Wat doet een vroedvrouw?

Door -
vroedvrouw
©GettyImages
Steeds meer zwangere vrouwen doen een beroep op een vroedvrouw. Maar wat doet zij nu juist? En waarvoor kan je allemaal bij haar terecht?

Een vroedvrouw is in de eerste plaats het aanspreekpunt voor moeders in spe. Vooral tijdens je eerste zwangerschap zit je vast met heel veel vragen, en je hoort de meest uiteenlopende adviezen. Je weet op den duur écht niet meer wie en wat te geloven. Een vroedvrouw is medisch geschoold om je vóór en tijdens je zwangerschap te begeleiden en bezit de nodige expertise. “Gynaecologen zijn vaak druk bezet, terwijl een vroedvrouw meer tijd voor je kan maken. Vroedvrouwen benaderen een zwangerschap erg holistisch: ze kunnen soms meer advies op maat geven (niet enkel focus op het ‘droge’ medische) en maken ook ruimte voor psychologische klachten, relationele problemen,…Vroedvrouwen volgen borstvoeding ook mee op en adviseren hierover. Gynaecologen zijn hier niet toe geschoold, pediaters evenmin.”verduidelijkt vroedvrouw Hannah Van Hout.

Advies voorafgaand aan je zwangerschap

Heb je een kinderwens? Dan kun je  een afspraak maken met een vroedvrouw voor een  preconceptioneel consult. De vroedvrouw stelt dan vragen over jullie voorgeschiedenis, evalueert jullie gezondheidstoestand om na te gaan of er geen risico’s aan een zwangerschap verbonden zijn enzovoort. Als er geen bijzondere problemen zijn, voert ze een preconceptioneel onderzoek uit (bloedafname, verschillende onderzoeken, …). Ze staat ook klaar om al jullie vragen te beantwoorden en tips te geven over voeding en levensstijl.

Een follow-up tijdens je zwangerschap

Vroedvrouwen zijn bevoegd om, in samenwerking met je gynaecoloog, elke maand prenatale consulten te verrichten.

Wat mag een vroedvrouw doen?

  • controle van de medische parameters die verband houden met je zwangerschap
  • meten van de baarmoederhoogte om te zien of de foetus normaal groeit
  • palpatie van de buik (uitwendig of inwendig met de hand of handen voelen aan een patiënt)
  • beluisteren van de harttonen van de foetus
  • bloed prikken
  • bepaalde geneesmiddelen voorschrijven en/of onderzoeken uitvoeren

Vroedvrouwen met een speciale opleiding mogen ook echografieën nemen, met uitzondering van morfologische echografieën.

Zodra de vroedvrouw complicaties vaststelt, moet ze de hulp inroepen van een gynaecoloog. Ze mag je blijven opvolgen, maar enkel onder de verantwoordelijkheid van je gynaecoloog.

De vroedvrouw geeft ook verschillende trainingen als voorbereiding op de bevalling en het ouderschap.

Begeleiding bij geboorte

Een vroedvrouw kan bij je bevalling aanwezig zijn. Dat kan zowel voor een thuisbevalling als bij een bevalling in het ziekenhuis. “Bij een normale, fysiologische bevalling is de betrokkenheid van een arts zelfs geen vereiste. Kijk maar naar Nederland, daar wordt hij er enkel bijgeroepen bij pathologie, het is dan ook een geneesheer, iemand die je contacteert wanneer je moet genezen van iets. Bij een normale zwangerschap is dit dus niet het geval.” vertelt vroedvrouw Hannah Van Hout.

De vroedvrouw neemt ook de medische zorgen op zich na de geboorte: ze zal je bloedverlies in de gaten houden, de baby helpen afnavelen en de placenta geboren helpen worden. Indien nodig zal ze je ook hechten.

Je baby wordt uiteraard niet vergeten. De vroedvrouw zal je baby na de bevalling op je borst leggen en helpen bij de borstvoeding. Vervolgens wordt je baby van top tot teen gecontroleerd.

De eerste week na de geboorte

Vrouwen blijven steeds minder lang in het ziekenhuis na hun bevalling: gemiddeld gaan ze na drie dagen weer naar huis. Zeker de eerste vijf dagen na de bevalling zijn medische controles een must, zowel voor jou als voor je baby. Je kunt op dat moment ook met al je vragen en onzekerheden bij je vroedvrouw terecht.

Een laatste controle

Ongeveer zes weken na de bevalling heb je nog een laatste controle bij de vroedvrouw. Hierbij wordt je bloeddruk gecontroleerd, gekeken of alle hechtingen goed genezen zijn, je baarmoeder goed herstelt en of je bloedarmoede hebt. Als er complicaties zijn geweest tijdens of na je bevalling, bespreekt de vroedvrouw met je of dat eventueel gevolgen heeft voor een volgende zwangerschap.

Ook je baby zal gecontroleerd worden. De vroedvrouw zal vooral zijn gewicht en eet- en slaappatroon checken. Daarnaast heeft de vroedvrouw ook aandacht voor je partner en je andere kinderen. Als zij vragen of twijfels hebben, kunnen ze dit zeker met haar bespreken.

Tijdens het eerste levensjaar van je kind blijft ze zo nodig het gezin begeleiden (het zogenaamde postnataal consult) en geeft ze tips over de voeding van je kind, contraceptie enzovoort.

LEES OOK:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!