©GettyImages

Op weg naar de bevalling: tips van 2 vroedvrouwen

Hoe je het ook draait of keert, de meeste zwangere vrouwen kijken met een bang hartje hun bevalling tegemoet. Hoewel moderne vrouwen hun zwangerschap bewuster beleven en zich vaak goed informeren, blijft de bevalling een grote onbekende. Vroedvrouwen Sanne Schoubben en Tinne Alen geven je alvast enkele tips!

Tips bij je bevalling

Het belang van een goede voorbereiding

Tinne Alen: “Als je geconfronteerd wordt met vrouwen die essentiële vragen stellen over de bevalling, terwijl ze de verloskamer al worden binnengebracht, dan besef je dat er iets mis is.”

“Inderdaad”, vult Sanne Schoubben aan. “Het is dan ook zeer belangrijk dat mama’s al vanaf de prille zwangerschap een vroedvrouw contacteren. En met pril bedoelen we echt wel voor of rond 12 weken. Op deze manier kunnen we hen begeleiden op weg naar hun bevalling.”

In groep of liever alleen?

“Dat kan door een individuele begeleiding of door groepslessen. Groepslessen zijn leuk om herkenning te vinden bij andere ouders (“Hé, jij hebt dezelfde vraag als ik, ik ben dus niet gek”), maar individuele consultaties geven iets meer ruimte voor vragen die wat gevoeliger liggen, bijvoorbeeld rond seksualiteit en zwangerschap.”

“Kies je voor borstvoeding, dan is het zeker aan te raden om een borstvoedingscursus te volgen rond 28 à 35 weken zwangerschap. Deze mama’s kiezen best ook voor een vroedvrouw die ook lactatiekundige is.”

Al die horrorverhalen …

Een goede voorbereiding op de bevalling helpt al om een groot deel van je angsten weg te nemen. Maar toch, ook al weet je in theorie hoe alles verloopt, hoe het in jouw geval zal zijn, kan niemand op voorhand voorspellen. Zelfs vrouwen die hun zwangerschap zorgvuldig hebben gepland (de juiste leeftijd, mentale rijpheid, carrière), moeten hier verstek laten gaan. Er is altijd een onbekende factor in het spel die zorgt voor onzekerheid.

Sanne: “De omgeving vertelt vaak horrorverhalen tijdens een zwangerschap. Natuurlijk dringen verhalen met woorden als: ‘zuignap’, ‘knip’, ‘bloeding’ … meer in het geheugen van toekomstige ouders dan iemand die hen vertelt dat ze op 3 uur bevallen is. Toekomstige mama’s mogen zich gerust in een cocon nestelen en die verhalen afblokken.”

Pijnbestrijding bij de bevalling

Naast het onbekende is het echter vooral de angst voor zware arbeid en pijn die veel vrouwen slapeloze nachten bezorgt. De medische wetenschap lijkt hier uitkomst te bieden, d.m.v. een epidurale verdoving (ruggenprik) of een keizersnede. Toch is dat niet zaligmakend.

Tinne: “Bevallen is geen ziekte. In vergelijking met onze buurlanden zit de verloskunde in Vlaanderen in een erg medische sfeer. Vrouwen vertrouwen volledig op hun arts en verwachten van hem dat hij hun probleem oplost. Maar in dit geval kunnen ook artsen niet veel doen.”

“Hoe banger een vrouw is, hoe moeilijker de bevalling zal verlopen”

Pijnbestrijding bij de bevalling moet zich in de eerste plaats concentreren op het prenataal wegnemen van angsten en onzekerheden. Dat zullen de meest gereputeerde artsen beamen”, zegt Tinne.

“Onder invloed van angst maakt ons lichaam adrenaline aan en die adrenaline heeft een remmende werking op het hormoon dat verantwoordelijk is voor de weeën. Hoe banger een vrouw is, hoe moeilijker de bevalling dus zal verlopen. Vandaar dat het erop aankomt vrouwen zo goed mogelijk voor te bereiden op wat hen te wachten staat, zodat ze hun angst de baas blijven.”

Weet dat er alternatieven zijn

Betekent dit dat we de pijn er dan maar gewoon bij moeten nemen? “Voor een groot stuk wel”, zegt Tinne. “Kinderen op de wereld zetten, kost bloed, zweet en vaak ook tranen. Dat betekent niet dat elke pijn geduld moet worden: er zijn grenzen. Vrouwen die het erg zwaar hebben, zijn gebaat met de alternatieven die de medische wereld aanreikt. Maar dat is zelden de eerste optie. In de meeste gevallen wordt er enkel naar gegrepen als het echt niet anders kan.”

Sanne is het daar helemaal mee eens: “Een epidurale verdoving is nooit een eerste optie en als moeders er vroeg in de arbeid voor kiezen is dat vaak op angst gebaseerd. Daarom dat het zo belangrijk is deze angsten op voorhand door te praten en een plaats te geven in de zwangerschap. Mama’s mogen niet verwachten dat hun gynaecoloog dat met hen doet (die hebben het veel te druk), maar van hun vroedvrouw mogen ze dat wél verwachten.
Er moet vooral ook worden gedacht aan alternatieven om pijn te bestrijden; gezinnen moeten hun opties kennen zoals: massagetechnieken, het bad, aromatherapie, ademhalingstechnieken …

De emotionele aspecten

Als je bedenkt dat er 6 miljard mensen op de wereld zijn, betekent dat hetzelfde aantal bevallingen. Bevallen is de gewoonste zaak van de wereld. Niks om je zorgen over te maken, toch?

Tine: “Natuurlijk ligt het iets moeilijker dan dat. De geboorte van een kind is geen zaak van rationeel opties tegen elkaar afwegen. Er komen heel veel emoties bij kijken. Als een bevalling teveel in de klinische sfeer terechtkomt, wat hier in Vlaanderen vaak het geval is, dan dreigt het gevoelsaspect volledig over het hoofd te worden gezien.”

“Sommige vrouwen hebben al voor de eerste wee beslist dat ze een ruggenprik of een keizersnede willen. Meestal nemen ze deze beslissing uit angst of onzekerheid. Het is een feit dat niet iedereen een even hoge pijngrens heeft; veel hangt af van je persoonlijkheid, de opvoeding die je hebt gekregen en de cultuur waarin je thuishoort. Die verschillen moet je respecteren. Maar het is in de eerste plaats de opdracht te achterhalen waarom een vrouw deze optie verkiest. Als je de angst die erachter schuilt kan aanpakken, help je de vrouw in kwestie veel meer.”

Sanne: “Het is belangrijk dat ouders in spe hun opties kennen, alles bespreekbaar durven maken en dan hun eigen weg moeten kiezen. Los van wat de medische wereld hen wil voorschrijven. Als het HUN bevalling wordt, HUN geboorte en HUN emotie … dan zijn we al een heel stuk verder.”

Met dank aan Sanne Schouben van Vroedvrouwenpraktijk Bewonder en Tinne Alen van Vroedvrouwenteam ‘t ooievaarsnest. 

OOK INTERESSANT:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content