Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!
10 mythes over zwangerschap blootgelegd
Doe dit, doe dat! Je krijgt van heel veel mensen goed bedoelde raad tijdens je zwangerschap, maar wat neem je ter harte en wat neem je met een stevige korrel zout? Wij ontrafelen alvast 10 mythes zodat je van deze dingen toch al zeker van weet dat ze oké zijn, zonder dat je je schuldig hoeft te voelen.
Tenzij jouw arts je een ander advies geeft, natuurlijk!
10 zwangerschapsmythes
Mythe 1: Eet drie gezonde maaltijden per dag
Om goed te zijn zou je best zo’n zes tot zeven gezonde en gevarieerde maaltijden eten, al moeten dat niet allemaal grote porties zijn. Op die manier krijg je alle stoffen binnen die nodig zijn voor jou en de baby en bovendien kun je er zo voor zorgen dat je de de grens van de aanbevolen gewichtstoename niet overschrijdt.
Mythe 2: Het is oké om zo nu en dan een glaasje alcohol te consumeren
Ook licht tot matig alcoholgebruik kan ongeboren baby’s schaden. Bij ieder glaasje dat je drinkt tijdens de zwangerschap, drinkt je kindje meteen mee. Alcohol verspreidt zich in je lichaamsvocht en dus ook in het bloed van je baby, waardoor hij net zoveel alcohol opneemt als jij. Het foetale alcoholsyndroom is een rechtstreeks gevolg van het drinken van alcohol tijdens de zwangerschap. Dit kan aandoeningen zoals groeiachterstand, een mentale handicap of cognitieve en psychosociale problemen veroorzaken.
Mythe 3: Je mag totaal geen koffie drinken
Het is aangeraden om niet meer dan 200 mg cafeïne per dag te gebruiken. Dat zijn gemiddeld zo’n 2 à 3 kopjes koffie per dag. Opgelet: cafeïne zit in meer dan alleen koffie. Je vindt het ook in zwarte en groene thee, cola, chocolademelk, energiedrankjes en chocolade. Eén bakje troost in de ochtend om wakker te worden kan dus, maar overdrijf niet en zorg er dan voor dat de rest van de drankjes die je die dag drinkt geen cafeïne bevatten.
Mythe 4: Eet geen kaas
Dat je geen préparé mag eten, kun je nog nét aanvaarden, maar negen maanden geen kaas klinkt voor heel veel vrouwen als een echte nachtmerrie. Geen nood, gepasteuriseerde kazen zoals Père Joseph, Gourmelin, Explorateur of manchego mogen gerust op je boterham.
Mythe 5: Je eet voor twee
Zwanger zijn is geen excuus om je vol te proppen. Het is waar dat je extra calorieën moet opnemen, maar écht voor twee eten is licht overdreven.
Mythe 6: Vis en zeevruchten zijn uit den boze
Soms verschijnen er in de pers alarmerende berichten over de aanwezigheid van schadelijke stoffen in vis, zoals kwik, PCB’s en dioxines, die gevaarlijk zouden kunnen zijn voor het kind. Die risico’s zijn echter zo klein, dat ze niet opwegen tegen de vele gezondheidsvoordelen van vis en zeevruchten: de aanwezigheid van langeketen poly-onverzadigde vetzuren speelt een belangrijke rol in de vroege ontwikkeling van de hersenen. Bovendien is vis een goede bron van eiwitten, vitaminen en mineralen. Aan jou dus om de keuze te maken of je regelmatig vis op het menu zet. Dat je rauwe sushi beter kunt vermijden, spreekt voor zich.
Mythe 7: Alle medicatie is uitgesloten
Soms kun je je zo ziek voelen dat je echt niet anders kunt dan een pilletje nemen. Wil je graag weten wat wel en niet mag? Hier vind je een handige lijst en uitleg!
Mythe 8: Sporten is geen goed idee
Als je zwanger bent, hoef je niet per se te stoppen met sporten. Wanneer je zwangerschap probleemloos verloopt, kun je alles blijven doen wat je normaal gesproken ook doet. Sporten is dan ook gezond, zelfs tijdens je zwangerschap, lees maar!
Mythe 9: Je haar verven mag niet
Er zijn gynaecologen die zeggen dat je je haar wel mag kleuren tijdens je zwangerschap en er zijn er die zeggen van niet. Het gebruik van producten met ammoniak is uiteraard af te raden, maar niet echt verboden. Onze raad? Gebruik biologische of plantaardige producten.
Mythe 10: Ook een manicure is een slecht plan
De producten die er tijdens een manicure gebruikt worden, zijn pas schadelijk als je er voortdurend aan zou blootgesteld worden. Wil je graag honderd procent zeker zijn? Controleer dan of de accessoires goed gesteriliseerd zijn en stel gerust vragen over de producten die gebruikt worden.
Bron: thebump.com
Ook lezen:
- Zwangerschapsfabeltjes op een rijtje
- 5 fabeltjes over je zwangerschap
- Medicatie tijdens zwangerschap: wat mag wel en wat niet?