© Getty Images

Een positieve zwangerschapstest? Welke stappen onderneem je nu?

Een positieve zwangerschapstest in je handen? Proficiat! Zelfs als je er vol ongeduld op zat te wachten, kan dat spannend of zelfs angstaanjagend zijn. Want welke stappen onderneem je nu best? Een handig overzicht.

Een positieve zwangerschapstest: ben ik zeker zwanger?

De meeste zwangerschapstesten hebben een controlestreepje, zo kun je zien of de test effectief heeft gewerkt. Zelfs als je een licht streepje ziet, betekent dat een positieve uitslag. Hoewel vals-positieve testresulaten zelden voorkomen, maak je toch best een afspraak bij de huisarts voor een bloedname. Die kan je met zekerheid zeggen of er daadwerkelijk een kleintje op komst is.

1. Start met foliumzuur (als dat nog niet het geval was)

Vanaf je zwangerschapswens start je best met de inname van foliumzuur of B11. De vitamine draagt immers bij tot de vorming van het zenuwstelsel, dat vanaf de eerste dag na de bevruchting wordt aangelegd. De inname van foliumzuur verkleint de kans op geboorteafwijkingen zoals een open ruggetje, een open gehemelte of een hazenlip.

Onverwacht zwanger en nog geen foliumzuur genomen? Schiet niet in paniek, maar start er nu mee. Je vindt de vitamine trouwens ook terug in verse groenten, fruit, aardappelen, peulvruchten en volkoren- en zuivelproducten.

Uiteraard eet je best gezond en gevarieerd voor je kindje. Eet je groenten, was ze dan eerst grondig. Zwaar diëten is niet nodig en wordt zelfs afgeraden. Stop met roken en vermijd alcohol en voedingsmiddelen die mogelijks schadelijk zijn voor je kindje. Hier vind je een overzicht.

2. Wat met medicatie?

Neem je medicatie? Overleg dan even met je arts of vroedvrouw of je deze kunt blijven nemen. Probeer daarnaast stress zoveel mogelijk te vermijden. Wil je in de tuin werken, draag dan steeds handschoenen. Wees voorzichtig met tuinafval en verschoon de kattenbak niet zelf.

3. Licht je partner in

Misschien ben je zo zenuwachtig dat je het meteen wilt vertellen of wie weet licht je je partner net graag op een originele manier in: door een schattig rompertje, een boek voor vaders/moeders of schoentjes in babyformaat af te geven bijvoorbeeld.

Daarnaast is het belangrijk om een aantal onderwerpen te bespreken. Hoe zien jullie de opvoeding? Willen jullie allebei voltijds blijven werken? Is er al een gezamenlijke rekening? … Het is fijn om bij elkaar terecht te kunnen. En dan zijn er natuurlijk ook de praktische afspraken. Wie mag al weten dat jullie een kindje verwachten? Houden jullie het geslacht geheim of niet? Hebben jullie al een lijstje met namen?

4. Maak een afspraak bij de gynaecoloog en de vroedvrouw

Nu je zeker bent van je zwangerschap wil je natuurlijk zeker zijn dat alles in orde is met je kindje. Maak alvast een afspraak bij de gynaecoloog voor een eerste echo en voor een controle. Die kan je bovendien vertellen wat je uitgerekende datum is. Daarna kun je alvast beginnen te plannen.

Ook een goede vroedvrouw is een meerwaarde! Wist je dat je 0 euro remgeld betaalt als je voor een geconventioneerde vroedvrouw kiest. Je geniet dus gratis van haar service! Een vroedvrouw is er om je gerust te stellen, uitleg en tips te geven, alle stappen te overlopen. Vaak geven vroedvrouwen ook een zwangerschapscursus waarbij je heel wat nuttige informatie krijgt.

5. Zoek een crèche of onthaalmoeder

Door de crisis in de kinderopvang is het een extra grote uitdaging geworden om een goede onthaalmoeder of crèche te vinden. De clichés kloppen: je zoekt best meteen naar een goede crèche of onthaalmoeder. Hier vind je nog enkele tips.

