Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Getty Images

Brandend maagzuur tijdens je zwangerschap = een baby met veel haar?

Van zodra je zwanger bent, word je om de oren geslagen met goedbedoeld advies en allerlei bakerpraatjes. Wordt enkel je buik ronder? Dan krijg je een jongen. Zitten de extra kilo’s overal? Dan verwacht je een meisje. Ook rond zwangerschapskwaaltjes wordt van alles gezegd én gefantaseerd. Als je veel last hebt van oprispingen en brandend maagzuur zou je een kindje bijvoorbeeld een volle haardos krijgen. Is er echt een verband?

Amerikaans onderzoek bevestigt

Het klinkt nogal ongeloofwaardig: alsof de haartjes in je buik kriebelen tegen je maag. Toch vonden Amerikaanse onderzoekers wel degelijk een verband. Wie matig of veel last heeft van brandend maagzuur, krijgt doorgaans inderdaad een baby met een vollere haardos. Vrouwen die deze klachten niet hebben tijdens hun zwangerschap, krijgen meestal een kindje met minder of geen haartjes.

Hormonale verklaring

Hoe kan dat? De verklaring is hormonaal. De hormonen oestrogeen en progesteron die je lichaam aanmaakt tijdens de zwangerschap stimuleren de haargroei bij je ongeboren kindje. Daarnaast zorgen die zwangerschapshormonen er helaas voor dat de klep of sluitspier tussen je maag en slokdarm minder goed sluit. Niet alle vrouwen maken even veel oestrogeen en progesteron aan, waardoor de ene vrouw er meer last van heeft dan de andere.

Zure oprispingen hebben niet alleen te maken met hormonen. Naarmate je buik groter wordt, heb je sowieso meer kans op maagklachten. Omdat je baby meer plaats inneemt, drukt je baarmoeder tegen je maag.

SOS brandend maagzuur

Je kunt de klachten van brandend maagzuur tegengaan door tijdens de dag meerdere kleine eetmomenten te nemen in plaats van drie grote maaltijden. Vet eten en bruisende dranken vermijd je best. Melk en yoghurt verlichten je klachten. Blijven de klachten aanhouden en zorgen ze ervoor dat je slecht slaapt? Er bestaan maagzuurremmers die je tijdens de zwangerschap mag nemen, maar daarvoor vraag je het best even raad bij je arts of apotheker.

LEES MEER:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content