“Je kind zelf laten kiezen wat hij eet met een monkey platter, is dat een goed idee?”

© Getty Images

Je kindje zo gezond en gevarieerd laten eten, dat is wat elke ouder wil. Is een monkey platter een goed idee? Dat vroegen we aan voedingsexperte Karolien.

Mama Zoë: “Ik zag bij een vriendin dat haar zoontje vaak zelf kiest wat hij eet en dat er heel veel keuze is bij elke maaltijd (ze gebruiken zo’n monkey platter). Is dat een goed idee? Verwen je je kind hierdoor niet?”

Je ziet het de laatste jaren vaak passeren op sociale media: een monkey platter. Dat is een bord of dienblad waarop verschillende voedingsmiddelen of gerechtjes vaak in een kleine portie aangeboden worden. Een ander alternatief is verschillende voedingsmiddelen in kleine kommetjes aanbieden aan je kindje. Maar waarom wordt dat nu zo vaak gedaan?

Voordelen van een monkey platter

  • Variatie: als je een ‘kiesbordje of ‘kiesmaaltijd’ aanbiedt aan je kind krijgt het sowieso meer variatie voorgeschoteld dan bij een klassieke maaltijd. Je biedt verschillende voedingsmiddelen aan, waardoor je kindje de kans heeft om gevarieerder te eten. Dit is uiteraard geen must in elke maaltijd. Je kunt ook doorheen de dag of week variatie brengen in de maaltijden. Het is wel een aanrader om je kindje te laten kennismaken met nieuwe voedingsmiddelen of texturen zonder het meteen als enige optie te geven in een maaltijd.
  • Autonomie: door je kind keuzes te laten maken op vlak van voeding geef je het een gevoel van autonomie en verantwoordelijkheid. Dit kan leiden tot een positievere houding ten opzichten van eten. Je kind kan hierdoor minder druk voelen om bepaalde voedingsmiddelen te moeten eten, wat dan weer voor meer bereidheid kan zorgen om nieuwe dingen te proeven en meer rust aan tafel kan geven.

Aandachtspunten

Moet je je kind dan elke maaltijd en elk ingrediënt laten kiezen? Er zijn zoals altijd wel enkele aandachtspunten om rekening mee te houden.

  • Samenstelling: om je kind ook met een kiesbordje een evenwichtige maaltijd aan te bieden kun je best dezelfde samenstelling aanhouden als bij een klassieke maaltijd. Je biedt dus liefst een koolhydraatbron aan, een eiwitbron, groenten en een gezonde vetbron. Een koolhydraatbron kan onder de vorm van wat gekookte pasta, soepstengels, crackers,… De eiwitten kunnen stukjes vlees of vis zijn, maar ook een eitje of een dip van yoghurt met wat verse kruiden zijn ook goede eiwitbronnen. Groentjes kunnen onder de vorm van snackworteltjes, kerstomaatjes, reepjes paprika of komkommer, maar ook een groentenspread om een soepstengel in te dippen is een leuke variatie. Voeg gerust ook wat fruit toe aan het bordje als je kindje geen groentenfan is. Een gezonde bron van vet kan door stukjes vette vis toe te voegen, wat nootjes, een dip van pindakaas of guacamole,…
  • Structuur: je laat je kindje dan wel de keuze binnen de maaltijd wat het wil eten, het is nog steeds je rol als ouder om structuur aan te bieden. Kies voor vaste afgebakende maaltijdmomenten met een ontbijt, tussendoortje, middagmaal, tussendoortje en avondmaal. Deze voorspelbaarheid kan helpen om te voorkomen dat je kindje heel de dag door om eten vraagt. 
  • Verantwoordelijkheid: zoals hiervoor reeds gezegd is het je verantwoordelijkheid als ouder om maaltijdstructuur te bieden aan je kind. Maar laat je kind vooral zelf bepalen wat het juist wil opeten van het kiesbordje en hoeveel het wil eten. Door hier geen druk op te zetten creëer je een betere sfeer aan tafel en zal je kind meer bereid zijn om nieuwe dingen te proeven. Of en hoeveel het eet is de verantwoordelijkheid van je kind.

Hoe kun je nog keuze bieden?

Je kunt natuurlijk op nog meer manieren keuze bieden dan enkel aan de hand van een kiesmaaltijd. Neem je kindje ook eens mee naar de winkel om samen nieuwe ingrediënten te kiezen om te proeven of te gebruiken in de maaltijd. Betrek je kind in het opstellen van het weekmenu: maak een structuur op (bijvoorbeeld een dag vis, twee dagen gevogelte, een dag vlees, twee dagen vegetarisch, een dag uit eten) en kies samen hoe je dit de komende week invult. Blader ook eens samen door receptenboekjes om wat leuke receptjes uit te kiezen om te proberen. Dit draagt allemaal bij aan een betere relatie met eten en meer bereidheid om nieuwe dingen te proberen!

Wat met moeilijke eters?

Ook voor moeilijke etertjes is keuze tijdens de maaltijd een heel goed idee. Zorg ervoor dat je ook op een kiesbordje vooral voedingsmiddelen aanbiedt die je moeilijke eter wél lust. Dat geeft een veilig gevoel aan je kindje: er zijn zeker genoeg dingen waarmee het buikje vol kan gegeten worden. Als je merkt dat je kindje er klaar voor is (als er genoeg rust is aan tafel) kun je iets nieuw aanbieden op het kiesbordje. Leg ook hier geen druk op dat hiervan gegeten moet worden, laat je kind zelf die keuze maken!

Je ziet het, er zijn vooral voordelen aan een monkey platter. Je hoeft je zeker geen zorgen te maken dat je kind hiermee verwend wordt. Je biedt extra variatie aan en extra autonomie. Dit kan alleen maar zorgen voor extra rust aan tafel, en is dat niet wat elke ouder wil? 😉

Lees ook de andere artikels van voedingsexpert Karolien:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content