© Getty Images

Tip voor onderweg: een tablethouder voor in de auto

Door Celine Werner

Dat ouders geen fan zijn van te veel schermtijd spreekt voor zich, maar we moeten toegeven dat het tijdens lange autoritten voor de nodige afleiding kan zorgen. Ben je op zoek naar dé ideale tablethouder voor in de auto? Lees dan zéker verder.

Tablethouder: voordelen en ergonomie

Een tablet kan bijzonder handig zijn tijdens een autovakantie bijvoorbeeld. Zet simpelweg een leuke film op, en voor de kindjes het goed en wel beseffen hebben jullie de eindbestemming bereikt, omdat mama en papa zich probleemloos konden focussen op de weg. Een tablethouder die je kunt bevestigen aan de hoofdsteun is in zo’n geval zeer praktisch. Maar let er bij je aankoop op dat het product verstelbaar is, zodat je de kijkhoek kunt aanpassen naargelang de behoefte.

Heb je meerdere kinderen, maar wil je geen twee tablets kopen? Begrijpelijk! Ga dan voor een houder die je eveneens kun bevestigen aan een hoofdsteun, maar kunt uitschuiven zodat de tablet in het midden van de wagen zit.

Voor kleinere kindjes die omwille van veiligheidsredenen nog met de autostoel achterwaarts meerijden, koop je best een houder die je ook aan de voorkant van een hoofdsteun kunt plaatsen.

Veiligheid eerst: enkele zaken waarop je moet letten

 • Zorg dat de tablethouder goed vastzit en niet losraakt tijdens het rijden, waardoor afleiding wordt geminimaliseerd.
 • Een goed geplaatste houder zorgt ervoor dat de bestuurder niet wordt afgeleid en dat het zicht op de weg niet belemmerd wordt. Een hoofdtelefoon gebruiken is zelfs nog beter, als je de afleiding nog meer wil beperken.
 • Probeer het gebruik van de tablet(s) zo goed mogelijk te monitoren: Hoelang zijn ze al aan het kijken? Welke content krijgen de kinderen te zien?
 • Handsfree bediening is ideaal! Dat kan worden bereikt door stembediening of door de tablet zo in te stellen dat hij automatisch afspeelt, zonder dat de bestuurder of passagiers fysiek hoeven in te grijpen.

DIY: maak je eigen tablethouder

Als je handig bent, zijn er ook doe-het-zelf oplossingen mogelijk. Sommige mensen gebruiken een tablet in een ziploc zakje als autobioscoop. Maar je kunt ook dit eens proberen:

Benodigdheden

 • een stevig stuk karton of multiplex
 • een elastische band of riem (bijvoorbeeld een bagageriem)
 • klittenbandstrips
 • schaar
 • liniaal
 • potlood
 • boor met boorbits
 • optioneel: verf, stiften, stickers, of andere decoratieve materialen

Zo ga je te werk:

 • Meet en knip het materiaal: Meet de breedte van de hoofdsteun van de stoel waarop je de tablethouder wilt bevestigen. Snijd het stuk karton of multiplex op maat, zodat het de breedte van de hoofdsteun heeft én de hoogte die je wilt voor de tablethouder.
 • Boor gaten voor de riem: Bepaal waar je de riem of elastische band wilt bevestigen. Dat zullen de punten zijn waarmee je de tablethouder aan de hoofdsteun bevestigt. Boor twee gaten op gelijke afstand van elkaar in het karton of multiplex, op de juiste hoogte.
 • Bevestig de riem: Haal de elastische band of riem door de geboorde gaten en maak aan de achterkant van de houder knopen om de riem op zijn plaats te houden.
 • Bevestig klittenbandstrips: Plak klittenbandstrips aan de voorkant van de tablethouder, zodat je de tablet er gemakkelijk in kunt schuiven en deze stevig op zijn plaats kunt houden. Plaats het klittenband zodanig dat het de tablet aan de boven- en onderkant vasthoudt zonder de schermweergave te belemmeren.
 • Decoratie (optioneel): Als je wilt, kun je de tablethouder decoreren met verf, stiften, stickers of andere creatieve elementen om het aantrekkelijker te maken.
 • Bevestig de tablethouder aan de hoofdsteun: Plaats de tablethouder op de hoofdsteun van de autostoel en bevestig de elastische band of riem aan de achterkant van de hoofdsteun. Zorg ervoor dat de houder stevig vastzit en dat de tablet veilig kan worden geplaatst.
 • Test en aanpassing: Plaats je tablet in de houder en zorg ervoor dat deze stevig vastzit en goed zichtbaar is voor passagiers op de achterbank. Pas de riem en de klittenbandstrips indien nodig aan.

3x de leukste houder voor je tablet

Geen handige harry? Geen probleem, je kunt de tablethouder ook gewoon kopen. Deze drie exemplaren zijn alvast aanraders:

R2B Car Backseat Holder

R2B Car Backseat Holder

R2B Car Backseat Holder

€ 19,99  –  Bol.com

Makkelijke bevestiging aan hoofdsteun, erg stevig, geschikt voor tablets en smartphones, Zowel de houder als het verpakkingsmateriaal zijn gemaakt van biologisch afbreekbare materialen.

Koop ‘m hier!

Leafu hoofdsteun houder

Leafu hoofdsteun houder

Leafu hoofdsteun houder

€ 25,95  –  Bol.com

Eenvoudige bevestiging, compact, geschikt voor tablets, smartphones én Nintendo Switch.

Koop ‘m hier

Macally HRMOUNTPRO hoofdsteunhouder

Macally HRMOUNTPRO hoofdsteunhouder

Macally HRMOUNTPRO hoofdsteunhouder

€ 29  –  Bol.com

Uitschuifbaar voor centrale view achterin, erg stevig, geschikt voor toestellen van 5 tot 10 inch.

Koop ‘m hier

Meer tips:

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content