Overtijd? Deze risico’s brengt het met zich mee
Een zwangerschap duurt gemiddeld 40 weken, al wordt bevallen tussen de 37 en 42 wordt als normaal beschouwd. Maar ga je voorbij week 42? Dan ben je officieel overtijd. En dat kan bepaalde risico’s met zich meebrengen.
Overtijd gaan: de risico’s
Als je je kindje langer dan 42 weken draagt, ben je overtijd. Dat wordt in medische kringen ook serotiniteit genoemd. Het komt slechts voor bij een klein percentage, maar houdt wel enkele risico’s in.
De placenta werkt minder goed
Een verminderde placentafunctie heeft tot gevolg dat je kindje minder zuurstof en voedingsstoffen krijgt. Hierdoor kan de groei vertragen of zuurstoftekort optreden.
Er is te weinig vruchtwater
Ben je langer dan 40 weken zwanger? Dan neemt de kans toe dat er te weinig vruchtwater aanwezig is. Hoe langer de zwangerschap duurt, hoe groter de kans op een vruchtwatertekort.
Er komt meconium in het vruchtwater
Na 40 weken wordt de kans op meconium of ontlasting in het vruchtwater groter. Daardoor kunnen er infecties ontstaan of kan je baby last krijgen van ademhalingsproblemen. Komt je kindje na 42 weken ter wereld? Dan is de kans op meconium in het vruchtwater opgelopen tot 50% in vergelijking met 20% bij een geboorte binnen de normale termijn.
De kans op een keizersnede wordt groter
Hoe langer je baby’tje blijft zitten, hoe groter het wordt. Bij een grote baby wordt de kans op een bevalling met hulp van bijvoorbeeld een tang of vacuümpomp of zelfs een keizersnede groter.
Schouderdystocie komt vaker voor
Als je na 42 weken op een natuurlijke manier bevalt, wordt de kans groter dat een schouder van je kindje vast komt te zitten achter je schaambeen. Dit wordt schouderdystocie genoemd. Een knip of een andere pershouding kunnen een oplossing zijn, maar de kans bestaat ook dat het een keizersnede wordt.
Je verliest meer bloed
Bij een bevalling van een grote baby, kun je meer gaan bloeden dan normaal.
41 weken veiligere grens?
Internationale richtlijnen raden aan om – als je overtijd gaat – de bevalling in gang te zetten rond 41 tot 42 weken. Uit een Zweedse studie blijkt echter dat 41 weken een veiligere grens is. Ze selecteerden daarvoor twee groepen vrouwen die langer dan 40 weken zwanger waren. De ene groep werd ingeleid op 41 weken, de andere op 42 weken. Maar de studie werd vroegtijdig stopgezet omdat enkele baby’tjes van de tweede groep het niet haalden. De wetenschappers besloten dat het beter is dat een zwangerschap niet langer dan 41 weken duurt.
Bronnen: gezonheidenwetenschap.be, 24baby.nl
Ook interessant voor jou:
- Bevallen in eigen kracht: 5x zo bereid je je lichaam voor
- Worden bevallingen zwaarder? De vroedvrouw over horrorbevallingen
- Oefeningen om de bevalling op te wekken
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!