© Getty Images/

Goede vraag: hoe komt het dat je snurkt als je zwanger bent?

Last van snurken tijdens je zwangerschap? Geen nood, je bent lang niet de enige. Maar hoe komt het dat je snurkt als je zwanger bent? En is het gevaarlijk?

Als je zwanger bent, kun je -ondanks dat je erg moe bent- last ondervinden van slapeloosheid. Je hebt het moeilijk om in te slapen en wordt vaker wakker gedurende de nacht. Nog een bijkomend probleem dat veel vrouwen ondervinden als ze zwanger zijn is snurken. Ook al had je er voor je zwangerschap nooit last van en sliep je als een roosje, toch kan het opeens opduiken.

Waarom snurk je als je zwanger bent?

Daar zijn ze weer, die zwangerschapshormonen. Die zorgen er onder meer voor dat je meer vocht opslaat, zelfs in de slijmvliezen rond je neus, waardoor je kunt gaan snurken. Een andere mogelijke oorzaak is je gewichtstoename. De meeste vrouwen komen tijdens hun zwangerschap op verschillende plaatsen bij. Net zoals mensen met overgewicht, is de kans groot dat je hierdoor meer snurkt.

Is snurken gevaarlijk?

Snurken tijdens je zwangerschap is meestal niet gevaarlijk, maar die extra vermoeidheid kun je missen als kiespijn. Zwanger zijn vraagt sowieso al veel van je lichaam. Bovendien wil je nu nog zo veel mogelijk genieten van je nachtrust, zodat je helemaal klaar bent voor als de baby komt.

Gelukkig is het snurken meestal tijdelijk en gaat het ook vanzelf weer over. Het is dus vooral erg vervelend. Niet enkel voor jou, maar ook voor je partner.

Wat kun je eraan doen?

  • Probeer gezond te eten zodat je niet te snel te veel bijkomt.
  • Vermijd roken en drinken!
  • Slaap zo veel mogelijk op je zij, zo heb je het minst last van snurken. Als je partner wakker wordt van je gesnurk, dan kan hij je voorzichtig terug op je zij draaien.
  • Zorg voor voldoende frisse lucht in de slaapkamer en gebruik eventueel een luchtbevochtiger. De kans op snurken is namelijk groter als de lucht in de kamer droog is.

De meeste hulpmiddelen tegen snurken zoals een neuspleister kun je veilig gebruiken als je zwanger bent. Lees toch steeds de bijsluiter of vraag raad aan je arts, vroedvrouw of apotheker.

Bronnen: 24baby.nl, oudersvannu.nl

Meer lezen:

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content