Foliumzuur: de voordelen voor en tijdens de zwangerschap
Foliumzuur is onmisbaar als je net zwanger bent of graag zwanger wilt worden. Maar waaròm is het zo belangrijk?
Viva vitamientjes: foliumzuur
Wie zwanger is (of probeert zwanger te worden) en gezond eet, hoeft normaal geen extra voedingssupplementen te nemen. Het gebruik van foliumzuur is echter een ander verhaal. Zelfs met een prima uitgebalanceerd dieet is een dagelijks dosis foliumzuur aangewezen voor wie zwanger wil worden of het al is.
Foliumzuur voor zwangere vrouwen
Foliumzuur, ook wel vitamine B11 genoemd, is een vitamine die je terugvindt in verse groenten, fruit, aardappelen, peulvruchten, volkoren- en zuivelproducten.
Het is een voedingsstof die iedereen nodig heeft: voor de groei en werking van ons lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen.
Voor de vroege ontwikkeling van een ongeboren kind is het nòg belangrijker. Het verkleint immers de kans op geboorteafwijkingen, zoals een open ruggetje, open gehemelte of een hazenlip.
Het draagt bij aan de vorming van het zenuwstelsel, dat vanaf de eerste dag na de bevruchting wordt aangelegd. Daarom wordt foliumzuur al van bij het prille begin aangeraden.
Onverwacht?
Natuurlijk kan het zijn dat je veel sneller of onverwacht zwanger bent. Sla dan niet meteen in paniek als je nog geen vitamine B11 hebt geslikt. Start met de tabletten en eet veel foliumzuurrijk voedsel. Alle kleine beetjes helpen. Bespreek het ook even met je gynaecoloog maar maak je hierover vooral geen zorgen.
Is het goed voor alle zwangere vrouwen?
Foliumzuur is aangewezen voor alle vrouwen die zwanger willen worden of die net in verwachting zijn . Ook als ze al één of meer gezonde kinderen hebben. Van foliumzuur zijn geen schadelijke bijwerkingen bekend: niet voor de aanstaande moeder en ook niet voor de baby.
Hoeveel moet je nemen?
Foliumzuur komt voor in groenten, vooral in groene bladgroenten zoals kool en spinazie, maar ook in volkoren producten, vlees en zuivel. De hoeveelheid die je via je voeding binnenkrijgt, is echter onvoldoende voor vrouwen die zwanger willen worden of het net zijn. Om genoeg te hebben zou je op een dag dertig boterhammen of een halve kilo spruitjes moeten eten!
Daarom is er foliumzuur in tabletvorm. Eén tablet (400 microgram) per dag is genoeg. Je kunt ook kiezen voor multivitamines met extra vitamine B11, speciaal voor zwangere vrouwen. Neem deze supplementen in tot je tien weken zwanger bent. Of eventueel de hele zwangerschap door, zo ben je zeker dat je van alles genoeg binnenkrijgt, en je baby’tje dus ook.
Er zijn voedingsstoffen die een positieve invloed kunnen hebben op de werking van foliumzuur. Zo bevorderen vitamine B12 en vitamine C de opname van foliumzuur in het lichaam. Zorg dus dat je genoeg dierlijke producten zoals melk, vlees, vis en eieren en groenten en fruit eet. Alcohol is – uiteraard – een no go!
Teveel foliumzuur?
Slik je deze supplementen, gebruik dan niet meer dan de aanbevolen hoeveelheid van één tablet per dag. Door een teveel aan foliumzuur kan een tekort aan vitamine B12 over het hoofd worden gezien, wat dan weer kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Een teveel van deze vitamine binnenkrijgen via je voeding is bijna onmogelijk. Tenzij je zin hebt in 2 kg bruine bonen per dag?
Een gebalanceerde aanpak
Hoewel foliumzuur essentieel is, is het belangrijk om te onthouden dat een gebalanceerd dieet altijd de basis zou moeten vormen van een gezonde zwangerschap. Zorg ervoor dat je naast foliumzuur ook voldoende andere belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals ijzer, calcium, en omega-3 vetzuren, die bijdragen aan een gezonde zwangerschap en de ontwikkeling van je baby.
Wanneer beginnen en stoppen?
Je kunt vitamine B11 beginnen nemen bij de start van je zwangerschapswens. Gebruik je nog voorbehoedsmiddelen terwijl je binnenkort zwanger wil worden, dan kun je toch al met de inname van foliumzuur beginnen.
Idealiter begin je minstens 4 weken voor de bevruchting te slikken. Zo zorg je ervoor dat er voldoende foliumzuur in je lichaam aanwezig is op het belangrijkste moment voor de ontwikkeling van het vruchtje (namelijk de eerste 4 weken na de bevruchting).
Ook als het je niet meteen lukt om zwanger te worden, blijf je best foliumzuur gebruiken.
Blijk je echter onverwacht net zwanger te zijn, dan is het zeker nog aangewezen om met foliumzuur te starten.
Om afwijkingen van het centrale zenuwstelsel te helpen voorkomen, heeft extra foliumzuur zin tot 8 weken na de bevruchting. Bij een cyclus van 28 dagen is dat 10 weken na de eerste dag van je laatste menstruatie.
Bron: Zappy Ouders Belgische editie – 04/16
Zéker ook lezen:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!