“Mijn kindje van 2,5 jaar wil niet met andere kindjes spelen. Is dat normaal?”

GettyImages

DEZE MAAND BEANTWOORDT ILSE DE VRAAG VAN MAMA NENA:

“Mijn dochtertje van 2,5 jaar speelt niet samen met andere kindjes. Op school gedraagt ze zich vrij asociaal. 

Wanneer er kindjes uit de familie of kinderen van kennissen over de vloer komen is er eveneens geen interactie. Is dat normaal? Ik dacht dat kinderen dit net wél zouden willen rond de leeftijd van twee jaar.”

EXPERT ILSE: “Wat een herkenbare vraag!”

llse De Block: Heel wat ouders zullen zich in jouw vraag herkennen. Sommige peuters en kleuters gaan snel op zoek naar de nabijheid van leeftijdsgenootjes, terwijl die behoefte bij andere kleintjes net wat minder is. Maar dat sociale gedrag kun je absoluut niet forceren.

Iedere mama of papa wil natuurlijk niets anders dan een fijn sociaal leven voor zijn kind. Dus het is begrijpelijk dat je je zorgen maakt. Maar een peuter moet nu eenmaal nog loskomen van z’n eigen ‘ik’. En eigenlijk worden ze zich pas écht bewust van de gevoelens van de mensen rondom zich rond de leeftijd van drie.”

Hoe gaat het contact met jullie?

llse De Block: Je ziet dat baby’s al van kleins af aan gestimuleerd worden om contact te maken, door er bijvoorbeeld naar te lachen. Zie je een probleem bij de interactie tussen jullie? Maken de juffen en meesters op school, en de papa of grootouders zich hier ook zorgen over? Dan kunnen jullie samen bekijken naar hoe er verder moet gehandeld worden. Maar in de meeste gevallen zal het antwoord ‘nee’ zijn, en zul je merken dat het ‘probleem’ vanzelf weer verdwijnt.”

ZIT JIJ OOK MET EEN OPVOEDVRAAG?

Dan is dit jouw kans. Bezorg ons je vraag hieronder en dan leggen wij ze voor aan onze expert.

Met dank aan:

Ilse De Block van De Opvoedingslijn, een initiatief van vzw De Keerkring – centrum voor opvoedingsondersteuning in Vlaanderen.

Nog meer tips van Ilse:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content