Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
© Shutterstock

Medicatie tijdens zwangerschap: wat mag wel en wat niet?

Tijdens je zwangerschap moet je letten op je voeding, maar ook met het gebruik van medicatie moet je heel bewust omgaan.  Wat mag je nu eigenlijk wel of niet innemen? Libelle Mama sprak met dokter Patrick Platton.

Een beetje wetenschap

Een zwangerschap wordt in de medische wereld ingedeeld in drie trimesters van drie maanden. Tijdens het eerste trimester wordt alles gevormd: de organen, het hartje, de nieren… Tijdens het tweede trimester wordt dit alles verder ontwikkeld.
De derde fase dient vooral om bij te komen en om de baby voor te bereiden op de geboorte.

Het eerste trimester is het meest cruciaal. Je pakt het best eigenlijk géén medicatie tijdens de eerste drie maanden. Natuurlijk kun je soms niet anders: want wat als je misselijk bent of barst van de hoofdpijn? De grens om beslissingen te maken is soms dus moeilijk te bepalen. De gouden regel is om enkel medicatie te nemen als het noodzakelijk is.

Tijdens het tweede trimester kun je al terug wat meer medicatie innemen, maar tijdens het laatste trimester worden de risico’s weer groter omdat de baby bijna geboren wordt. Het kan dus dat je een medicijn eerst niet mag nemen, dan weer wel en dan weer niet. Opgepast: raadpleeg altijd je huisdokter voor specifiek advies. Zelfs voor een hoestsiroop.

Geen kandidaten

Van heel wat geneesmiddelen is het nog niet bekend in hoeverre ze schadelijk zijn. Het is namelijk onmogelijk om kandidaten te vinden die tijdens hun zwangerschap willen deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek. “Waarschijnlijk is 90% van de medicatie veilig, dit weten we uit praktijkgevallen die aantoonden dat er niets schadelijk was. Maar je bent nooit 100% zeker. Van sommige medicatie is het wel bewezen dat ze sowieso misvormingen veroorzaken. Je mag tijdens je zwangerschap nooit roaccutane nemen. Dit zijn pillen tegen acne, maar wanneer je dit als zwangere vrouw neemt zal je je baby sowieso schade toebrengen” zegt dokter Platton.
Een andere nuttige tip is dat je bij misselijkheid beter primperan neemt dan motilium.

Overzicht van enkele populaire geneesmiddelen

 • Paracatamol (algemene pijnstiller, koortsverlagend en veel gebruikt bij verkoudheden): mag in principe gedurende de hele zwangerschap genomen worden. Maar nogmaals: enkel als het echt nodig is, zeker tijdens het eerste trimester.
 • Dafalgan (algemene pijnstiller): idem als paracetamol.
 • Morfine (sterke pijnstiller, vaak gebruikt na operaties): tijdens het eerste en tweede semester wordt het afgeraden, maar kan het nog indien de huisdokter concreet toestemming geeft. Erna mag je absoluut geen morfine meer toegediend krijgen.
 • Aspirines (pijnstillend, koortsverlagend en onstekingsremmend): dit hangt af van de dosis en van het moment van je zwangerschap.
 • Ibuprofen/Brufen/Nurofen (pijnstillend, koortsverlagend en ontstekingsremmend): wordt enkel voorgeschreven tijdens het 2e trimester en in lage dosis.
 • Anti-depressiva (tegen symptomen van een depressie): verschilt sterk per soort. Medisch advies is vereist.
 • Rupatall, Xyzall, Aerius (middelen tegen hooikoorts): mogen tijdens de hele zwangerschap genomen worden. Oudere geneesmiddelen als Zyrtec liever niet.
 • Protectis en Enterol (probiotica tegen diarree): mogen genomen worden. Imodium liever niet.
 • Movicol en lactulose-siroop (tegen constipatie): mogen genomen worden.
 • Primperan (tegen misselijkheid/braken): mag genomen worden. Sowieso geen motilium meer (dit is ook niet meer zonder voorschrift te verkrijgen). Natuurlijke middelen op basis van gember, zoals Antimetil, mogen ook.

Andere medische middelen

 • Neussprays zoals Nasonex en Avamys: mag voor kort gebruik. Samengestelde middelen zoals Sinutab liever niet.
 • Iso-betadine (ontsmettingsmiddel): mag gedurende de hele zwangerschap niet gebruikt worden.
 • Anti-depressiva: verschilt sterk per soort. Medisch advies is vereist.
 • Inentingen: inentingen tegen rubella, mazelen, bof, varicella en HPV mogen gedurende de hele zwangerschap niet toegediend worden. Tetanus, kinkhoest, Hepatitis A en Hepatitis B mogen wel.

  Nog even dit!

 • Het advies van een arts is steeds noodzakelijk. Gebruik daarom nooit geneesmiddelen, vitamines of homeopathische middelen op eigen houtje
 • Wie om gezondheidsredenen al geneesmiddelen neemt, overlegt dit ook met haar arts.

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content