Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
© iStock

Hoe werkt een zwangerschapstest precies?

Denk je dat je zwanger bent, maar ben je niet helemaal zeker? Gelukkig kun je bij de apotheek of drogist verschillende, betrouwbare zwangerschapstests kopen die uitsluitsel bieden. Maar wanneer doe je best een zwangerschapstest en hoe werkt dat precies?

Hoe werkt een zwangerschapstest?

Eigenlijk werken alle zwangerschapstesten volgens eenzelfde principe. Iedere zwangerschapstest detecteert zwangerschapshormonen in je urine.

Wanneer doe je een zwangerschapstest?

Als je een test afneemt vijf of zes dagen voor je verwachte maandstonden, zal die geen juist resultaat geven. Als je een accuraat resultaat wilt, moet je minstens tot één dag na het uitblijven van je verwachte maandstonden wachten. Het beste resultaat krijg je, als je een week wacht met het nemen van een test, nadat je jouw maandstonden niet hebt gekregen.

Hoe neem je een zwangerschapstest af?

Het beste moment van de dag om een test te doen, is op het moment van je eerste ochtendplasje. Veel bijsluiters zeggen dat je de stick in je urinestraal moet houden en hem dan op een plat oppervlak moet leggen voor een aantal minuten. Andere test vragen om de stick in een potje met urine te plaatsen. Lees de bijsluiter nauwkeurig en volg de instructies op de voet. Let ook goed op dat de zwangerschapstest niet vervallen is. Dat kan een invloed hebben op de accuraatheid van de test.

Hoe lees je een zwangerschapstest af?

Het resultaat aflezen van een zwangerschapstest, verschilt van soort tot soort. Er bestaan digitale test waar het woord zwanger of niet zwanger op een display verschijnt. Andere tests tonen een blauwe of roze lijn of een plus- of minteken.

Wat betekent een amper zichtbare lijn of een twijfelachtig plusteken? Vals-positieve resultaten zijn zeer zeldzaam, dus vaak betekent het dat je toch zwanger bent. Wacht twee of drie dagen en doe opnieuw een test voor de zekerheid.

En dan: het resultaat van de test!

Positief:

Proficiat, je bent zwanger! Je kan nu je verwachte bevallingsdatum gaan berekenen en je maakt best ook een afspraak bij een gynaecoloog. Met een bloedonderzoek kan een arts bevestigen of je 100 procent zwanger bent. Bedenk ook een leuke en originele manier om het goede nieuws aan je partner en familie te brengen.

Negatief:

Als het resultaat van de zwangerschapstest negatief is, maar je krijgt nog steeds geen maandstonden, neem dan opnieuw een test af na een paar dagen. Als je toch jouw maandstonden krijgt, betekent het dat je niet zwanger bent. Jij en je partner kunnen nu opnieuw proberen om zwanger te geraken.

Voorbeeld: de digitale zwangerschapstest met conceptie indicator van Clearblue

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Bron: clearblue.com‎

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content