Grote boodschap tijdens de bevalling: klinkt als horror, maar is echt doodnormaal

bevalling
© iStock
Word je binnenkort voor de eerste keer mama? Dan heb je vast al horrorverhalen over bevallingen gehoord, zoals dat over 'de grote boodschap' tijdens de bevalling. Klinkt gênant, maar het is echt doodnormaal!

Bij sommige vrouwen gebeurt het dat er tijdens de bevalling wat ontlasting naar buiten komt. Het is niet zo dat plots de hele inhoud van je darmen op de ziekenhuisvloer belandt, maar meestal gaat het om een miniboodschapje. Het hangt sterk af van wanneer je voor het laatst hebt gegeten of naar het toilet bent geweest. Vaak kiezen vrouwen voor een lavement (= darmspoeling) vóór de bevalling, maar eerlijk: tussen de weeën door naar het toilet spurten is ook niet zo handig, toch?

Grote boodschap tijdens de bevalling: o help!

Tijdens het persen gebruik je dezelfde spieren als je op het toilet gebruikt, dus klinkt het logisch dat je een beetje ontlasting mee naar buiten duwt. Bovendien drukt het hoofdje van de baby tegen je darm als hij door het geboortekanaal gaat.

Dat het andere moeders is overkomen, wil niet per se zeggen dat dat bij jou ook het geval zal zijn, maar het is in ieder geval wel goed om weten dat het wel degelijk kan gebeuren. Het is niets om je zorgen over te maken, want meestal merk je het niet eens en op het moment van de bevalling denk je toch maar aan één ding: je baby die eruit moet.

Wat denkt het ziekenhuispersoneel ervan?

We liegen niet als we zeggen dat de verloskundige en het ziekenhuispersoneel dit gewend zijn. Ze gaan hier heel discreet mee om: gewoon afvegen en doorgaan. Een beetje ontlasting is zelfs een goed teken, want het betekent dat je bekkenbodemspieren goed hun werk doen. Je hoeft je dus absoluut niet te schamen of in te houden als je toch voelt dat er een grote boodschap op komst is.

Hoe je partner erop zal reageren is waarschijnlijk een ander verhaal, aangezien het niet bepaald romantisch is. Hij zal er vast niet van wakker liggen, want voor hem staat het welzijn van jou en de baby op dat ogenblik op de eerste plaats. Je kunt hem wel op voorhand even melden wat er kan gebeuren, zodat hij er toch enigszins op voorbereid is.

Ontlasting tijdens de bevalling is goed voor de baby

Erg fris is het niet, maar toch is het wel voordelig voor je baby als hij met jouw ontlasting in aanraking komt tijdens de geboorte. Volgens verschillende wetenschappers krijgt hij op die manier goede bacteriën mee die zijn immuunsysteem versterken. Eens je baby is geboren, komt hij plots in aanraking met allerlei bacteriën waar hij nog maar weinig antistoffen voor heeft ontwikkeld. De goede bacteriën die hij meekrijgt in het geboortekanaal, via je huid, de eerste borstvoeding én dus ook je ontlasting, zijn goed voor zijn weerstand.

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here