Na de knip: hechting en verzorging
Of je nu tijdens de bevalling geknipt of gescheurd bent, de wonde zal na afloop verzorgd en gehecht moeten worden. Als je baby goed en wel geboren is en ook de nageboorte verwijderd is, zal de arts of je vroedvrouw de huid en spieren die doorgescheurd of doorgesneden werden, hechten.
Meestal volstaan zo’n drie tot vier hechtingen. In de 24 uur na de bevalling geneest de ingescheurde of ingesneden wonde vrij goed, met dank aan alle hormonen die nog door je lichaam gieren. Om het herstelproces ook in de dagen en weken daarna zo vlot mogelijk te laten verlopen, is een goede verzorging en hygiëne belangrijk.
Wil je meer lezen over de knip? Hier ontdek je meer nuttige info over dit onderwerp.
Knip: verzorging en herstel van de wonde
- Houd de wonde goed schoon: spoel de wonde na het plassen altijd met koud of lauw water. Ook na een groot toiletbezoek is dit heel belangrijk.
- Spoel de wonde: ook zonder toiletbezoek twee keer per dag met de douchekop. Wees wel voorzichtig bij het droogwrijven van de wonde. Kies voor zachtjes deppen.
- Wissel je kraamverband regelmatig: sowieso na elk toiletbezoek. Maar vaker mag natuurlijk ook.
- Stel de wonde zoveel mogelijk bloot aan lucht, dat geneest sneller. Ga zeker niet voor te strakke kledij.
- Ook altijd een goed idee: koel je wonde een paar keer per dag met iets kouds. Een ice pack in je slip kan wonderen doen. Ook dit zal de zwelling doen afnemen en het genezingsproces bevorderen.
Na een zestal weken moet je terug op controle bij de gynaecoloog en zullen de draadjes verwijderd worden.
Verzorging en herstel van de knip: pijn bij het zitten
Toch kan de wonde nog zeker een paar dagen tot een paar weken pijnlijk blijven, waardoor vooral zitten moeilijk is. Toch is het belangrijk hiermee te oefenen: probeer zo normaal mogelijk te zitten. Dat kan een beetje ongemakkelijk zijn en pijn veroorzaken, maar het zorgt voor een betere doorbloeding waardoor de wond sneller geneest en de zwelling afneemt.
Wat met littekens en … seks?
Nadat de draadjes verwijderd zijn, zal er littekenweefsel achterblijven. Dat is natuurlijk veel minder elastisch dan dat natuurlijke accordeonweefsel, waardoor je vagina al eens wat minder kan meegeven tijdens de seks, wat dan weer voor wat pijn tijdens het vrijen kan zorgen.
Wat kan helpen? Dr. An-Sofie Van Parys, psychotherapeute, seksuologe en vroedvrouw: “Het is belangrijk dat je het littekenweefsel goed verzorgt en masseert om het soepeler te maken. En daar kan je partner bij helpen: voel samen aan de binnenkant en aan de littekens en laat je partner mee helpen met de massage. Gebruik voor die massage zeker olie om te verzachten. Die activiteit op zich kan al een eerste voorzichtige stap richting intimiteit of seks zijn.”
Meer tips:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!