Alles wat je moet weten over het indalen van je baby

Door -
indalen baby
©GettyImages
Je baby zal indalen tijdens het derde trimester. Maar wat betekent dat precies en zul je er zelf iets van merken?

Het indalen van je kindje

Indalen wil zeggen dat de foetus wat meer in je bekken zal zakken. Het hoofdje heeft een prima pasvorm om tussen de bekkenbotten te gaan liggen. Daarom gaan de meeste baby’s in de laatste maanden van de zwangerschap automatisch met hun hoofdje naar beneden liggen.

De indaling kan tussen de 30 en 38 weken plaatsvinden, maar het is bij ieder kind en iedere zwangere vrouw anders. Meer nog: er zijn soms baby’s die pas indalen tijdens de bevalling.

Zwanger van je eerste kind? Dan zal het waarschijnlijk iets vroeger indalen dan bij een volgende zwangerschap. Bij een eerste zwangerschap zullen je buikspieren immers nog wat strakker zijn, waardoor die je groter wordende baby na verloop van tijd lichtjes naar beneden duwenIs het niet je eerste zwangerschap? Dan zijn zowel je baarmoeder als buikspieren wat opgerekt, waardoor de baby meer ruimte heeft en langer op z’n plek kan blijven zitten. Het indalen zal dan waarschijnlijk pas later gebeuren.

Indalen: zo voelt het

Het proces van indalen kan soms een paar weken duren, en net omdat het zo langzaam gaat, merken veel vrouwen er weinig of niets van. Sommige dames krijgen wel last harde buiken en indalingsweeën. Die voel je als een scherpe, stekende of trekkende pijn in je liezen of krampen in je onderbuik. Dergelijke weeën kunnen een paar uurtjes duren, maar in tegenstelling tot echte weeën zijn ze niet regelmatig, minder pijnlijk en zwakken ze steeds verder af. Een warme kruik, douche of bad kunnen in zo’n geval wat soelaas bieden.

Indalen: heeft het een functie?

Het indalen van je baby kan dus soms een beetje oncomfortabel aanvoelen, maar heeft wel degelijk een belangrijke functie. Want het zal er (in de meeste gevallen) voor zorgen, dat je kindje niet meer van plaats verandert en dat het mooi klaarligt voor de geboorte.

Bij de meeste baby’s betekent dat dat ze in achterhoofdsligging liggen: met het hoofdje naar beneden en het achterhoofd in de richting van je buik. Die houding is de meest gunstige voor de bevalling, want het hoofdje kan zich in deze houding aanpassen aan de vorm van je bekken. Op die manier kan je kind met het smalste deel van zijn hoofdje eerst door het geboortekanaal geduwd worden, waardoor de rest makkelijker volgt. 

De voordelen

 • Vanaf het moment dat de baby meer naar beneden zit, zul je weer wat minder druk op de longen voelen en beter kunnen ademen. Ook het brandend maagzuur zal afnemen.
 • Als je baby eenmaal is ingedaald, is de kans erg klein dat hij zich nog omdraait. Ligt hij met z’n hoofd naar beneden, dan ligt hij alvast in dé ideale positie om geboren te worden.
 • Als je vliezen breken, sluit het hoofd van jouw kind het bekken mooi af en kan de navelstreng niet uitzakken en gekneld raken.
 • Je zult wat minder moeten persen omdat je zoon of dochter al een kleine afstand heeft afgelegd.

De nadelen

 • Omdat de foetus lager is gaan liggen, zal hij meer druk op de blaas uitoefenen, waardoor je vaker zult moeten plassen.
 • Daarnaast drukt hij dan tegen de gewrichten en spieren van je bekken, waardoor wandelen ook iets minder vlot zal verlopen.
 • Je kunt een onaangenaam gevoel onderin je bekken of vagina ervaren.
 • Zoals we ook al eerder zeiden, hebben sommige vrouwen last van indalingspijn, wat uiteraard niet zo fijn is.

Wil dit zeggen dat je bijna gaat bevallen?

Indalen is geen voorteken dat je bijna moet bevallen. Het betekent enkel dat het kind en je lichaam zich langzaam maar zeker voorbereiden op de toekomstige bevalling.

Wat als de baby niet indaalt?

In het begin van dit artikel kwam je al te weten dat sommige kindjes pas indalen tijdens de bevalling. Soms is het niet indalen van je kind een reden om nader onderzoek te doen, maar dan moeten er wel meer signalen zijn dat er iets niet pluis is:

 • de placenta ligt voor de uitgang;
 • je heb te veel vruchtwater;
 • of je bekken of het hoofd van de baby heeft een afwijkende vorm.

Maar in principe hoef je je zeker geen zorgen te maken. Doe je dat wel? Praat er dan over met de gynaecoloog, die zal jou vast wel kunnen geruststellen.

Indalen in stuitligging

Als je baby (nog) niet met z’n hoofd naar beneden ligt, dan kan het zijn dat hij in stuit (met zijn billen naar beneden) zal indalen. Hierna is het voor je kind heel moeilijk om nog terug te draaien. Als je baby met 36 weken nog in een stuit ligt, zul je waarschijnlijk een liggingsecho krijgen. Tijdens deze echo wordt er — zoals het woord het zelf zegt — naar de ligging van de baby gekeken. In het geval van zo’n ingedaalde stuit, kun je er dikwijls voor kiezen het kind handmatig en van buitenaf door medisch personeel te laten draaien. Die techniek noemen we een uitwendige versie.

Bij een uitwendige versie probeert de verloskundige of gynaecoloog met zijn of haar handen op je buik de baby vast te pakken en te kantelen. Voor en na de versie wordt er dan een echo gemaakt en achteraf meestal ook nog een hartfilmpje.

Het lijkt allemaal wat eng, maar zo’n versie kent maar weinig tot geen risico’s, en pijn doet het meestal niet.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

©Youtube

Bronnen: oudersvannu.nl, 24baby.nl, degynaecoloog.nl

Nog meer lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here