Zwangerschap: 5x redenen waarom het emotioneel ingrijpend is

Door -
zwangerschap emotioneel ingrijpend
©GettyImages
Een zwangerschap is uiteraard een mooie én onvergetelijke periode, maar het kan ook emotioneel ingrijpend zijn. Al willen niet alle mama's in spe toegeven dat die roze wolk soms wat grijs kleurt.

Daarom is een zwangerschap (soms) emotioneel ingrijpend

De buitenwereld verwacht dat een zwangerschap vooral draait om genieten, maar dat strookt niet altijd met wat er in je omgaat:

Die eerste bange weken

Heel wat moeders zullen dit beamen: de eerste twaalf weken zijn een erg onzekere tijd, aangezien de kans op een miskraam dan het grootst is. Je voelt je dan wel ontzettend gelukkig dat er een klein mirakel in jouw buik groeit, maar je durft het nog niet van de daken te schreeuwen uit angst dat het fout loopt.

Je gezondheid en die van jouw toekomstig kind

Via echo’s en testen — de NIPT bijvoorbeeld — worden jij en de toekomstige zoon of dochter nauwlettend in de gaten gehouden. Wat goed is uiteraard, maar het is toch altijd spannend wachten op de resultaten.

Kwaaltjes die zwaar doorwegen

De ene doorstaat een zwangerschap alsof het niets is, terwijl de andere bijna al haar tijd doorbrengt boven de wc-pot of in bed. Het kan zelfs zo zwaar zijn dat het ook mentaal wat complexer wordt.

Onzekerheid

Net als tijdens de puberteit is het dan soms moeilijk om te snappen wat er met je gebeurt en waarom. Het is dan ook logisch dat je tijdens zo’n periode onbewust veel dromen en angsten ervaart.

Je afhankelijk voelen

Zware spullen oprapen, je veters knopen of nagels lakken wordt plots soms een heus karwei. En als het fysiek even niet meezit, ben je genoodzaakt om hulp te vragen aan je partner of mensen rondom jou. Best vervelend voor dames die niet graag afhankelijk zijn van anderen.

Ook voor vrouwen met een bolle buik:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here