Sofie zet zich na het verlies van haar eigen kindje in voor premature baby’tjes
Mama Sofie D’Hondt weet als geen ander wat voor een emotionele rollercoaster een prematuur kindje met zich meebrengt. Na een zware, intense ziekenhuisperiode van 7 maanden moest haar gezin uiteindelijk de vrolijke, moedige Noor afgeven. “Ondanks de fantastische zorg heb ik ondervonden hoe kil een ‘ziekenhuisleven’ kan.” Daar wil Sofie met vzw Kleine Held verandering in brengen.
Een zwangerschap met ups en downs
“Zwanger worden van Elise, ons oudste kindje, was niet eenvoudig. Na een hormonenbehandeling, verschillende inseminaties, miskramen en een buitenbaarmoederlijke zwangerschap raakten we dolgelukkig eindelijk in verwachting. Elise kwam in 2013 kerngezond ter wereld. Na haar geboorte lieten we de vraag over een nieuw fertiliteitstraject even los. We besloten de natuur zijn gang te laten gaan. Of en wanneer er een tweede kindje kwam, dat zagen we dan wel.
Vier maanden later kon ons geluk niet op: we verwachtten een eeneiige tweeling!
We verloren opnieuw een kindje, maar waren ook heel dankbaar dat Noor het goed deed
Amper twee weken later mochten we opnieuw langs voor een controle-echo en kregen we slecht nieuws. Één hartje was gestopt met kloppen. We bleven verweesd achter, met een heel dubbel gevoel. We verloren opnieuw een kindje, maar waren ook heel dankbaar dat ons andere meisje, Noor, het goed deed. Of dat dachten we toch…
Klompvoetjes, verder alles goed
Bij de twintigwekenecho stelde de gynaecoloog vast dat ons meisje twee klompvoetjes had. De schrik sloeg ons om het hart. Zouden we dit kleine wondertje ook moeten afgeven? Waren er nog zware afwijkingen te zien? Volgens de gynaecoloog hoefde dit geen ‘groot drama’ te zijn. Klompvoetjes zijn perfect behandelbaar. Een uitgebreide echo bij een gespecialiseerde gynaecoloog was wel nodig.
Dus werden we doorgestuurd naar een universitair centrum. Nooit eerder had ik zo veel zenuwen en de minuten in de wachtzaal leken uren. Wat stond ons te wachten? We kregen gelukkig goed nieuws. De arts zag op de echo geen andere problemen. Ons meisje was verder kerngezond. Oef!
Moeilijkheden vanaf 26 weken
Vanaf 26 weken ging het moeizamer. Ik had de indruk dat ik vruchtwater verloor en had ook weeën. Dat was niet goed, wist ik. Met spoed werd ik overgebracht naar AZ Sint-Jan in Brugge. Gelukkig waren mijn vliezen nog niet gebroken, er zaten alleen scheurtjes in de vruchtzak. Ik kreeg weeënremmers via een infuus en een spuitje voor longrijping.
Na 32 weken en 2 dagen ging het opnieuw mis. Verschillende monitors hadden aangetoond dat onze meid haar hartslag te laag was. ’s Ochtends ging hij zelfs volledig in het rood.
Ik praatte de hele tijd op mezelf in. Dit komt goed, dit moet goedkomen, was mijn mantra.
Ik werd naar het OK gebracht voor een spoedkeizersnede, zonder dat ik mijn man kon bereiken. Alles ging opeens zo snel en de hele tijd praatte ik op mezelf in, om rustig te blijven. Dit komt goed, dit moet goedkomen, was mijn mantra. Toen hij alle gemiste oproepen zag, is hij meteen naar het ziekenhuis gekomen, maar de deuren van het operatiekwartier waren al gesloten.
Noor: onze moedige kleine held
Op 18 juni 2014 werd Noor, onze kleine held, geboren. Vrijwel meteen werd de diagnose syndroom van Pierre Robin gesteld. Kindjes met deze zeldzame ziekte worden geboren met een spleetje in het verhemelte. Noors kinnetje lag een beetje achterover, typisch bij de aandoening, waardoor haar tong naar achter kon vallen en haar luchtpijp blokkeren. Artsen drukten ons op het hart dat Noor dit door aan te sterken zou overwinnen. Geen enkel moment hebben wij of het medisch team eraan getwijfeld: Noor zou mee met ons naar huis gaan.
Wat volgde, was een intense periode in het ziekenhuis. Tijdens de weken waarin ze geen ondersteuning nodig had om te ademen, knuffelden we haar uitgebreid, deden we eindelijk haar eerste kleertjes aan, genoten we ongelooflijk van haar badje. Het medisch team betrok ons bij alles. Ik ben zo dankbaar dat ik foto’s heb van haar en Elise, allebei vrolijk lachend, bij ons op de schoot. Die dolgelukkige gezinsmomenten hóren erbij, maar waren voor ons nooit vanzelfsprekend.
De moeilijkste beslissing
Helaas liep het niet zoals iedereen gedacht had. Noor sterkte niet verder aan. De goede momenten werden steeds vaker afgewisseld met diepe dalen waarbij de dokters haar terughaalden uit ‘niemandsland’.
Na een bijkomend onderzoek bleek dat Noor aan een andere ziekte leed: het Möbiussyndroom. Dat komt voor bij baby’tjes uit een eeneiige tweeling van wie het broertje of zusje overleed in de buik. Noors zusje overleed na 8 weken zwangerschap. Dan worden de hersenstam en het centraal zenuwstelsel gevormd en bij Noor ging het toen mis.
