Goeie vraag: is joggen gevaarlijk wanneer je zwanger bent?
Joggen wordt steeds populairder. Je doet het wanneer en waar je wilt, en meer dan een degelijk paar loopschoenen heb je eigenlijk niet nodig. En dan krijg je kinderplannen … Veel zwangere vrouwen vrezen nog steeds dat lopen hun baby kan schaden. Zin of onzin?
Vrouwen werden lange tijd gewaarschuwd dat intensieve en zware sporten gevaarlijk zouden zijn voor henzelf én hun ongeboren baby. En zelfs anno 2022 gebeurt dan nog al te vaak. Zwangere vrouwen krijgen te horen dat hun baby schade kan oplopen door sportactiviteiten, en dat hun lichaamstemperatuur niet te hoog mag stijgen, omdat hun baby daar aangeboren afwijkingen aan zou kunnen overhouden.
Onderzoek bij lopende vrouwen
Is er een gevaar dat de baby door al dat schokken tijdens het joggen te vroeg indaalt en het kind te vroeg geboren wordt? Onderzoekers van King’s College Londen namen de proef op de som. Ze contacteerden vrouwen die eerder deelnamen aan ‘Parkrun’, een 5-km-loop die regelmatig op diverse plaatsen in Groot-Brittannië georganiseerd wordt. 1.293 vrouwen vulden een online enquête in. Daarin werd gepolst of ze liepen en hoeveel, of ze zwanger (geweest) waren en dan bleven lopen en hoe de zwangerschap en bevalling waren verlopen.
Geen verschillen
Uit de resultaten bleek dat:
- 45% van de vrouwen was gestopt met joggen tijdens de zwangerschap;
- 15% ermee stopte in het eerste zwangerschapstrimester;
- 25% bleef lopen tot in het tweede trimester;
- 16% tot in het derde trimester.
Men vond geen verschil tussen de vrouwen die niet liepen in de zwangerschap en degenen die dat wel bleven doen. Blijven lopen had geen impact op de zwangerschapsduur noch op het geboortegewicht. Vrouwen die bleven lopen hadden wel iets vaker hulp nodig (bijvoorbeeld van een zuignap) bij de bevalling. De onderzoekers vermoeden dat loopsters stevigere bekkenbodemspieren hebben die minder gemakkelijk ontspannen tot er voldoende opening is voor een spontane bevalling.
De onderzoekers besluiten dat lopen tijdens de zwangerschap het risico op vroeggeboorte of een kind met een laag geboortegewicht waarschijnlijk niet verhoogt.
Voordelen
Joggen is dus niet af te raden. Integendeel zelfs: extra beweging draagt bij tot de preventie van talrijke zwangerschapscomplicaties. Het leidt tot minder zwangerschapsdiabetes, minder pre-eclampsie, minder miskramen, een vlottere bevalling enzovoort. Het helpt het lichaamsgewicht onder controle te houden en draagt bij tot de preventie van de risico’s die met een te hoog gewicht gepaard gaan.
Conclusie
Zwangere vrouwen mogen dus gerust blijven lopen tijdens hun zwangerschap. Sporten is gezond, ook in de zwangerschap. Fitte vrouwen gaan vlotter door de zwangerschap en de bevalling: vandaar het advies om toch 30 minuten per dag te bewegen. Zwangere vrouwen die hun sport willen verderzetten, overleggen wel best met hun arts hoe intensief en hoe lang ze dat doen.
Bron: knack.be – gezondzwangerworden.be – gezondheidenwetenschap.be
Meer sportieve artikels:
- 5 redenen waarom zwemmen tijdens je zwangerschap goed voor je is
- 5x onmisbare essentials voor sportieve mama’s
- Zwanger? Deze sportkledij is geschikt voor jou
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!