Rhesus-negatief: welke gevolgen heeft het voor je zwangerschap?

Door -
rhesus-negatief
©GettyImages
Tijdens het eerste bloedonderzoek van je zwangerschap zal de gynaecoloog bepalen welke rhesusfactor je hebt. Is die negatief, dan zal dat een rol spelen in je zwangerschap. Een verschil in rhesusfactor tussen jou en je baby kan namelijk gezondheidsproblemen veroorzaken voor je baby.

Rhesus-watte?

Naast de bloedgroepen A, B, AB en O bepalen de rode bloedcellen ook een ander kenmerk van het bloed: de rhesusfactor. De rhesusfactor wordt aangegeven met de letter D. Is de rhesusfactor aanwezig in je bloed, dan ben je (rhesus-D)-positief. Ben je (rhesus-D)-negatief, dan is de rhesusfactor D dus afwezig. In de spreektaal valt ‘rhesus-D’ weg, en spreken we over ‘positief’ of ‘negatief’.

Negatief + positief = vijanden

Enkel als je rhesus-negatief bent, kan dit een rol gaan spelen tijdens je zwangerschap. Heb je een negatieve rhesus en ben je zwanger van een rhesus (D)-positieve baby? Jouw lichaam beschouwt dit rhesus-positief bloed als vijandig. Als jouw baby rhesus-positief is, en jouw bloedsomloop in contact komt met de zijne, kan jouw lichaam antistoffen aanmaken tegen het bloed van je baby. Je lichaam probeert het bloed van je baby hiermee af te stoten.

De gevolgen? Na de geboorte kan je baby ziek worden door de afbraakproducten van het bloed. De baby ziet dan erg geel. Dat verschijnsel wordt de rhesusziekte genoemd. In dat geval is het erg belangrijk om die afbraakproducten uit het bloed te verwijderen. Dat kan door het kind te behandelen met lichttherapie, maar in ernstige gevallen kan het nodig zijn dat je baby een bloedtransfusie krijgt.

Voorkom rhesusziekte door de rhesusprik

Gelukkig kan rhesusziekte voorkomen worden dankzij de rhesusprik. Deze prik vernietigt de bloedcellen van je baby die in jouw bloedbaan terecht zijn gekomen. Je lichaam zal er dan ook geen antistoffen tegen maken.

Je krijgt twee prikken: de eerste rond week 30, de andere binnen 48 uur na de geboorte.

Bronnen: 24baby.nl – sanquin.nl

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here