Hypnobirthing: wat is het precies?

Door -
hypnobirthing
© Getty Images
Hypnobirthing is niet enkel populair in Hollywood. Ook in België is de geboortetechniek aan een opmars bezig. Wat is het precies en wat zijn de voor- en nadelen? Wij zochten het uit.

Meghan Markle als voorbeeld

Tijdens de zwangerschap besloten Meghan en Harry er resoluut voor om beroep te doen op een doula, en ook hypnobirthing was een belangrijk onderdeel van hun geboorteplan.

Daarmee zijn ze niet alleen: ook andere sterren als Angelina Jolie, Jessica Alba en Doutzen Kroes zijn fan.

Wat houdt hypnobirthing in?

Hypnobirthing is een manier van bevallen die zowel jou als je baby zo ontspannen mogelijk door de bevalling loodst. De methode werd eind jaren 80 ontwikkeld door de Amerikaanse hypnotherapeut Marie Mongan en vertrekt vanuit zelfhypnose.

Bij ‘hypnose’ mag je in dit geval niet denken aan een diepe hypnose waarbij je niet meer beseft wat er om je heen gebeurt. Het is eerder de bedoeling dat je in een diepgaande staat van ontspanning komt.

Hypnobirthing vertrekt vanuit twee verschillende pijlers:

  • Ten eerste werkt het met verschillende ademhalingstechnieken,
  • ten tweede leer je niet tégen (de pijn en) je lichaam te reageren, maar er net mee samen te werken.

Daarnaast krijgt je partner ook een actieve rol bij de bevalling én de voorbereiding. Hij/zij leert hoe hij/zij je het beste steunt tijdens de geboorte van jullie kindje.

Waar en hoe leer je het?

Vergis je niet: hypnobirthing doe je niet eventjes zomaar. Er gaan wel degelijk lessen aan vooraf en het is erg belangrijk dat je thuis ook regelmatig oefent.

Je kunt je laten leiden door een handboek, maar veel vrouwen voelen zich er prettiger bij om een gespecialiseerde hypnobirthingcursus te volgen. Op deze website vind je een hypnobirthingdocent in jouw buurt.

Tijdens zo’n cursus leer je alles over hoe een bevalling verloopt en hoe je je kunt ontspannen net voor en tijdens de arbeid. Bovendien ontdek je hoe je druk en pijn opvangt met speciale ademhalingstechnieken en welke houdingen je kunt aannemen om je baby efficiënt op de wereld te zetten.

Wat zijn de voordelen?

  • Mama’s die bevallen zijn op de hypnobirthing-manier vertellen vaak dat ze de bevalling heel bewust ervaren hebben.
  • Je partner voelt zich vaak minder ‘machteloos’ dan tijdens een traditionele bevalling.
  • Je bent zelf rustiger, waardoor je pasgeboren baby vaak ook kalmer is.

Wat zijn de nadelen?

  • Voor een hypnobirthing-begeleiding betaal je natuurlijk geld, en momenteel betaalt je ziekteverzekering er niets van terug.
  • Je moet er echt actief mee bezig zijn gedurende heel je zwangerschap.

Meer over bevallen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here