Op de duur kon ze niet meer zelfstandig ademen. En wanneer de verdoving verminderd werd, zagen we haar krampachtig spartelen en pijn lijden, tot zweetdruppels op haar kleine voorhoofdje toe.
Op 13 januari 2015 deden we het moeilijkste, maar ook meest liefdevolle dat we ooit konden doen. De beademing werd stopgezet en onze dappere, kleine held kreeg de rust waar ze naar verlangde en die ze zo hard verdiende.
Vrolijke, warme kleertjes in bange tijden
Een maand na haar overlijden schoot ik weer in gang. Ik naaide kleertjes voor premature en voldragen baby’tjes en kinderen t.e.m. 12 jaar. Ik koos vrolijke, ecologische stofjes en creëerde voor anderen de warmte en het thuisgevoel dat bij ons in het ziekenhuis in een couveuse vol buisjes en kabeltjes ontbrak.
Mijn creaties verkochten als zoete broodjes, vooral de kleertjes voor premature baby’s bleken een gat in de markt. Maar voor mij klopte dat niet. Ik wilde hier niet zelf meer mee verdienen. Ik wilde zoveel mogelijk jonge gezinnen bieden wat wij zo hard hadden gemist bij Noor. Al snel groeide het idee voor vzw Kleine Held.
Vzw Kleine Held
Gezinnen met een prematuur kindje kunnen bij ons een basispakket krijgen. Daarin zitten een body en mutsje, een couveusedekentje en wikkeldekentje, een mini-vlaggenlijn en een geurdoekje om bij je baby’tje achter te laten. Een team van 200 vrijwillige naaisters maakt alles met de hand. Omdat het huidje van premature kindjes erg kwetsbaar is, kiezen we ook voor ecologische stofjes.
Als ouder kom je te weten wat je grote spruiten bezighoudt. Voor hen is deze periode ook heel zwaar.
Aan grote broertjes en zusjes geven we een zorgenvriendje. Dat is een vrolijke knuffel met een ritsje als mond. Kindjes kunnen hun zorgen opschrijven en die in het zorgenvriendje stoppen, die de zorgen dan opeet. Als ouder kom je zo te weten wat jouw grote spruit(en) bezighoudt in deze periode, die ook voor hen heel zwaar is.
Daarnaast bieden we ook een gratis fotoshoot met professionele fotograaf aan in het ziekenhuis, die zorgt voor mooie tastbare herinneringen aan die intense periode.
Op www.kleineheld.be brengen we getuigenissen van vroeggeboortes, omdat we ook willen sensibiliseren. Bij een vroeggeboorte komt zo veel kijken, ook wanneer je uit het ziekenhuis bent, en we willen daar bewustzijn rond creëren en ouders laten voelen: je bent niet alleen.”
Coronacrisis voor de vzw
In 2021 verzorgde Kleine held 915 startpakketten en 189 fotoshoots, maar door de coronacrisis heeft de vzw, intussen actief in heel Vlaanderen en Brussel, het moeilijk. Sofie: “We kunnen al twee jaar geen evenementen meer organiseren. Als we niet snel nieuwe inkomsten vinden, valt Kleine held stil. Dat zou verschrikkelijk zijn voor alle gezinnen die we in de steek laten, maar ook voor mezelf. Ik haalde hier zo veel energie uit. Na wat Noor overkwam, kan ik op geen enkele andere manier zinvoller bezig zijn.”
Sterrenkindje Noor bij mama Sofie
Baby Viggo – foto door Erika Van Haperen
Baby Loïc – foto door Praal Fotografie – Sylvie Hermans
Liv en Mone – foto door Nathalie David Photography
Baby Kamiel – foto door Tineke De Vos Fotografie
Baby Bo – foto door Nathalie David Photography
Wat kun jij doen?
- Als particulier kun je een gift doen via https://kleineheld.be/steun-ons/ Met een donatie van € 25 kunnen we een gezin blij maken met een fotoshoot. Met een donatie van € 50 kunnen we een startpakket schenken. Je kunt ook een van onze steunartikelen (herinneringsboekjes, bladwijzers met een lichtje, mijlpaalkaartjes voor premature kindjes…) kopen via de Facebook-pagina van Kleine held.
- Jouw jeugdbeweging, sportclub of andere vereniging kan evenementen of een verkoopactie organiseren voor Kleine held. Organiseer je wat? Laat het ons weten en we maken lawaai op sociale media.
- Momenteel loopt alle verkoop van steunartikelen via Facebook. Dat maakt het arbeidsintensief ,maar een webshop laten maken is niet goedkoop. Zie jij het zitten om ons daarmee te helpen? Laat van je horen via https://kleineheld.be/contact/
- Als bedrijf kun je partner en vaste sponsor worden van Kleine Held. Past de boodschap van Kleine Held bij het DNA van jouw bedrijf? Word dan superheld. De logo’s van onze structurele sponsors komen op de website, sociale media en alle merchandising van Kleine Held: flyers, affiches, folders en t-shirts van vrijwilligers.
LEES OOK DEZE VERHALEN:
- Mijn verhaal: Olivia werd voor de eerste keer mama in Vietnam
- Mijn verhaal: Siens dochter vocht twee jaar tegen leukemie
- Mijn verhaal: Raisa beviel totaal onverwacht van een zoontje met het Syndroom van Down
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!