6. Win informatie in (maar ook niet te veel)

Je kunt heel wat informatie vinden over mama worden, opvoedingsstijlen, tips om de beste moeder te zijn… Alleen kan dat ook best ontmoedigend werken. Want welke opvoedingsstijl past nu bij mij? En wat met mijn perfectionistische kantje: hoe kan ik in hemelsnaam alles perfect doen met zo’n klein, fragiel hummeltje? Newsflash: dat gaat niet. Gooi dat idee dat alles perfect moet dus overboord en geef eerlijk aan wanneer (goedbedoeld) advies je stoort. Graag betrouwbare informatie inwinnen zonder belerend vingertje? Volg onze website van Libelle Mama via Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van het belangrijkste nieuws voor mama’s (in spe).

7. Plan voldoende rust in

Het liefst van alles wil je nu volop plannen en alles in goede banen leiden. Toch is het vooral belangrijk dat je niet te veel stress ervaart en voor jezelf voldoende rust inplant. Gun jezelf eens wat vaker een fijne wandeling, een deugddoend badje of een sessie (zwangerschaps)yoga.

8. Doe de NIPT-test

Met de NIPT-test kun je niet alleen het geslacht van je kindje achterhalen, je kunt ook bepaalde afwijkingen opsporen. De test is niet verplicht, maar wel volledig terugbetaald in België.

9. Vertel het aan familie en vrienden

Hoera! Iedereen zal ongetwijfeld heel blij zijn om te horen dat er nieuw leven op komst is. Tijd om een zwangerschapsaankondiging te doen.

10. Licht je werkgever in

Omdat je van enkele maanden verlof zult genieten, licht je de werkgever best in rond drie maanden zwangerschap. Die kan tijdig vervanging zoeken en jij kunt ook eerlijk aangegeven als het jou even niet gaat op het werk.

Opgelet: heb je een gevaarlijke job of voel je je niet in staat om te werken? Licht je baas dan vroeger in.

11. Vraag het groeipakket aan

Voor de geboorte of de adoptie van een kind, krijg je in Vlaanderen een startbedrag (vroeger kraamgeld/geboortepremie en adoptiepremie) van 1.214,49 euro. Dat vraag je best zo snel mogelijk aan, zo kun je het alvast gebruiken voor de aankoop van babyspullen. Meer info vind je hier.

12. Denk al eens na over jouw ‘village’

‘It takes a village to raise a child’, je kent het oude gezegde wel. Stokoud, maar daarom niet minder waar. Misschien kan je partner je ondersteunen? Of zijn er ouders in de buurt? Zijn er buren die graag eens willen babysitten? Of een tante die je helpt als je even overweldigd bent? Het is een goed idee om op voorhand al eens stil te staan bij jouw village. Hulp vragen is niet altijd gemakkelijk, maar velen staan ongetwijfeld te popelen om bij te springen waar het kan.

13. Aanvaard hulp

Misschien ben je helemaal niet zo gelukkig met je zwangerschap of wie weet vind je het moeilijk om stress los te laten. Of vind je het financieel heel moeilijk om al die spulletjes te kopen? Het is belangrijk om hulp te aanvaarden. Alle gevoelens zijn normaal: een psycholoog of therapeut kan je bijstaan als je het mentaal zwaar hebt, er zijn tegenwoordig tal van tips om te besparen op je baby-uitzet en ook in het huishouden is het fijn als je wat ondersteund wordt. Weet vooral dat je er nooit alleen voor staat.

14. Start met de aankoop van de eerste babyspullen

Tijd om babyspulletjes aan te schaffen. Hier vind je een handig overzicht met de essentials die je best al voor de bevalling koopt. Wil je geld uitsparen, dan is het nuttig om een geboortelijst aan te leggen. En psst, vergeet vooral ook niet te genieten! Maar voel je ook niet schuldig als je dat niet doet, iedere zwangerschap is anders.

Meer tips voor als je in verwachting bent:

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content