Het is zover! Zo bereid je je voor op de bevalling
Bevallen, het is een vrij intense en ingrijpende gebeurtenis in een vrouwenleven. Hoe het precies zal verlopen en welke gevoelens daar allemaal bij komen kijken, kun je niet voorspellen. Maar jezelf er zo goed mogelijk op voorbereiden, haalt waarschijnlijk al heel wat druk van de ketel. We geven je 10 tips!
De bevalling: mooi & intens
Bevallen is een wondermooie, maar tegelijkertijd ook erg intense en onvoorspelbare gebeurtenis in een vrouwenleven. De kans dat je er – naast hoopvol en blij – toch ook met enige spanning en misschien zelfs een lichte angst naar uitkijkt, is dan ook niet verwonderlijk. Hoe hard zullen die weeën zich immers precies laten voelen? Hoe zal de bevalling exact in z’n werk gaan? En welke emoties zullen er in het heetst van de strijd allemaal op je afkomen?
Die (gezonde) spanning volledig wegnemen kan natuurlijk niet, maar vrouwen die zich goed informeren en die het wel en wee van een bevalling op voorhand zo goed mogelijk voor zichzelf in kaart brengen, zullen hun angst en onzekerheid flink aan banden kunnen leggen.
Daarom hieronder: 10 tips om je zo goed mogelijk voor te bereiden op je bevalling.
10 x tips om je zo goed mogelijk voor te bereiden op je bevalling
1. Informeren, informeren, informeren
Je twijfels en angsten in bedwang houden? Kom zoveel mogelijk te weten over de bevalling: hoe gaat een bevalling precies in z’n werk? Wat zijn de mogelijkheden en waaraan kun je je verwachten? Wie zal je begeleiden in het ziekenhuis en hoe verloopt dat?
Gelukkig word je als jonge moeder (en vader) op dat vlak al erg goed begeleid door de dienst gynaecologie van het ziekenhuis waar je voor koos.
Extra tips:
- Verdiep je dan ook grondig in de informatiefolders die je meekrijgt,
- volg de infosessies die worden aangeboden
- en volg ook op voorhand al eens een rondleiding op de kraamafdeling van het ziekenhuis.
- Zit je daarna nog met vragen: aarzel niet om die te stellen aan je vroedvrouw of verloskundige! Volg eventueel ook een speciale sessie of voorlichtingsavond bij die persoon en ga tot slot ook zelf actief op zoek naar informatie: lees folders, tijdschriften en boeken over bevallen. Zoek op internet wat je wilt weten, maar stem die informatie wel af met je arts of vroedvrouw. Er circuleren immers heel wat onwaarheden op het net.
- Betrek ook zeker je partner in dit proces, zodat ook hij of zij op de dag zelf niet verloren loopt!
2. Maak een geboorteplan
Bij een bevalling en geboorte zijn er tegenwoordig zoveel keuzes te maken:
- wie wil je allemaal bij je bevalling?
- wil je thuis bevallen of in het ziekenhuis?
- wil je de weeën liefst opvangen onder water of zit je graag op een speciale zitbal?
- En als het echt té erg wordt, wil je dan gaan voor die epidurale of niet?
Om ervoor te zorgen dat er in het heetst van de strijd geen dingen gebeuren die je eigenlijk helemaal niet wil, is het erg belangrijk om op voorhand al goed te weten wat de opties zijn en waar jouw voorkeur naar uitgaat.
Extra tip: Om ervoor te zorgen dat jouw ‘geboortewensen’ ook voor de omgeving erg duidelijk zijn – en ze dus zo goed mogelijk kunnen worden ‘nageleefd’ op de dag zelf – is het handig een geboorteplan op te stellen: dit is een formulier waarop je heel precies aangeeft hoe jij idealiter zou willen dat je bevalling verloopt, en tot welke noodbeslissingen er eventueel mag worden overgegaan in geval van complicaties.
3. Volg een zwangerschapscursus
Bevallen is een hele krachttoer voor je lichaam. Om je daar als vrouw – maar ook als koppel – bij te helpen zijn er tal van zwangerschapscursussen om te volgen. De meest gangbare is de algemene zwangerschapscursus die je – samen met je partner – kunt volgen bij je vroedvrouw: je krijgt er informatie over arbeid en geboorte, borstvoeding, pasgeborenen en over de kraamtijd.
Daarnaast zijn er echter nog tal van andere cursussen die je elk vanuit een andere invalshoek kunnen helpen om de bevalling tot een goed einde te brengen. Een aantal opties op een rij:
- zwangerschapsgymnastiek: deze cursus wordt gegeven door een kinesist. Je leert bepaalde oefeningen om je spieren soepeler en steviger te maken. Daarbij gaat het vooral om de spieren die je tijdens je zwangerschap en de bevalling extra belast. Je traint onder meer je buikspieren en bekkenbodemspieren. Verder leer je bepaalde ademhalingstechnieken die je helpen om de weeën op te vangen.
- Haptonomie: dit is een individuele begeleiding op gevoelsniveau die je samen met je partner doet. De aanstaande ouders leren om met hun handen contact met het kind in de buik te leggen en om op die manier nú al met hem te spelen. Door de relatie die je opbouwt, voelt je kind zich al erg welkom. Meer weten over haptonomie? Lees het hier!
