Vreemde dromen tijdens je zwangerschap
Als je zwanger bent, zijn dromen vaak intenser en komen ze vaker voor. Maar hoe komt dat? En kun je er iets aan doen?
Wat is droomslaap?
Hoe zitten dromen in elkaar? Alles heeft te maken met de verschillende fases tijdens onze slaap. Als je in slaap valt, kom je eerst in een lichte slaap terecht. In deze fase word je nog makkelijk wakker.
Daarna volgt de diepe slaap die je lichaam nodig heeft om fysiek uit te rusten. In de REM-slaap, ook wel droomslaap genoemd, verwerken we gegevens. Ons lichaam is in rust, maar ons brein werkt gewoon door.
Zwangere vrouwen slapen doorgaans minder goed en worden vaker wakker. Gebeurt dat in de droomslaap? Dan herinner je je meer en lijkt je droom echter.
Vreemde dromen tijdens je zwangerschap: oorzaken
Maar hoe komt het nu dat het lijkt alsof we meer en heviger dromen als we zwanger zijn? Er zijn verschillende oorzaken voor deze vreemde dromen, maar gelukkig zijn ze allemaal onschuldig:
- De hormonen. Ja, daar zijn ze weer. De veranderende hormonen hebben ook invloed op je slaappatroon. Want je moet meer emoties verwerken tijdens je slaap.
- Moet je vaak naar het toilet ‘s nachts of houden de schopjes van je baby je uit je slaap? Doordat je vaker wakker wordt, is de kans groter dat dit net gebeurt als je aan het dromen bent.
- Er spookt veel door je hoofd overdag. Je denkt de hele tijd aan de baby en aan alle to do’s die er nog op je lijstje staan. Maak je je zorgen of ben je benieuwd? Het zijn alleszins spannende tijden die ervoor zorgen dat je veel te verwerken hebt ‘s nachts.
Kun je er iets aan doen?
- Minder drinken vlak voor je gaat slapen. Daardoor zul je minder snel wakker worden om te gaan plassen.
- Blijven bewegen. Ook krampen kunnen ervoor zorgen dat je ‘s nachts wakker wordt. Voldoende (aangepaste) beweging zorgt voor een goede bloedsomloop en een betere nachtrust.
- Ontspannen! Het lijkt makkelijker gezegd dan gedaan, want je bent natuurlijk heel erg bezig met je zwangerschap. Misschien kunnen yoga of ontspanningsoefeningen je helpen om tot rust te komen?
- Ga voor korte dutjes overdag. Zo voorkom je dat je in je droom- of REM-slaap terechtkomt, vreemde dromen hebt en nog vermoeider wakker wordt.
Welke zijn de meest voorkomende vreemde dromen tijdens je zwangerschap?
- Dromen over je bevalling. Dat klinkt erg normaal, zeker als je voor de eerste keer zwanger bent. De mogelijke scenario’s spoken door je hoofd en dat is iets wat je ‘s nachts ook moet verwerken.
- Dromen met water. Zwangere vrouwen dromen regelmatig dat ze omringd zijn door water. Dat kan de zee zijn, maar ook gewoon je bad. De meest waarschijnlijke oorzaak? Het vruchtwater in je baarmoeder.
- Je verliest je partner. Dat komt omdat je – onbewust – voelt dat je je partner nu het hardst nodig hebt.
- Babynamen. Ze komen allemaal aan bod tijdens je dromen! Misschien was je je lijstje nog even aan het overlopen voor je in slaap viel?
- Dromen over seks. Ook dat is het gevolg van de hormonen. Die kunnen zorgen voor realistische erotische dromen.
- Nachtmerries. Die zijn natuurlijk het vervelendst. Ook dat is het gevolg van hormonale veranderingen, maar vooral ook door stress en spanningen. Gelukkig zijn nachtmerries geen voorbode van wat je te wachten staat. Weet je vanwaar de dromen komen? Dan is het een goed idee om hierover te praten.
Bronnen: 24baby.nl, zwangerenportaal.nl
Zéker ook lezen:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!