“Mijn dochter van twee eet opeens heel moeilijk. Is dat de peuterpuberteit?”

In het begin lijkt er niets aan de hand, maar opeens vertoont je kind moeilijk eetgedrag. Mama Sofie vraagt zich af of het iets met de peuterpuberteit te maken heeft. Wij legden de vraag voor aan voedingsexperte Karolien.

Mama Sofie: “Mijn dochter is net twee geworden. Voordien kon ik niet klagen over haar eetgedrag, maar opeens doet ze heel moeilijk. Is dat een fase? De peuterpuberteit? Moet ik me zorgen maken of vooral niet te veel aandacht aan besteden?”

Het overkomt heel wat ouders: je prijst je gelukkig dat je kindje bij de start van de vaste voeding van alles wat lijkt te willen eten. Het proeft van nieuwe smaken en maaltijden en lijkt er nog van te genieten ook! En dan plots keert het tij en vertoont je kind moeilijk eetgedrag: je kindje begint de neus op te halen voor wat je voorschotelt, de favoriete maaltijden worden plots weggeduwd of op de grond gegooid en alles wat het voorheen lekker vond lijkt het niet meer te lusten. Heel frustrerend, maar zeker niet abnormaal! Ik leg je uit hoe dit kan komen en hoe je hier het best mee omgaat.

Moeilijk eetgedrag: peuterpuberteit?

Het is heel normaal dat je kind rond de leeftijd van twee jaar moeilijk eetgedrag begint te vertonen. Je baby is nu een volleerde peuter aan het worden, en die overgang gaat vaak gepaard met de zogenaamde peuterpuberteit. Je kindje wil meer autonomie, wil onafhankelijker worden en begint een heel duidelijke eigen wil te ontwikkelen. Allemaal eigenschappen die later van hen een sterke onafhankelijke persoon maken, maar die als ouder van een peuter toch wel even aanpassen zijn! Het is heel normaal dat in deze periode je kind ook ander eetgedrag vertoont. Door voedingsmiddelen te weigeren of bepaalde maaltijden niet meer te willen eten heeft je kindje het gevoel dat het controle heeft en onafhankelijker is. Het is ook een manier van je kind om grenzen te verkennen.

Neofobie

Een andere verklaring voor moeilijk eetgedrag rond de leeftijd van twee jaar is neofobie. Dat is een moeilijk woord om de angst voor of weerstand tegen nieuwe dingen te benoemen. Deze fase kan van de leeftijd van twee tot (hou je vast…) zes jaar duren. Deze angst uit zich zoals het woord al doet vermoeden vooral bij nieuwe voedingsmiddelen die je kindje nog niet at of waar het geen herinneringen meer aan heeft. Dit kan ook gaan om een gekend voedingsmiddel in een andere vorm: sommige kindjes lusten misschien tomatensaus in spaghetti, maar weigeren te proeven van de ovenschotel met tomatensaus.

Om het nog wat pittiger te maken hoeft die angst ook niet alleen te gaan om echt ‘nieuwe’ voedingsmiddelen. De ene dag kan je kindje bijvoorbeeld probleemloos smullen van een kleine gele banaan, terwijl het de volgende dag de grote banaan met een bruin vlekje weigert. Ook dit is neofobie: weerstand bij voedingsmiddelen die er niet altijd hetzelfde uitzien. Je zult vaak merken dat kindjes minder weerstand voelen bij eten dat er telkens weer hetzelfde uitziet: een koekje uit de winkel met telkens perfect dezelfde vorm en smaak, frietjes en pizza die er telkens exact hetzelfde uitzien, fruitsap uit brik dat altijd hetzelfde smaakt,…

Hoe kan ik hier best mee omgaan?

Ik verklaarde al twee verschillende mogelijke oorzaken van moeilijk eetgedrag bij je kindje, maar gelukkig kan je met beide oorzaken op dezelfde manier omgaan. Het belangrijkste om in het achterhoofd te houden: dit is een fase, dit gaat voorbij. Probeer je er niet te druk in te maken, want dit geeft enkel meer stress aan tafel en heeft een negatief effect op het eetgedrag van je kindje. Enkele tips om je kind positief te stimuleren:

  • Blijf aanbieden: ook al weigert je kind iets te eten, blijf het toch maar aanbieden zonder druk. Door het voedingsmiddel in het zicht te laten liggen wordt je kindje er ook aan blootgesteld en creëer je ten minste de kans om te proeven als het dat toch zou willen.
  • Werk stap voor stap: proeven gaat in verschillende stappen. Van het voedingsmiddel tolereren op het bord, over eraan ruiken en likken, tot in de mond steken en uitspugen of doorslikken. Probeer hier niet te snel in te gaan! Je kunt ook altijd voedingsmiddelen die je kindje wel lust eens in een andere vorm proberen aanbieden. Lust het gewone frietjes? Probeer dan eens frietjes van zoete aardappel. Lust het een smoothie met aardbei en banaan? Probeer hier dan eens wat avocado in te verwerken,…
  • Wees geduldig: forceer niets, ook niet maar een hapje. Dit kan de weerstand van je kindje enkel groter maken! Hoe frustrerend deze fase ook is, vertrouw erop dat je kindje enkel maar gaat proeven als het zich veilig genoeg voelt en er klaar voor is.
  • Stimuleer positief: belonen met voeding (een dessertje na het proeven) is geen goed idee, zo geef je vooral mee dat hetgeen je kindje moet proeven écht niet lekker is en zet je het dessertje op een voetstuk. Een proefkaart waar jullie samen een score bijhouden per soort fruit/groenten/snoepje kan wel een leuke stimulans zijn om speels tot proeven over te gaan. 
  • Betrek je kind: geef je kind de keuze tussen twee soorten groenten voor het avondmaal, dat geeft een gevoel van autonomie. Of ga samen met je kind naar de winkel en laat het zelf iets uitkiezen dat jullie samen gaan proeven en een score geven.
  • Zorg voor een positieve eetomgeving: leg je kind geen druk op, zorg dat er altijd iets ‘veilig’ aanwezig is zoals bijvoorbeeld brood bij de maaltijd. Gebruik geen afleiding van schermpjes of speelgoed. Je kind zal dan intussen misschien wel eten maar eens de afleiding weggenomen is stelt het probleem zich gewoon opnieuw.
  • Geef het goede voorbeeld: zorg zelf ook voor variatie aan voedingsmiddelen op je bord en probeer indien mogelijk zoveel mogelijk maaltijden samen te eten. Wees ook open over voedingsmiddelen die je zelf niet lust en toon dat je hier ook van proeft. Kinderen leren heel veel van ouders, broers en zussen!

Heb je na het lezen van deze tips het gevoel dat er toch meer aan de hand is bij jouw kindje? Merk je bijvoorbeeld dat je kindje niet meer zo speels of energiek is als voorheen? Of merk je dat je het zelf moeilijk vindt om het eetgedrag van je kind los te laten? Ga dan zeker op zoek naar professionele hulp bij je kinderarts of een gespecialiseerde kinderdiëtist.

Lees ook de andere artikels van voedingsexpert Karolien:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content