Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!
Bloedverlies na de bevalling: oorzaak en tips
Schrik niet als je na de bevalling last hebt van bloedverlies: bloeden na de geboorte van jouw kleine schat is volkomen normaal en het zal meestal zo’n vier tot zes weken duren. Lees hier waar je je aan mag verwachten en waar je op moet letten.
De oorzaak van dit bloedverlies
Bloedverlies na de bevalling — ook wel lochia genoemd — heeft twee oorzaken:
- Een wondje in je baarmoeder door de losgelaten placenta.
- Je lichaam stoot het baarmoederslijmvlies af. Dat slijmvlies is aan het begin van je zwangerschap opgebouwd, zodat de bevruchte eicel zich goed kon innestelen in je baarmoederwand.
Vloeien: hoelang, hoeveel en wat kun je doen?
Gemiddeld hebben vrouwen er zo’n vier tot zes weken last van. Het enige wat je eraan kunt doen, is ervoor zorgen dat het bloed goed opgevangen wordt, zodat het niet doorlekt in je kleding of bed. Eerst heb je daar extra dik kraamverband voor nodig, om daarna over te schakelen naar een iets subtieler maandverband.
TIP: Net zoals er herbruikbare inlegkruisjes bestaan, zijn er ook herbruikbare kraamverbanden te koop. Dit exemplaar koop je al voor € 7. Bekijk het hier.
Geef je borstvoeding? Dan zal het bloedverlies waarschijnlijk sneller afnemen, omdat je er het samentrekken van de baarmoeder mee stimuleert en daarmee ook de afvoer van het baarmoederslijmvlies.
De geur van het bloed
Het ruikt over het algemeen menstruatieachtig, maar het kan ook de typische geur van wondvocht hebben. Als de geur erg onaangenaam is, of na verloop van tijd sterk en vies begint te ruiken, kan er sprake zijn van een infectie. Op tijd signaleren bij een vroedvrouw of gynaecoloog is de boodschap.
Hier moet je op letten!
- Probeer voldoende te rusten en niet te bewegen wanneer je baby slaapt, want enkel zo kan je lichaam sneller recupereren.
- Het advies luidt om tot minstens zes weken na de bevalling geen seksueel contact te hebben. Zo voorkom je infecties en geef je je lichaam genoeg tijd om te herstellen.
- Douchen mag je zeker doen, maar een bad is geen goed plan omwille van infectiegevaar.
- Ook bij tampons liggen de infecties op de loer, dus die laat je voorlopig maar beter in je badkamerkastje liggen.
Abnormaal bloedverlies
Bij een op de twintig bevallingen komt abnormaal bloedverlies of fluxus voor. We spreken van abnormaal bloedverlies wanneer:
- het bloeden langer dan zes weken duurt;
- je heel hevig aan het bloeden bent;
- het bloed helderrood blijft (het moet normaal evolueren naar roodbruin tot niets);
- het bloedverlies weer toeneemt na een periode van minder bloedverlies.
De reden? Een baarmoeder die niet goed samentrekt, een slecht geplaatste hechting of een stukje achtergebleven placenta. Een afwijking in de bloedstolling, een beschadiging in de baarmoedermond of vagina en een vleesboom zijn dan weer minder voorkomende oorzaken. Hou de tekenen goed in de gaten en verwittig op tijd een arts als je je zorgen maakt.
Bronnen: oudersvannu.nl & 24baby.nl
Moet je binnenkort bevallen? Goed om te weten:
- Help, het is zover! Zo bereid je je voor op de bevalling
- Een thuisbevalling, is dat niet gevaarlijk?
- Bevallen met een doula: wie, wat, hoe?