Alles wat je moet weten over het indalen van je baby

indalen baby
©Gettyimages
Je baby zal indalen tijdens het derde trimester. Maar wat betekent dit precies en zul je daar zelf iets van merken?

Het indalen van je kindje

Dit wil zeggen dat de foetus wat meer in je bekken zal zakken. Het hoofdje heeft een prima pasvorm om tussen de bekkenbotten te gaan liggen. Daarom gaan de meeste baby’s in de laatste maanden van de zwangerschap automatisch met hun hoofdje naar beneden liggen.

Dit kan tussen de 30 en 38 weken plaatsvinden, maar dat is bij ieder kind en iedere zwangere vrouw anders. Meer nog: er zijn soms baby’s die pas indalen tijdens de bevalling.

Zwanger van je eerste kind? Dan zal het vroeger indalen dan bij een volgende zwangerschap. Is het niet je eerste zwangerschap, dan zijn zowel je baarmoeder als buikspieren wat opgerekt, waardoor de baby meer ruimte heeft. Het indalen zal dan waarschijnlijk pas later gebeuren.

Indalen: zo voelt het

Dit proces van indalen kan soms een paar weken duren, en net omdat het zo langzaam gaat zullen veel vrouwen hier weinig of niets van merken. Sommige dames krijgen wel last harde buiken en indalingsweeën. Deze voel je als een scherpe, stekende of trekkende pijn in je liezen of krampen in je onderbuik. Dergelijke weeën kunnen een paar uurtjes duren, maar in tegenstelling tot echte weeën zijn ze niet regelmatig, minder pijnlijk en zwakken ze steeds verder af. Een warme kruik, douche of bad kunnen in dit geval wat soelaas bieden.

De voordelen

 • Vanaf het moment dat de baby meer naar beneden zit zul je weer wat minder druk op de longen voelen en beter kunnen ademen. Ook het brandend maagzuur zal afnemen.
 • Als je baby eenmaal is ingedaald, is de kans zeer klein dat hij zich nog omdraait. Ligt hij met z’n hoofd naar beneden, dan ligt die alvast in dé ideale positie om geboren te worden.
 • Als je vliezen breken, sluit het hoofd van jouw kind het bekken mooi af en kan de navelstreng niet uitzakken en bekneld raken.
 • Je zult wat minder moeten persen omdat je zoon of dochter al een kleine afstand heeft afgelegd.

De nadelen

 • Omdat de foetus lager is gaan liggen, zal die meer druk op de blaas uitoefenen, waardoor je vaker zult moeten plassen.
 • Daarnaast drukt hij dan tegen de gewrichten en spieren van je bekken, waardoor wandelen ook iets minder vlot zal verlopen.
 • Je kunt een onaangenaam gevoel onderin je bekken of vagina ervaren.
 • Zoals we ook al eerder zeiden hebben sommige vrouwen last van indalingspijn, wat uiteraard niet zo fijn is.

Wilt dit zeggen dat je bijna gaat bevallen?

Indalen is geen voorteken dat je bijna moet bevallen. Dit betekent enkel dat het kind en je lichaam zich langzaam maar zeker voorbereiden op de toekomstige bevalling.

Wat als de baby niet indaalt?

In het begin van dit artikel kwam je al te weten dat sommige kindjes pas indalen tijdens de bevalling. Soms is het niet indalen van je kind een reden om nader onderzoek te doen, maar dan moeten er wel meer signalen zijn dat er iets niet pluis is:

 • De placenta ligt voor de uitgang.
 • Je heb te veel vruchtwater.
 • Een afwijkende vorm van het bekken of het hoofd van de baby.

Maar in principe hoef je je zeker geen zorgen te maken. Doe je dat wel? Praat er dan over met de gynaecoloog, die zal jou vast wel kunnen geruststellen.

Indalen in stuitligging

Als je baby (nog) niet met z’n hoofd naar beneden ligt, dan kan het zijn dat hij in stuit (met zijn billen naar beneden) zal indalen. Hierna is het voor je kind heel moeilijk om nog terug te draaien. Als je baby met 36 weken nog in een stuit ligt, zul je waarschijnlijk een liggingsecho krijgen. Tijdens deze echo wordt er — zoals het woord het zelf zegt — naar de ligging van de baby gekeken. In het geval van zo’n ingedaalde stuit, kun je dikwijls voor een versie opteren.

Bij een uitwendige versie probeert de verloskundige of gynaecoloog met zijn of haar handen op je buik de baby vast te pakken en te kantelen. Voor en na de versie wordt er dan een echo gemaakt en achteraf meestal ook nog een hartfilmpje.

Het lijkt allemaal wat eng, maar zo’n versie kent maar weinig tot geen risico’s, en pijn doet het meestal niet.

©Youtube

Bronnen: oudersvannu.nl, 24baby.nl, degynaecoloog.nl

Nog meer lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here