Aambeien tijdens de zwangerschap voorkomen en bestrijden

Door -
aambeien zwangerschap
©GettyImages
Aambeien zijn een veelvoorkomend ongemak tijdens de zwangerschap. Ze veroorzaken ontzettende jeuk en pijnlijke ontlasting. Je laat ze best behandelen, want anders staat je gegarandeerd ook een pijnlijke bevalling te wachten.

Wat zijn aambeien?

Om te beginnen: iedereen heeft aambeien. Aambeien zijn de zwellichamen om je anus lucht- en lekdicht af te sluiten. Wanneer het normale aambeiweefsel zodanig gezwollen en geïrriteerd is dat het klachten veroorzaakt, spreken we van aambeien zoals we die in de volksmond kennen.

Aambeien tijdens je zwangerschap

Naar schatting krijgt 70% van de zwangere vrouwen last van aambeien tijdens het tweede deel van haar zwangerschap. De groeiende baby oefent namelijk druk uit op de ingewanden, inclusief het uiteinde van de darmen. Ook hormonale veranderingen tijdens een zwangerschap spelen een rol bij de ontwikkeling van aambeien. Ze kunnen ervoor zorgen dat je aderen opzwellen.

Tips voor het voorkomen van aambeien

Tijdens je zwangerschap kun je op volgende zaken letten:

  • Eet voldoende vezels en drink veel. Zo beperk je de kans op verstopping.
  • Oefen je bekkenbodemspieren. Zo kun je de spieren rond de anus beter ontspannen. Knijp- en loslaatbewegingen van de sluitspier bevorderen ook de doorbloeding van de anus.
  • Beweeg voldoende: fietsen, lopen, ochtendgymnastiek, … bevorderen de bloeddoorstroming.
  • Een goede hygiëne van de anus is ten slotte onontbeerlijk.

Toch last van aambeien?

Dan kun je gebruik maken van een aambeiengel of -spray die je klachten snel verzacht!

Bron: avogel.be

Zeker ook lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!