Getty Images

Goeie vraag: helpt seks echt om de bevalling op te wekken?

Het is nu echt tijd om te bevallen, vind je zelf. De datum waarop je bent uitgerekend, ligt al dagen achter je. Maar je lichaam denkt daar nog heel anders over. Iemand vertelt je dat seks zal helpen om de bevalling op gang te brengen. Seks?! Je moet er niet aan denken – je kunt niet eens je veters strikken. Maar als het werkt, is het wel de moeite van het proberen waard?

Seks en bevallen

Maar hoe werkt het dan? Wordt de baby eruit gerammeld? Dit zou ook betekenen dat je tijdens een zwangerschap voorzichtig zou moeten zijn met seks. Dus hoe zit dat nu eigenlijk met seks en bevallen?

Nope, geen effect

Al in de jaren zeventig werd de hypothese onderzocht dat seks invloed kan hebben op het opstarten van de bevalling. Wetenschappers zijn op zoek gegaan naar welk aspect van de daad de bevalling zou kunnen opwekken. Is dit het stimuleren van de baarmoedermond met de penis? Of wordt het effect bereikt door sperma?

Om vast te stellen of seks inderdaad een effect heeft bij het opwekken van een bevalling, werd in Maleisië een studie uitgevoerd onder tweehonderd gezonde vrouwen. Aan de vrouwen werd gevraagd om bij te houden hoe vaak zij seks hadden tussen het moment dat ze 36 weken zwanger waren en de bevalling. Ook gaven de artsen bij de helft van deze vrouwen voorlichting over vrijen tijdens (de laatste weken van) de zwangerschap en adviseerden zij de vrouwen om meer seks te hebben. Het advies werkte in zoverre dat de groep vrouwen die het advies had gekregen te vrijen, inderdaad meer seks had. Maar de uitkomst was niet wat de onderzoekers verwachtten.

De groep vrouwen die meer seks had gehad, ging niet massaal bevallen in de dagen na de daad. Beide groepen bevielen na evenveel weken.

Specifiek standje?

Moet je dan misschien seks hebben in een specifieke houding? Ook dit is onderzocht. In een studie van de universiteit van Chicago werd na de bevalling aan vrouwen gevraagd hoe vaak ze seks hadden gehad tijdens de laatste weken van hun zwangerschap, in welk standje ze het deden en wanneer de bevalling begon (te vroeg, te laat, op tijd, ingeleid met hormonen…). Ook in deze studie werden geen verbanden gevonden tussen seks, op welke manier dan ook, en het opwekken van een bevalling.

En sperma?

Ook zijn er veel studies gedaan naar de rol van sperma bij het opwekken van een bevalling. Feit is dat in sperma het hormoon prostaglandine zit. Het is ook een feit dat dit hormoon de bevalling op gang helpt. Het wordt veel gebruikt om een bevalling op te wekken bij vrouwen die over tijd zijn, maar nog geen ontsluiting hebben.

Een gel met daarin prostaglandine wordt vaginaal ingebracht, vlak bij de baarmoedermond. Het verweekt de baarmoedermond en stimuleert de weeën. Als we ervan uitgaan dat de gel met daarin het hormoon de juiste hoeveelheid is om een bevalling op te wekken, dan levert een rekensom op dat je tien liter sperma nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken. Dat zijn wel erg veel vrijpartijen.

Conclusie

Dus voor alle duidelijkheid: vrijen tijdens de laatste weken van de zwangerschap kan geen kwaad, mits je vliezen niet gebroken zijn of je last hebt van complicaties. Tot nu toe heeft de wetenschap geen bewijs gevonden dat vrijen de bevalling in gang zet als je ver in de zwangerschap bent.

(Uit het boek ‘Hoe zit het nu echt?’ van dokter Deborah Alfarez.)

Lees ook:

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content