Haptonomie tijdens de zwangerschap: contact met de baby in je buik

Door -
©GettyImages
Toekomstige mama's en papa's bereiden zich graag actief voor op de komst van hun kindje. Daar spelen heel wat organisaties graag op in door interessante lessen en workshops te organiseren. Ook de zwangerschapscursus haptonomie wint steeds meer aan populariteit. Ken jij het al?

Wat is haptonomie?

Zwangerschapsbegeleiding bij de haptonoom is een manier om contact te leggen met je ongeboren baby door middel van bewegingsoefeningen en aanrakingen. Dé ideale manier dus om nu al een band op te bouwen met je kleine spruit.

Daarnaast leer je hoe je je goed kunt ontspannen, welke houdingen je lichaam best aanneemt tijdens de zwangerschap en hoe je best omgaat met pijn tijdens de bevalling. Ook je partner komt er te weten hoe hij of zij jou zo goed mogelijk kan bijstaan.

Voel met je handen

Maar ook thuis kun je zelf contact maken met je kind. Zodra je hem of haar voelt bewegen in je buik, kun je contact maken. In de eerste 12 weken zit je baarmoeder nog achter het schaambeen waardoor het nog niet mogelijk is, maar daarna lukt het zeker wel.

Contact maken met je baby doe je door met je hand je buik aan te raken. Belangrijk zijn de manier van aanraken en de omstandigheden. Wees geduldig, ga rustig liggen en ontspan je. Hoe soepeler je buik is, hoe meer beweegruimte je baby heeft en hoe makkelijker hij je aanrakingen voelt. Laat ook zeker je partner voelen door hem of haar zachtjes over je buik te laten wrijven. Zijn er nog andere kinderen in huis? Dan mag je ook hen gerust betrekken bij het hele gebeuren.

Praat met je baby

Als je goed met je hand tast, kun je voelen waar je baby in je buik ligt. Als je baby wakker is, kun je eventueel al een reactie voelen. Dat kan een schopje zijn of je baby die zich tegen je hand aan vlijt. Maar je kunt ook nu al met je kind praten. Praat met een rustige stem of laat je partner wat fluisteren tegen je buik.

Let wel:

Niet alles is even prettig voor je kind. Heel directe aanrakingen en porrende vingers zijn onaangenaam voor je baby. Voel daarom altijd eerst voorzichtig met je handpalm. Heb je het gevoel dat je echt contact maakt, dan kun je eventueel wel zachtjes met je vingers op je buik spelen.

Meer lezen :