Met andere woorden: respect afdwingen doe je niet in een vingerknip, maar door keer op keer consequent te herhalen wat je verwacht.
Valkuil 4: driftbuien van je kind proberen voorkomen
Schreeuwen te allen tijde vermijden mag niet gelijkstaan aan je kind op elk moment toegeven wat het wilt, met als doel zo snel mogelijk driftbuien te beëindigen of te voorkomen.
Stel je voor dat je kind bang is om in de auto te stappen en dat je, om te vermijden dat jij gaat schreeuwen, toegeeft en ervoor kiest om te wandelen. Je kunt nu eenmaal niet van de eerste keer verwachten dat je op alles voorbereid bent en dus te allen tijde de kalmte bewaart. Niet langer roepen tegen je kind vraagt training. En fouten maken? Hoort erbij. Niemand is perfect.
Bron: Ser Padres.
Alles voor mama’s met peuters met driftbuien:
- SOS een driftbui! Hoe reageer je best?
- Driftbuien zijn goed en wel hierom!
- Persoonlijkheidsontwikkeling bij kinderen: alles wat je wilt weten