Goede vraag: wat is een stortbevalling?
Ben je binnen de vier uur bevallen van je kindje? Dan spreken we van een stortbevalling. De meeste vrouwen zouden er onmiddellijk voor willen tekenen, maar is het wel zo fijn?
Eerder uitzondelijk
In de meeste gevallen duurt het uren, en soms wel dagen, eer je bevalt van je eerste kindje. Dat is helemaal normaal. Toch kan het in uitzonderlijke gevallen voorkomen dat een bevalling heel snel vooruitgaat. Gebeurt dat binnen de vier uur? Dan gaat het om een stortbevalling. De kans op een snelle bevalling wordt groter bij een tweede of derde baby.
Sommige vrouwen denken het een erfelijke zaak is. Ging de bevalling bij je mama vlot, dan bestaat de kans inderdaad dat dit bij jou ook het geval is, maar die erfelijke factor is niet bewezen. Het zou eerder te maken hebben met hormonen. Ben je ontvankelijker voor oxytocine en prostaglandine, de bevallingshormonen? Dan kan het allemaal wat sneller gaan.
Is je water meteen gebroken of heb je van in het begin weeën die heel kort op elkaar volgen? Dan hou je er best rekening mee dat het snel kan gaan.
De voordelen van een stortbevalling
Minder lang pijn
Dat spreekt voor zich. Als de bevalling in zijn geheel minder lang duurt, ervaar je ook minder lang pijn. Over de hoeveelheid of de kracht van de pijn zegt dat helaas niets.
Positief voor je baby
Voor je baby is zo’n snelle bevalling dubbel. Als de bevalling kort maar krachtig is, volgen de weeën kort op elkaar en dat maakt ook indruk op je kindje. Het kan zijn dat hij er, net als jij, even van moet bekomen na de bevalling. Maar over het algemeen kunnen we stellen dat hij het wel fijn vindt om minder lang in het baringskanaal te zitten.
Zijn er ook nadelen aan een stortbevalling?
Het klinkt allemaal heel positief. Het is goed voor je kindje en ook jij bent er sneller vanaf. Toch zijn er ook nadelen verbonden aan zo’n supersnelle bevalling. Zoals gezegd zullen zowel moeder als kind even moeten bijkomen van dit intense moment. Een gewone bevalling is al heftig, maar dit is next level.
Als het allemaal zo snel gaat bestaat de kans ook dat je (te) laat naar je vroedvrouw belt of naar het ziekenhuis vertrekt. Het komt wel goed, maar in sommige gevallen raakt je eigen gynaecoloog er misschien niet op tijd of is het te laat om een epidurale te vragen. Maak je geen zorgen, ook zonder lukt het prima!
In bepaalde gevallen zijn de naweeën van een snelle bevalling heftiger dan na een gewone bevalling. Die zorgen ervoor dat je baarmoeder zijn oorspronkelijke vorm aanneemt, een positieve zaak dus. Maar na zo’n krachtige bevalling heb je natuurlijk geen zin meer in pijn. Een warmtekussentje en een goede ademhaling doen gelukkig wonderen.
Bronnen: famme.nl, oudersvannu.nl
Meer informatie over bevallen:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!