Zwangerschapsmisselijkheid: wetenschappers ontdekken de oorzaak van dit vervelend kwaaltje
Wetenschappers zijn een belangrijke oorzaak van zwangerschapsmisselijkheid op het spoor. Een bepaald hormoon blijkt een cruciale rol te spelen in dit fenomeen. Onderzoekers streven ernaar deze ontdekkingen te benutten om de ernst van misselijkheid tijdens de zwangerschap te verminderen of zelfs te voorkomen.
Ochtendmisselijkheid
Ongeveer 80 procent van de zwangere vrouwen heeft last van misselijkheid en braken. Twee procent van hen maakt een extreme vorm van zwangerschapsmisselijkheid door, ook wel bekend als hyperemesis gravidarum. In dergelijke gevallen is het braken en de misselijkheid zo ernstig dat er uitdroging optreedt, wat een ziekenhuisopname noodzakelijk maakt.
Tot op heden was het niet volledig duidelijk wat de oorzaak was van zwangerschapsmisselijkheid. Wetenschappers hadden wel een vermoeden dat het hormoon GDF15 een rol speelde. Recente internationale onderzoeksresultaten werpen nu meer licht op de precieze functie van dit hormoon en komen zo meer te weten over de oorzaak van ernstige misselijkheid.
GDF15
Volgens de onderzoekers voorspelt een lage eigen aanmaak meer misselijkheid tijdens de zwangerschap, schrijven ze in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. De studie van onder meer de universiteit van Cambridge wijst uit dat dit te maken heeft met de tolerantie van de mama voor het hormoon. Die is afhankelijk van eerdere blootstelling aan GDF15 die geproduceerd werd in de eigen organen. Zo ontdekten wetenschappers dat vrouwen met een zeldzame bloedaandoening die van nature veel GDF15 in hun bloed hebben, amper last hebben van overgeven of misselijkheid.
Zwangerschapsmisselijkheid voorkomen?
Na het uitvoeren van tests bij muizen ontdekten de wetenschappers dat toekomstige moeders, wanneer ze vóór de zwangerschap worden blootgesteld aan lage niveaus van GDF15, grotendeels beschermd zijn tegen extreme zwangerschapsmisselijkheid.
In de volgende fase is het de bedoeling om vrouwen met een voorgeschiedenis van hyperemesis gravidarum voor een volgende zwangerschap bloot te stellen aan GDF15. Dit om te onderzoeken of ze op deze manier misselijkheid en braken kunnen verminderen of zelfs voorkomen.
Bron: nature.com
Zeker ook lezen:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!