Getty Images

Darmkrampjes: tips om de pijn te verzachten

Darmkrampen of kolieken kunnen fikse huilbuien bij pasgeborenen veroorzaken. De boosdoener? Het spijsverteringsstelsel dat nog niet optimaal functioneert. Wat kun je hieraan doen? We leggen het je graag uit.

Rust tegen darmkrampjes

Tegen darmkrampen bestaat er geen wondermiddel. In sommige gevallen kan de dokter een geneesmiddel voorschrijven, waardoor de gasophoping in het maag-darmkanaal vermindert. Daarnaast bestaan er echter een aantal gouden tips die al veel ouders hebben geholpen om deze uitputtende periode door te komen.

Let wel, geen enkel trucje biedt je een garantie, en als algemene stelregel onthoud je best dat elke manier om rustig met je kind bezig te zijn, ook bevorderlijk is voor het opnieuw rustig worden van je kind.

Venkelthee? Nee

Over venkelthee bestaat verwarring. Maar het is dus geen goed idee. Venkelthee was lange tijd dé tip uit grootmoeders tijd, maar wordt nu afgeraden. Het Nederlands Voedingscentrum raadt aan om je baby geen venkelthee te geven. In venkel en anijs zit namelijk een bepaalde stof (estragol) die giftig is in grote hoeveelheden. De darmpjes van kleine baby’s krijgen vrij snel meer van die stoffen uit venkel en anijs binnen dan goed voor ze is.  Daarom geldt hun advies om baby’s en moeders die borstvoeding geven deze thee niet te laten drinken. 

Als een aapje in een boom

Leg je kind met zijn buik op je knie. Met de ene hand hou je hem stevig vast, terwijl je met de andere hand over zijn rugje streelt of tokkelt. Je kunt ook je baby met zijn buik op je arm leggen, zoals een aapje in een boom. Voordeel van deze houding is dat jij intussen heen en weer door de slaapkamer kunt wandelen en zo je kind wiegt.

darmkrampen baby
Getty Images

Lauwwarm water

Geef je baby een badje. Toegegeven, om een uur of 3 ‘s ochtends is dat wel een opgave. Een beter idee is om net voor bedtijd een badje te geven. Zo maakt het baden deel uit van het avondritueel van je kind. Dankzij het lauwe water ontspant je baby helemaal.

Kersenpitjes

Probeer een rug- of nekkenkussentje met kersenpitjes. Je steekt het kussen een minuutje in de microgolfoven. De kersenpitten geven de warmte daarna nog een vol uur af. We beloven je geen resultaat, maar het kan helpen wanneer je zo’n kussen (wel eerst voelen of het niet té warm is!) tegen het pijnlijke buikje van je kind aandrukt.

Massage

Geef je baby massage. Door zacht te drukken op het buikje van je kind en kleine cirkelbewegingen te maken, kun je even de spanning wegnemen.

Op wandel

Een wandeling in de buidelzak. Verandering van omgeving en frisse lucht kunnen wonderen verrichten. Indien je kind overdag last heeft van darmkrampen, kun je hem meenemen voor een wandeling. Je baby ligt dicht tegen je aan en voelt zo je aanwezigheid terwijl hij gewiegd wordt. ‘s Nachts kun je eventueel met je kind in de buidelzak in huis rondwandelen.

Elk kind is uniek en zal dus anders reageren op de middeltjes die je toepast. Sommige kinderen worden rustig van een autoritje, terwijl anderen dan weer hun pijn meteen vergeten bij het horen van huishoudelijk ‘lawaai’ (stofzuiger, vaatwasser, wasmachine,…) ook wel ‘witte ruis’ genoemd. Ontdek hier een white noise app!

Trucjes uitproberen is dus de boodschap!

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

Partner Content