
Meteen zwanger worden na een miskraam: een goed idee?
Een miskraam: ongeveer een kwart van de vrouwen krijgt hier ooit mee te maken. In principe kun je na een miskraam meteen weer zwanger worden. Maar is dat wel zo’n goed idee: ga je meteen terug aan de slag of wacht je beter een paar maanden?
Na een miskraam herstelt je lichaam zich heel snel
Hoe snel je cyclus weer op gang komt na een miskraam, wisselt per persoon. Sommige vrouwen zijn vier weken later alweer ongesteld, maar het kan ook dat je lichaam wat tijd nodig heeft en dat het tot ongeveer acht weken duurt. De eerste menstruatie na een miskraam is doorgaans veel heftiger dan normaal. Lichamelijk gezien kun je dan meteen weer zwanger worden.
Hoe snel weer zwanger?
Uit een Amerikaanse studie in opdracht van Obstetrics & Gynecology blijkt dat je na een miskraam meer kans hebt op een succesvolle zwangerschap als je binnen de drie maanden weer zwanger bent.
Meer dan 1.000 vrouwen werden door Amerikaanse onderzoekers gevolgd nadat ze een miskraam hadden gehad in de eerste twintig weken van hun zwangerschap. De onderzoekers volgden de vrouwen nauwgezet op tijdens hun volgende menstruele cyclussen. Vrouwen die binnen de zes maanden weer zwanger werden, werden tijdens hun volledige zwangerschap opgevolgd. Wat bleek? Maar liefst 70% van de vrouwen die binnen de drie maanden na hun miskraam opnieuw zwanger raakten, hadden een succesvollere nieuwe zwangerschap dan de vrouwen die langer dan drie maanden wachtten.
Verdriet verwerken
Toch wijzen de onderzoekers erop dat je als koppel er psychologisch klaar voor moet zijn én dat er geen complicaties geweest mogen zijn om binnen de drie maanden na een miskraam weer zwanger te worden. Uit eerder onderzoek was wel al gebleken dat snel opnieuw zwanger worden het verdriet van een miskraam helpt te verwerken. Belangrijk is dat je doet wat goed voelt. Iedereen verwerkt een miskraam op zijn eigen manier.
Verhoogde kans op nog een miskraam?
Na een miskraam kun je behoorlijk angstig worden voor een nieuwe zwangerschap. Na een eerste miskraam is de kans op een nieuwe miskraam niét verhoogd. Je loopt dus evenveel – of even weinig risico – als bij je eerste zwangerschap. Ongeveer 90 tot 95% van de vrouwen krijgt de volgende zwangerschap geen miskraam.
Onze tips
- Probeer zo veel mogelijk afleiding te zoeken en niet te veel aandacht te besteden aan die angst.
- Zoeken op internet, vragen stellen op een forum of continu naar het toilet gaan om te controleren op bloedverlies, zorgt voor onrust en helpt niet om die angst los te laten.
- Praat met je huisarts of gynaecoloog. Zij kunnen je geruststellen en je door die moeilijke weken of maanden heen loodsen.
Bron: Oudersvannu.nl
Lees ook:
- Als het misgaat: oorzaken en verwerking van een miskraam
- Kim Van Oncen openhartig over sterrenkindje
- Zo raak je mekaar niet kwijt na een miskraam
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!