Waarom stelt mijn peuter zo veel vragen?
‘Mama, van waar komt de regen?’ ‘Kan een hond zwemmen?’ Peuters zijn van nature nieuwsgierig. Zodra ze in korte zinnetjes kunnen spreken, hou je je maar beter klaar voor een spervuur aan vragen. Herken je het?
Rond de leeftijd van twee jaar begint je kindje nieuwsgierig te raken naar de wereld rondom hem én bovendien breidt zijn woordenschat op dit moment razendsnel uit. Ook het feit dat je zoon of dochter stilaan concepten begint te begrijpen die bij de woorden horen, wakkert dat vragenvuur nog meer aan.
Het start met vragen als ‘wat is dit?’. Diezelfde vragen kunnen wel tien keer terugkomen, want als je kindje niet helemaal zeker is dat hij het goed begrepen heeft, vraagt hij het gewoon nog eens opnieuw. De ‘waarom’ vragen zijn je vast bekend, maar daarnaast heb je ook de ‘wat’ en ‘waar’ vragen. Vanaf de leeftijd van drie jaar komen er ook de ‘wie’, ‘wanneer’ en ‘hoe’ vragen bij.
Toegegeven, het is best vermoeiend, maar het heeft ook voordelen:
- je kindje vraagt jou om dingen te verduidelijken, wat betekent dat hij je volledig vertrouwt
- hij toont interesse in de wereld rondom hem, waardoor hij de dingen en de mensen in zijn omgeving beter leert begrijpen
- hij breidt zijn woordenschat en taalvaardigheid uit door naar jouw antwoorden te luisteren
Al die vragen, hoe ga je ermee om?
Wees geduldig en maak het leuk
Je weet dat al die vragen hun nut hebben, maar op bepaalde momenten kan zo’n vragenuurtje behoorlijk op je zenuwen werken. De kunst is om je frustratie niet te laten zien aan je peuter. Hou voor ogen dat je kindje aan het leren is en probeer het leuk te maken voor jullie beiden.
Een concreet voorbeeld: je zegt tegen je peuter dat hij zijn handen moet wassen voor etenstijd. Meteen krijg je de vraag waarom. Het is verleidelijk om simpelweg ‘daarom’ of ‘omdat je handen vuil zijn’ te antwoorden, omdat het eten op tafel koud staat te worden en je eigenlijk geen tijd hebt. Dat zijn echter heel vage antwoorden. Door het concreet te maken is het makkelijker voor je peuter om te begrijpen waarom het belangrijk is om de handjes te wassen.
Je zou bijvoorbeeld wat glittertjes op zijn handjes kunnen strooien en zeggen dat dit allemaal kleine bacteriën zijn. Die wil je niet opeten natuurlijk, dus is het essentieel om je handen goed proper te maken. Het concreet en visueel maken helpt je peuter het concept beter begrijpen.
Geef volledige en gedetailleerde antwoorden
Wees niet bang om volledig te zijn in je antwoorden. Je peuter zal misschien niet alles begrijpen, maar enkel op die manier vergroot hij zijn woordenschat. Je mag dus gerust volledig zijn en gedetailleerd, maar wel op zijn niveau. En dat niveau mag je letterlijk nemen. Ga gerust door je knieën als je met je kindje praat. Op die manier luister je op een actieve manier en geef je je peuter het gevoel dat je hem serieus neemt.
Ken je het antwoord niet? Geen nood, Google weet alles 🙂
Beantwoord de vraag met een nieuwe vraag
Oudere peuters of kleuters hebben vaak al voldoende taalvaardigheden om hen nog een beetje verder uit te dagen. Stellen zij een vraag en heb je ze beantwoord, stel dan een vraag terug.
Opnieuw een voorbeeld: als je kindje vraagt ‘wat is dat?’, dan antwoord je: ‘Dat is een blad. Kijk eens hoeveel je er ziet. Weet jij waar dat blad vandaag komt?’ Je peuter zal eens goed rondkijken en enthousiast roepen: ‘Van de boom!’
Zo zie je dat al die vragen van je peuter niet alleen perfect normaal zijn, maar dat ze belangrijk zijn om probleemoplossend en kritisch te leren denken. De volgende keer dat het vragenuurtje begint, probeer dan het makkelijke ‘daarom’ te vermijden. Heb je echt geen tijd of ben je de vragen zó beu, probeer dan de aandacht af te leiden door over iets anders te beginnen of speel samen een spel.
Bronnen: babysparks.com, cjg043.nl. zozwanger.nl
Meer lezen:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!