Stemmingswisselingen tijdens de zwangerschap? Zo ga je ermee om!

stemmingswisselingen
©GettyImages
Het ene moment heb je het gevoel dat je de wereld aankunt, het andere moment sta je op het punt om in huilen uit te barsten. Hoe ga je best om met al die gevoelens, huilbuien en stemmingswisselingen?

De ‘boosdoener’

Door je veranderende hormoonspiegel vliegen je emoties alle kanten op. Hoe die hormonen precies van invloed zijn op je emoties is nog niet helemaal duidelijk. Maar het heeft vooral te maken met de stijging van de hormonen hCG, oestrogeen en progesteron.

Maar het zijn niet alleen die hormonen…

Er groeit een baby in je buik en ook al ben je erg blij, het brengt ook de nodige onzekerheden met zich mee. Er komen heel wat dingen op je af, er moet heel wat geregeld worden. En niet te vergeten…de kwaaltjes – dankzij dat hormonencircus. Misselijkheid, sneller moe, rugpijn… Zo heel gek is het dan toch niet dat je een beetje prikkelbaar bent de laatste tijd?

Wat kun je eraan doen?

Je hormonen uitschakelen zal niet lukken, dus stemmingswisselingen horen gewoon een beetje bij je zwangerschap. Maar gelukkig hebben we wel enkele tips:

ZELFLIEFDE
Zorg goed voor jezelf. Eet gezond, beweeg voldoende en neem genoeg rust. Geef, waar mogelijk, taken uit handen. En laat je ook eens lekker verwennen met bijvoorbeeld een manicure of een ontspanningsmassage.

PRATEN HELPT

Een goede communicatie voorkomt heel wat problemen. Leg aan je partner uit hoe het komt dat je stemming soms omslaat, en dat je hier niet altijd invloed op hebt. Een gewaarschuwd man…

HUMOR= HET BESTE MEDICIJN

Die vervelende stemmingswisselingen horen er nou eenmaal bij, maar neem het vooral niet te serieus. Heb je een keer iets te heftig gereageerd? Maak er gewoon een grapje over en geef je hormonen de schuld.

Als je hormonen na de bevalling weer hun normale niveau bereiken, zullen je stemmingswisselingen vanzelf weer overgaan.

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here