Toxoplasmose en zwangerschap: dit moet je weten
Aan het begin van je zwangerschap doet je huisarts een bloedonderzoek. Daaruit moet onder meer blijken of je antistoffen hebt voor toxoplasmose. Wat is het precies en wat moet je doen om een besmetting te vermijden? Lees even mee.
Wat is toxoplasmose?
Toxoplasmose, ook bekend als de ‘kattenziekte’, is een infectie veroorzaakt door de Toxoplasma gondii-parasiet. De parasiet gebruikt de kat als gastheer en bevindt zich voornamelijk bevindt in ontlasting van katten.
De mens kan besmet raken door contact met uitwerpselen van katten (bv. via de kattenbak), door het eten van ongewassen groenten en fruit en onvoldoende gekookt of gebakken vlees en door het drinken van besmet water.
Het risico van toxoplasmose voor je baby
Voor een gezond persoon heeft toxoplasmose helemaal geen risico. Het is enkel gevaarlijk voor mensen met een verminderd afweersysteem en als je zwanger bent.
Bij congenitale toxoplasmose, wanneer de infectie wordt overgedragen van mama op het ongeboren kind, is er namelijk een kans op verschillende complicaties: aantasting van het centraal zenuwstelsel en de ogen met blindheid en/of een mentale achterstand tot gevolg.
Het risico om toxoplasmose door te geven aan je baby als je zelf besmet raakt, stijgt doorheen de zwangerschap. Bij een besmetting in het eerste trimester is de kans tien percent, in het derde trimester is dat al zeventig percent.
Loop je toxoplasmose op tijdens je zwangerschap, dan verwijst je arts je door voor verder onderzoek.
Eenvoudige voorzorgsmaatregelen
Maar maak je geen zorgen. Als je een aantal eenvoudige voorzorgsmaatregelen neemt tijdens je zwangerschap, is de kans op een besmetting heel klein:
- Leeg de kattenbak niet meer zelf (als je het toch doet, draag je handschoenen en was je nadien grondig je handen).
- Werk niet in de tuin zonder handschoenen (of helemaal niet meer), want katten doen ook hun behoefte in de tuin.
- Was en schil alle groenten zorgvuldig.
- Eet geen rauw of slecht doorbakken vlees.
- Was je snijplanken, kookgerei en handen en nagels supergrondig na contact met rauw vlees.
- Eet nooit rauwe groenten als je niet zeker bent dat ze voldoende gewassen werden. Kies daarom bij maaltijden die je niet zelf bereid hebt voor gekookte groenten, want die vormen geen probleem.
- Zorg voor een goede hygiëne tijdens het koken en was regelmatig je handen.
Laat je testen op toxoplasmose
Mensen die katten in huis hebben, kunnen net als hun huisdier de ziekte al hebben gehad voor ze zwanger raakten. Zowel kat als mens voelen zich meestal niet ziek wanneer ze besmet zijn met de parasiet.
Je kunt door een eenvoudig bloedonderzoek laten testen of je al besmet bent geweest met de kattenziekte. Dat gebeurt trouwens altijd bij het eerste doktersbezoek tijdens je zwangerschap.
Zwangere moeders die ooit toxoplasmose hadden, hebben hiervoor een antistof ontwikkeld. Zij moeten zich daarom minder zorgen maken.
Bronnen: Kind en Gezin, Gezondheid en Wetenschap.
Lees ook:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!