©GettyImages

Wil je zwanger worden? Dan doe je deze dingen beter niet.

Wil je zwanger worden? Dan weet je ongetwijfeld dat een gezonde levensstijl, voldoende beweging en het slikken van foliumzuur belangrijk zijn. Maar weet je ook wat je vooral níét moet doen als je zwanger wilt worden?

Roken

Zodra je besloten heb om zwanger te worden, stop je best onmiddellijk met roken. De schadelijke effecten van roken werken immers nog een hele tijd door nadat je ermee gestopt bent.

Rook je als vrouw 15 sigaretten per dag, dan heb je maandelijks 50% minder kans om zwanger te worden. Ook mannen laten de sigaret beter links liggen. Rokende mannen maken minder zaadcellen en minder spermavloeistof aan. De zaadcellen hebben vaker een afwijkende vorm en kunnen minder beweeglijk zijn.

(Te veel) alcohol drinken

Door alcohol ben je misschien meer in de stemming om te vrijen, maar veelvuldig gebruik heeft bijna altijd een negatieve invloed op je vruchtbaarheid, zowel bij mannen als bij vrouwen.

Alcohol:

  • onderdrukt testosteron, waardoor er erectie- en ejaculatieproblemen kunnen optreden
  • remt de eisprong af
  • verstoort het transport van zaadcellen
  • interfereert met je hormoonhuishouding

Drugs gebruiken

Net als bij alcohol word je door het gebruik van cannabis losser. Je hebt meer zin om te vrijen. Je lichaam is gevoeliger en je seksuele remmingen nemen af.

Gebruik je het veel of vaak, dan kan cannabis net het omgekeerde effect hebben:

  • je seksuele verlangens nemen af
  • je krijgt moeilijker een orgasme
  • de menstruatiecyclus geraakt in de war
  • de spermakwaliteit wordt aangetast
  • het testosterongehalte daalt

Cocaïne en andere oppeppende drugs zoals XTC hebben de reputatie seksueel opwindend te zijn. Bij een hoge dosis of langdurig gebruik is het effect overduidelijk negatief.

Stress hebben

Als je een stressvol leven leidt, neem je vaak niet voldoende tijd om te ontspannen, gezond te eten, … Je bent bovendien vaker vermoeid en als je echt gestresseerd bent, heb je minder zin in, en tijd voor, seks. Niet zo gunstig als je kinderen wil krijgen, dus …

De vraag over de invloed van stress duikt vaak op in verband met vruchtbaarheidsbehandelingen. Vooral de periode tussen de eisprong (of eicelpunctie) en de eventuele zwangerschapstest wordt als erg stresserend ervaren. Koppels krijgen dan wel eens te horen: ‘als je wat meer ontspant, zal het wel lukken’. Of: ‘je moet dat loslaten’. Maar zo eenvoudig is dat natuurlijk niet.

‘Fout’ vrijen

Vrijen jullie alleen ‘op het juiste moment’, omdat het moet, zelfs als jullie geen zin hebben, dan kan dat op termijn een negatieve invloed hebben op jullie seksleven.

Veel vrouwen berekenen hun ‘vruchtbare periode’ en hebben dan liefst enkel in die periode seks. Maar dénken dat je ovuleert, wil niet altijd zeggen dat het ook effectief zo is. Het is nogal lastig om precies te weten wanneer je ovuleert. Veel vrouwen denken dat het 14 dagen na de eerste dag van hun maandstonden is, maar je menstruatiecyclus kan variëren, waardoor je ovulatie niet altijd op hetzelfde moment plaatsvindt. Er bestaan wel vruchtbaarheidsapps die je kunnen helpen bij het inschatten van je ovulatie.

Te lang wachten

Hoe ouder je bent, hoe minder vruchtbaar je wordt. Een vrouw is op haar vruchtbaarst tussen 18 en 30 jaar, met een piek rond haar 25ste. Een vrouw heeft in die jaren ongeveer 20 tot 25% kans per cyclus om zwanger te worden. Vanaf je dertigste begint dat percentage te dalen. Tussen je 35 en 37 jaar heb je nog maar de helft zoveel kans om zwanger te raken. Tussen je 38ste en je 40ste nog maar een vierde. Hoe ouder je wordt, hoe langer je dus moet wachten voor je zwanger wordt, met het risico dat het niet meer lukt …

Omdat de man voortdurend zaadcellen aanmaakt, speelt de leeftijd bij hem een minder belangrijke rol. Toch zien we ook bij mannen dat er vanaf 40 tot 45 jaar beduidend minder zaad geproduceerd wordt en dat het bovendien minder beweeglijk is.

Bron: www.testjevruchtbaarheid.be

LEES OOK:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

 

 

Partner Content