Wat als je baby in stuit ligt: stuitbevalling of geplande keizersnede?
De meeste baby’s worden vaginaal geboren met het hoofdje naar beneden. Maar sommige kindjes blijven tot aan de (nakende) bevalling in stuitligging. Kun je dan ook nog vaginaal bevallen of wordt het automatisch een keizersnede?
Stuitbevalling: wat is het?
Bij een natuurlijke stuitbevalling zien we niet eerst het hoofdje van de baby tevoorschijn komen, maar de billen of de voetjes. De reden waarom je baby zich niet heeft gedraaid, kan zijn omdat er niet genoeg vruchtwater is of omdat de placenta op een bepaalde plek ligt. Maar evengoed is er geen specifieke aanleiding.
In Vlaanderen ligt zo’n 4 procent van de baby’s in stuitligging aan het einde van de zwangerschap. Hiervan wordt een kleine 7 procent vaginaal geboren. De overgrote meerderheid komt dus met een geplande keizersnede ter wereld.
Is een stuitbevalling gevaarlijk?
Een stuitbevalling is perfect mogelijk maar brengt enkele risico’s met zich mee. De navelstreng kan geklemd geraken en het hoofdje, het breedste deel, kan soms niet vlot door de geboortegang. In beide gevallen kan daardoor de baby minder zuurstof krijgen.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Wat is een uitwendige kering?
Ligt de baby na 36 weken nog steeds met de voetjes of billen naar beneden? Dan kan de gynaecoloog een uitwendige kering of versie uitvoeren om een keizersnede te vermijden.
De gynaecoloog probeert dan met de hand het stuitje van de baby uit mama’s bekken op te tillen door een lichte druk op de buik uit te oefenen.
Lukt dit niet, dan kan worden geprobeerd de baby met de hand 180° te draaien. Gaat dit ook niet vlot of zonder pijn, dan zit er niets anders op om ofwel voor een stuitbevalling ofwel voor een keizersnede te kiezen.
Een uitwendige kering is in zo’n vijftig procent van de gevallen succesvol.
Alternatieven?
Er zijn ook nog alternatieven om het kindje te proberen laten draaien zoals:
- de Webstertechniek (spieren en botten manipuleren),
- de Moxatherapie (onderdeel van traditionele Chinese geneeskunde)
- of acupunctuur.
Deze technieken vallen momenteel nog onder ‘niet-wetenschappelijk bewezen technieken’. Dat wil zeggen dat hier nog meer onderzoek naar nodig is om deze officieel op te nemen in de Westerse geneeskunde. Net als bij de uitwendige kering hebben vrouwen hier soms baat bij, terwijl anderen geen verschil ondervinden.
Stuitbevalling of keizersnede?
Kies je voor een stuitbevalling, dan moet je bekken ruim genoeg zijn. Je bekken wordt eerst gemeten om er zeker van te zijn dat je baby erdoor kan. Hou in het achterhoofd dat tijdens de stuitbevalling vaak alsnog een spoedkeizersnede volgt. Beval je vroeger dan 36 weken, dan wordt het zo goed als zeker een keizersnede.
Ga er ook vanuit dat je waarschijnlijk natuurlijk zult scheuren of geknipt zult worden om de baby zo meer ruimte te geven en de bevalling iets gecompliceerder zal zijn dan wanneer het kindje in hoofdligging zou liggen. Ligt je kindje volledig dwars? Dan is er ook geen andere optie dan een keizersnede.
Om een goede keuze te kunnen maken, wik en weeg je de mogelijke positieve en negatieve gevolgen van zowel een vaginale bevalling als een keizersnede. Doe dit voor de baby, jezelf en met het oog op eventuele volgende zwangerschappen.
In ieder geval is het belangrijk alles goed door te spreken met je verloskundige en vroedvrouw. Alleen zo kun je voor jezelf de beste beslissing maken.
Lees ook:
- Wat is een lotusbevalling?
- Van badbevalling tot baarkruk : 10x opties om te bevallen
- Kun je vaginaal bevallen na een keizersnede?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!