Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!
Je kinderen samen op een kamer: een goed idee?
Je kinderen samen op een kamer: voor sommige ouders is het een droom, voor anderen lijkt het pure horror. Of je het nu doet uit noodzaak of niet: voor veel gezinnen hoort het er ooit weleens bij. Met deze tips in het achterhoofd lukt het zonder al te grote problemen.
Kinderen samen op een kamer: de voordelen…
- Samen op een kamer slapen schept een band.
- Je kinderen leren dat delen niet meer dan normaal is.
- Grotere kinderen kunnen een rustgevende factor zijn voor kleintjes die nog vaak bang zijn in het donker of schrik hebben om te gaan slapen.
- Je kunt je huis indelen op een manier die beter werkt voor je gezin (misschien maak je van die extra kamer liever een speelkamer en hou je de slaapkamer bewust rustig).
…en de nadelen
- Elk kind heeft zijn eigen slaapritueel, en het vergt wat puzzelwerk om die verschillende rituelen op elkaar te laten aansluiten. Kinderen van verschillende leeftijden hebben een andere slaapbehoefte.
- Heb jij babbelkousjes in huis? Dan zouden ze elkaar weleens wakker kunnen houden.
- Het ene kind kan het andere (of de anderen) ’s ochtends (of ’s nachts) wakker maken.
- Het kan nogal druk worden in een kamer met verschillende kinderen, zowel met meubels als met kledij en speelgoed.
Zo pak je het aan
Wil je je kinderen samen op een kamer laten slapen? Dan hou je best rekening met deze tips:
Leg een baby liefst nog niet in één kamer met broers of zusjes.
Want je baby heeft nog heel veel slaap nodig. Bovendien zou hij of zij je andere kinderen meermaals wakker kunnen maken ’s nachts. En als een van je andere kinderen iets in zijn bedje gooit, kan er een gevaarlijke situatie ontstaan. Opteer voor een aparte kamer of laat je kleintje bij jou op de kamer liggen: co-sleeping en rooming-in hebben heel wat voordelen!
Zorg voor een scheiding in de kamer
Dat kan in de vorm van een kast, een kamerscherm of zelfs twee verschillende kleuren. Slapen de kinderen in een stapelbed? Spreek dan duidelijk af wie waar slaapt. Een gedeelde kinderkamer inrichten vraagt wat denkwerk, maar kan heel mooi zijn.
De voordelen van zo’n verdeling?
- Het zorgt voor zones, zodat elk kind zijn eigen plekje met voldoende privacy heeft.
- Het geeft elk kind de kans om zijn eigen zone ‘in te richten’ in de mate van het mogelijke. Laat hen bijvoorbeeld hun eigen nachtlampje of dekbedovertrek kiezen.
Investeer in een opbergsysteem
Kun je de spullen van je kinderen niet in een andere kamer kwijt? Een goed opbergsysteem is echt zijn geld waard. Want twee (of meer) bedden op een kamer komen al druk over. Dan kun je rondslingerend speelgoed, huiswerk en kledij écht wel missen.
Aanvaard dat je kind op den duur zijn privacy nodig heeft
Er kan een moment komen waarop je kinderen naar een eigen kamer zullen vragen. Die behoefte aan privacy en een eigen plekje start meestal rond de leeftijd van 10 jaar. Is er een kamer vrij? Dan is dat een goed moment om je kind toch zijn stekje te gunnen. Lukt dat niet? Bespreek dan samen hoe je wat meer privacy kunt creëren.
Meer over broers en zusjes:
- Je aandacht verdelen over je baby en kleuter: 4x tips
- Roep jij je kind weleens bij de verkeerde naam? Dit is de reden!
- Zo help je je eerstgeborene wennen aan de nieuwe baby