Wat is een lotusbevalling?

Door -
© iStock
Na de geboorte is het de gewoonte om de navelstreng, die de baby verbindt met de placenta, af te knippen. Maar veel ouders kiezen er tegenwoordig voor om dat niet te doen en te wachten tot de navelstreng er vanzelf afvalt. Dat wordt een lotusbevalling genoemd.

Navelstreng afknippen

Negen maanden lang is de navelstreng de verbinding tussen je baby en de placenta. Zo krijgt je baby’tje alle nodige voedingsstoffen en zuurstof om flink te kunnen groeien. Bij ons is het de gewoonte om enkele minuten na de geboorte de navelstreng af te binden en af te knippen. Daarna blijft er een klein navelstompje over dat de nodige verzorging vraagt en er na een tijdje vanzelf afvalt.

Lotusbevalling: het kan ook anders

Maar het kan dus ook anders. Veel ouders, zowel in ons land als daarbuiten, kiezen tegenwoordig voor een lotusbevalling (of lotusgeboorte) waarbij de navelstreng niet wordt doorgeknipt en de baby dus verbonden blijft met de placenta. 

(Lees verder onder de foto)

Wat zijn de voor- en nadelen van een lotusbevalling?

Voordelen:

  • De baby krijgt kort na de geboorte nog alle voedingsstoffen en bloed uit de placenta, tot die is uitgeklopt.
  • Het zou minder traumatisch zijn voor de baby.
  • De navelstreng valt vaak sneller af dan wanneer hij wordt doorgeknipt en het stompje er nog een hele tijd aan blijft hangen.
  • Lotusbaby’s zouden over het algemeen minder ziek zijn.

Nadelen:

  • Kans op infecties omdat de placenta na de bevalling ‘dood weefsel’ is en dus niet steriel is.
  • Als de bloedvaten in de navelstreng niet goed sluiten, kan er bloedverlies ontstaan.
  • Het is moeilijker om je baby aan te kleden en op te pakken.
  • Aangezien de placenta dood weefsel is, kan het gaan stinken. (Om stank te voorkomen wordt de placenta vaak bestrooid met zout, kruiden of bloemen. Soms wordt hij ook verpakt in katoenen stof.)

Halve lotusgeboorte

Als het je toch niets lijkt om te wachten tot de placenta er vanzelf afvalt, kun je ook kiezen voor een halve lotusgeboorte. In dat geval wacht je tot de placenta volledig is uitgeklopt en daarna wordt de navelstreng afgeknipt. De placenta is uitgeklopt zodra je de hartslag van de baby niet meer voelt in de navelstreng.

Lees ook:

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here