Ochtendmisselijkheid: wat is het en wat kun je ertegen doen?
Ben je ’s morgens zo misselijk en moet je zelfs braken? Vooral tijdens de eerste drie maanden van je zwangerschap kun je met dit onprettige, maar onschuldige fenomeen te maken krijgen: ochtendmisselijkheid.
Last van ochtendmisselijkheid: mogelijke oorzaken
Over ochtendmisselijkheid is al heel veel gezegd en geschreven. De meesten zoeken de oorzaak in hormonale veranderingen, met name een stijging van het hormoon hCG (humaan choriongonadotrofine) en het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Gevolg: je wordt misselijk. Anderen zoeken de verklaring eerder in een immuunreactie van het lichaam.
Wanneer heb je last van ochtendmisselijkheid?
- Veel zwangere vrouwen krijgen al snel te maken met ochtendmisselijkheid. Meestal begint het ergens tussen de zesde en achtste week van de zwangerschap. En ondanks de benaming kun je er ieder moment van de dag last van hebben en niet alleen ’s ochtends.
- De ochtendmisselijkheid is meestal het ergst tijdens het eerste trimester, dat wil zeggen tot ongeveer 12 tot 14 weken zwangerschap. Veel toekomstige mama’s voelen zich beter wanneer het tweede trimester aanbreekt
- Maar er zijn ook pechvogels die er tot de bevalling mee te kampen hebben.
Ochtendmisselijkheid: symptomen
Vergeet niet dat zwangerschap een complex fysiologisch proces is en dat de symptomen van ochtendmisselijkheid kunnen variëren van persoon tot persoon. Sommige vrouwen kunnen ook ernstige ochtendmisselijkheid ervaren, terwijl anderen er nauwelijks last van hebben. De behandeling moet dus ook individueel worden aangepakt.
Dit kun je ervaren:
- verlies van eetlust
- misselijkheid
- gevoelig voor geuren
- meer speeksel aanmaken
- duizeligheid
- vermoeidheid
- gewichtsverlies
- …
Tips bij ochtendmisselijkheid
Alvast enkele tips om ermee om te gaan:
- Eet in plaats van drie grote maaltijden per dag, meerdere kleine porties, aangezien een lege maag de symptomen kan verergeren.
- Vette en sterk gekruide voedingsmiddelen kunnen de maag irriteren en de misselijkheid verergeren.
- Droge zetmeelrijke snacks zoals rijstkoeken of crackers kunnen de maag kalmeren.
- Drinken tijdens een maaltijd kan de misselijkheid eveneens erger maken. Probeer dus te drinken tussen de maaltijden door om gehydrateerd te blijven.
- Gember is vaak hét wondermiddel bij uitstek en kun je in verschillende vormen consumeren zoals gemberthee of gemberkoekjes. Raadpleeg wel eerst je arts voordat je gember in supplementvorm gebruikt.
- Een vitamine B6-supplement kan in sommige gevallen helpen tegen ochtendmisselijkheid, maar ook hier overleg je altijd eerst met je arts.
- Voldoende rusten kan helpen.
- Word je misselijk van geuren? Dan is het aangeraden om de ruimtes in je woning voldoende te verluchten.
- Draag comfortabele losse kleding, aangezien strakke kleding druk kan uitoefenen op je buik.
- Als de ochtendmisselijkheid niet betert of gepaard gaat met braken, waardoor je niet in staat bent om voedsel of vloeistoffen binnen te houden, neem dan contact op met je arts. Misschien kunnen jullie behandelingsopties overwegen om jouw symptomen te verlichten.
Feit of fabel: meer kans op ochtendmisselijkheid als je een meisje verwacht?
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat suggereert dat de kans op ochtendmisselijkheid tijdens de zwangerschap verband houdt met het geslacht van de baby. Ochtendmisselijkheid is een veelvoorkomend zwangerschapssymptoom dat kan optreden ongeacht het geslacht van de foetus.
Wil je vast ook lezen:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!