Zwangerschapsmasker: wat is het en hoe kun je het voorkomen?

Door -
© iStock
Sommige vrouwen krijgen tijdens het tweede of derde trimester van hun zwangerschap te maken met pigmentvlekken in het gezicht of nek. Dat wordt een zwangerschapsmasker genoemd. Hoe ontstaat dat, kun je dit voorkomen en- nog belangrijker - gaat het ook weer weg?

Een zwangerschapsmasker (officieel ‘melasma’ genoemd) is een pigmentstoornis waarbij er donkere vlekken ontstaan in het gezicht. De vlekken ontstaan meestal op het voorhoofd, de bovenlip, neus en wangen of op andere lichaamsdelen die worden blootgesteld aan de zon, zoals de onderarmen.

Een groot deel van de zwangere vrouwen krijgt ermee te maken en het komt vaak voor bij vrouwen met een vrij donkere huidskleur. Een zwangerschapsmasker is niet besmettelijk of schadelijk en ontstaat meestal in het tweede of derde trimester van de zwangerschap.

Hoe ontstaat een zwangerschapsmasker?

De oorzaak van een zwangerschapsmasker ligt bij de zwangerschapshormonen progesteron en oestrogeen. Deze hormonen stimuleren namelijk de aanmaak van het pigment ‘melanine’. Ze kunnen er ook voor zorgen dat bestaande pigmentvlekken tijdens je zwangerschap groter of donkerder worden.

Daarnaast kan erfelijkheid ook een oorzaak zijn. Als je moeder een zwangerschapsmasker heeft gehad, is de kans groot dat jij het ook kunt krijgen. Andere factoren zoals blootstelling aan UV-straling, leeftijd en bepaalde medicijnen tegen epilepsie kunnen ook een rol spelen.

Kun je een zwangerschapsmasker voorkomen?

De beste manier om een zwangerschapsmasker te voorkomen is de zon vermijden. Tijdens de lente of zomer heb je een grotere kans op een zwangerschapsmasker omdat er dan veel zon schijnt, maar ook in de herfst of winter kan het zonnetje pigmentvlekken veroorzaken.

In de zomer is het natuurlijk moeilijker om de zon te vermijden. Smeer je gezicht en hals in dat geval iedere dag regelmatig in met zonnecrème factor 30 of 50. Probeer buiten ook in de schaduw te gaan zitten, onder een parasol bijvoorbeeld.

Gaat het ook weer weg?

Bij de meeste vrouwen verdwijnen de pigmentvlekken vanzelf binnen enkele maanden na de zwangerschap, maar bij sommigen is een zwangerschapsmasker permanent of blijven de vlekken licht zichtbaar. Er bestaan speciale pigmentcrèmes of huidpeelings die de vlekken kunnen doen verdwijnen of verminderen. Als je zo’n behandeling hebt gehad, is het belangrijk om je gezicht nog steeds goed te beschermen omdat de vlekken kunnen terugkomen.

Het is niet aangeraden om een zwangerschapsmasker al te behandelen tijdens je zwangerschap, omdat veel van de producten schadelijk kunnen zijn voor de ongeboren baby. Tot na de zwangerschap kun je de pigmentvlekken eventueel camoufleren met make-up.

Bij vragen kun je steeds contact opnemen met een dermatoloog.

EEN BOLLE BUIK IN DE ZOMER:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here