- Mensendieck: is een methode om zwangere vrouwen bewust te maken van hun eigen lichaam, hun houding en de bewegingen die ze maken in het dagelijkse leven. Door een bewuste houding aan te nemen en door je spieren juist te leren gebruiken, kunnen veel klachten van rug, bekken en andere spieren tijdens de zwangerschap voorkomen worden. Daarnaast train je jezelf ook in een aantal technieken om te persen en wordt er aandacht besteed aan ademhalingsoefeningen.
- Hypnobirthing: ook in deze cursus leren zwangere koppels om alvast contact te leggen met hun ongeboren kindje. Zoals de naam al aangeeft, wordt in deze methode een vorm van ‘hypnose’ opgewekt, waardoor je lichaam de gebeurtenis op een heel andere manier ervaart. Meer weten over hypnobirthing? Lees het hier!
4. Leer bewust omgaan met pijn
Het is erg belangrijk om je ogen niet te sluiten voor de fysieke pijn die bij een bevalling komt kijken. Om die pijn zo draaglijk mogelijk te maken, is dit belangrijk:
- probeer ervoor open te staan,
- je bewust te zijn van de functie die pijn heeft
- en om een zicht te hebben op de anatomische oorzaken achter die pijn (die van de weeën). Wie weet wat er precies in haar lichaam aan de gang is, kan die reacties ook zo goed mogelijk opvangen.
Wie te veel angst heeft voor de pijn of te veel in haar hoofd blijft hangen, zal haar lichaam laten verstarren: je spieren zullen zich verzetten tegen de pijn, wat het hele proces enkel stroever zal laten verlopen.
Uiteraard zijn er altijd pijnstillende middelen voor wanneer het echt te erg wordt.
5. Luister niet naar horrorverhalen
Iets wat zwangere vrouwen best vermijden, zijn de horrorverhalen van andere bevallingen (die niet de jouwe zijn). Allerlei tot in de details uitgewerkte rampscenario’s aanhoren zal de angst en onzekerheden die je voelt rond ‘bevallen’ er niet op vooruithelpen. Probeer mensen die negatieve ervaringen hebben, dan ook te onderbreken of vraag hen hun verhaal toch maar te bewaren tot ná jouw bevalling. En onthoud: rampscenario’s zijn nog altijd eerder uitzondering dan regel.
6. Train je lichaam: zwangerschapsyoga
In aanloop naar je bevalling is het belangrijk om je lichaam in conditie te brengen. Was je voor je zwangerschap een fervent jogger, geef dat dan zeker niet op. Was je niet zo’n sporter, begin dan ook nu niet plots intensief te sporten, maar zoek naar een ‘fysieke activiteit’ die wél bij je veranderende zwangere lichaam past. Een erg goeie activiteit is zwangerschapsyoga.
Dit type yoga doet je focussen op de signalen van je lichaam en op die van je kind, zodat je hier ook op kunt inspelen indien nodig. Hierdoor ontstaat er een vertrouwen tussen jezelf en je lichaam, waardoor je tijdens de bevalling beter weet wat je moet doen en minder snel in paniek raakt. Bovendien helpt zwangerschapsyoga ook om je emoties beter te verwerken en om te ontspannen.
7. Conditie en ontspanning: zwangerschapszwemmen
Nog een leuke fysieke en ontspannende activiteit: zwangerschapszwemmen. Zwemmen tijdens je zwangerschap is zalig, omdat je je in het water makkelijker kunt bewegen dan daarbuiten. Omdat je in het water minder weegt, kun je je benen en je rug even wat rust gunnen. Bovendien is zwemmen goed voor je bloedsomloop en je spieren in het algemeen. Naast wandelen en fietsen is het de ideale activiteit om je conditie een beetje op peil te houden.
8. Neem genoeg rust
Ook een belangrijke om ervoor te zorgen dat je lichaam in topvorm is op de dag dat je water eindelijk breekt: neem voldoende rust. Wie z’n lichaam op voorhand al uitput, haalt ook z’n fysieke veerkracht naar omlaag en dat zou er weleens voor kunnen zorgen dat de bevalling veel moeizamer of langzamer verloopt.
9. Zet je koffertje klaar
Ook praktisch helemaal klaar zijn voor de bevalling, komt je gemoedsrust zeker ten goede. Zet dan ook ruim op voorhand je koffertje voor het ziekenhuis al klaar. Wat je best meeneemt? Dat lees je hier.
Laat je partner weten waar de ready-to-go koffer staat en vraag hem de tas mee te nemen als het zover is!
10. Regel de kraamzorg
Een laatste ding dat je zeker in orde wil hebben vóór de bevalling, is de kraamzorg. Weten dat thuis alles in gereedheid is gebracht voor de komst van dat nieuwe leventje en dat er ook hulp voorzien is om jullie bij te staan in de eerste hectische maanden na de bevalling, is enorm geruststellend.
Lees ook dit over de bevalling:
- Bevallen in eigen kracht: 5x zo bereid je je lichaam voor
- Van badbevalling tot baarkruk: 10x opties om te bevallen
- Hiervoor kun je bij een vroedvrouw terecht
Follow us on Facebook , Instagram , Pinterest and subscribe to our newsletter (at the bottom of the homepage) to stay informed of all the news!