Hoe kun je je menstruatie opwekken?
Kun je je menstruatie opwekken en zo ja, waarom zou je dat doen? En hoe pak je dat dan het best aan?
Waarom?
Als je op vakantie gaat, een leuk feest hebt of een belangrijke date op de planning staat, wil je je menstruatie misschien eerder opwekken, zodat het beter uitkomt voor jou. Of misschien ben je bang dat je zwanger bent en wil je het bewijs dat het niet zo is.
Op het internet kun je tal van oplossingen vinden om de menstruatie op te wekken. Het kan zijn dat een van de onderstaande manieren goed voor jou werkt, maar ze zijn niet allemaal wetenschappelijk bewezen.
Ook belangrijk: het kan geen kwaad om deze een keertje te proberen, maar gynaecologen raden af om dit maandelijks te doen.
Menstruatie opwekken: een aantal mogelijkheden
Hormonale medicijnen
Er bestaan wel degelijk hormonale medicijnen die een menstruatie kunnen opwekken, maar deze mogen enkel gebruikt worden als ze door je arts als noodzakelijk worden gezien. Bijvoorbeeld om de kans op een abnormale verdikking aan de binnenkant van je baarmoeder tegen te gaan.
Voeding
Ja, je kunt proberen je menstruatieproces op te wekken met voeding. Er zijn verschillende voedingsmiddelen die hieraan bijdragen, al zal je zien dat het ene voedingsmiddel beter voor je werkt dan het andere. Probeer daarom uit wat het best voor jou werkt:
- (verse) gemberthee
- selderij
- wortels
- vitamine C: veel paprika’s, kiwi’s, citrusvruchten, broccoli en tomaten te eten. Drankjes zoals cranberrysap en peterseliethee bevatten ook veel vitamine C.
- kruiden: veel kruiden worden al eeuwenlang gebruikt als menstruatie-opwekkende middelen. Mensen denken vaak dat kruiden ongevaarlijk zijn, maar ze kunnen net zulke sterke bijwerkingen hebben als medicijnen. Als je kruiden wilt gebruiken om je menstruatie op gang te helpen, kun je het best eerst met je huisarts praten.
Warmte
Misschien wel de makkelijkste methode die helpt bij het opwekken van je menstruatie is een warme omgevingstemperatuur. Waarom? Bij het versnellen van menstruatie is de warmte een belangrijke prikkel. Leg bijvoorbeeld een warm kompres op je buik of ga in een heerlijk warm bad liggen.
Andere levensstijl
Rust en ontspan. Want extreme stress kan je menstruatie vertragen. Stress verandert de functie van je hypothalamus, het deel van de hersenen dat je hormonen reguleert en de menstruatie op gang brengt. Als je denkt dat stress de oorzaak is van je late menstruatie, neem dan maatregelen om bronnen van spanning in je leven te verminderen, bijvoorbeeld:
- Zeg sociale, voor jou stresserende, verplichtingen af. Neem wat tijd voor jezelf.
- Zorg voor een gezond gewicht. Als je een eetstoornis hebt, zal dat jouw menstruele cyclus verstoren. Bovendien kunnen zulke aandoeningen andere gezondheidsproblemen veroorzaken.
- Sport niet te veel. Veel atleten, die elke dag intensief sporten, merken dat ze menstruaties overslaan. Te veel trainen kan leiden tot verlaagde oestrogeenwaarden in het lichaam, waardoor je niet meer ongesteld wordt.
Ook dit nog
Als je lang niet ongesteld bent geworden of als je je echt zorgen maakt, is het een verstandig idee om een bezoekje aan de huisarts te brengen.
Bron: mens-en-gezondheid.infonu.nl & margriet.nl
Lees ook:
- NOD: de dag waarop je menstruatie uitblijft
- 15 zwangerschapssymptomen die je direct herkent
- Doen: leven volgens je cyclus!
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!