Zwangerschapsdiabetes: wat is het en wat doe je eraan?

Door -
zwangerschapsdiabetes
©GettyImages
Door een meer frequente screening wordt tegenwoordig vaker zwangerschapsdiabetes vastgesteld. Een op de tien vrouwen ontwikkelt het tijdens haar zwangerschap. Maar wat is het nu precies, en is het echt gevaarlijk voor jou of je baby?

Wat is diabetes?

Ons lichaam gebruikt suiker of glucose als brandstof. Suiker moet in alle cellen van ons lichaam binnendringen om daar als energie gebruikt te kunnen worden. Insuline maakt dat mogelijk. Het is een hormoon dat normaal gezien in voldoende mate wordt aangemaakt door de pancreas of de alvleesklier, een klier in de buikholte.

Als je diabetes hebt, maakt je lichaam geen of onvoldoende insuline aan of kan je lichaam de gemaakte insuline onvoldoende gebruiken. Daardoor kan de suiker niet genoeg binnendringen in je lichaamscellen en kan het dus ook niet gebruikt worden als energiebron. Het gevolg? Je voelt je moe en lusteloos.

Wat is zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes of diabetes gravidarum is een vorm van diabetes die ontstaat tijdens de zwangerschap, meer bepaald na de twintigste week, onder invloed van zwangerschapshormonen die geproduceerd worden door de placenta.

Zwangerschapsdiabetes verdwijnt meestal vanzelf na de bevalling maar je hebt wel dubbel zoveel kans om binnen de tien jaar na je bevalling diabetes te ontwikkelen.

Verhoogd risico

Je hebt een verhoogd risico op zwangerschapsdiabetes als:

  • er diabetes in je familie voorkomt;
  • de kinderen die je voor deze zwangerschap kreeg een hoog geboortegewicht hadden (meer dan 4 kg);
  • er bij een vorige zwangerschap ook al zwangerschapsdiabetes is vastgesteld;
  • je overgewicht hebt met een BMI van ≥ 25;
  • je afkomstig bent uit bijvoorbeeld Afrika, Azië, het Midden-Oosten of Latijns-Amerika.

Is het gevaarlijk?

Wanneer een test uitwijst dat je zwangerschapsdiabetes hebt, is een goede opvolging cruciaal. Je baby heeft daardoor minder kans op een (te) zwaar geboortegewicht en een te laag bloedglucosegehalte na de geboorte.
Als mama loop je dankzij een goede opvolging minder kans op een keizersnede door een te zware baby. Bovendien helpt het je om type 2 diabetes op latere leeftijd te voorkomen en vermindert het de kans op zwangerschapsvergiftiging.

De behandeling

De behandeling van zwangerschapsdiabetes wordt bepaald op basis van de bloedglucosewaarden. De belangrijkste behandeling bestaat uit de aanpassing van je voeding en lichaamsbeweging. Enkel wanneer dat niet voldoende blijkt te zijn, wordt er overgegaan tot het toedienen van insuline.

Bron: brochure zwangerschapsdiabetes UZ Leuven

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!